NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

OŠ J. Kozarca Slatina sudjelovala na četvrtoj mobilnosti u Portugalu u okviru projekta „Matematika, kraljica znanosti“

U okviru projekta „Matematika, kraljica znanosti“, ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Slatina Ksenija Vujanović-Juras, voditeljica projekta Anita Jukić te učiteljice Denis Vujanović i Azra Benković sudjelovale su od 13. do 17. svibnja na međunarodnom susretu u Portugalu, odnosno na mobilnosti imena „Festival kemije“ na kojoj su sudjelovala i četiri učenika škole: Tvrtko Kolarić, Fran Kovač, Ian Karol Vrbaslija i Patrik Štruklec.
Uz hrvatske, susret je okupio učitelje i učenike partnerskih zemalja iz Rumunjske, Poljske i Portugala.

Domaćin je bila škola Santos Simões, smještena u povijesnom gradu Guimarãesu, koji broji 160.000 stanovnika, a nalazi se na sjeverozapadu Portugala. Škola je opremljena kvalitetnim laboratorijima za fiziku, kemiju i biologiju, u kojima su učenici iz svih zemalja pohađali radionice održane modernim metodama podučavanja znanosti.
Budući da ova mobilnost podrazumijeva učenje, podučavanje i osposobljavanje, učenici su imali priliku upoznati kulturu partnerskih zemalja, sudjelovati u radionicama o učinkovitom učenju, razmijeniti iskustva i rezultate projekta te prezentirati aktivnosti tijekom proteklih nekoliko mjeseci rada.
Tako je marljiv trud i rad učenika i učitelja slatinske OŠ Josipa Kozarca tijekom proteklih nekoliko mjeseci dokumentiran u obliku kratkometražnog filma koji je prikazan partnerima prvi dan susreta, a možete ga pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=ec9NrzIhaeE.

Svim učiteljima partnerima omogućen je program osposobljavanja korištenjem eksperimenata u procesu podučavanja matematike i prirodoslovnih predmeta. Imali su priliku praćenja nastave nekoliko predmeta, a glavnu ulogu imala je kemija jer su domaćini organizirali pravi „Festival kemije“.

Sljedeća mobilnost u kojoj će sudjelovati učitelji zakazana je za srpanj ove godine, kada će po drugi put domaćin biti OŠ Josipa Kozarca, Slatina. Projekt se nastavlja dalje prema točno određenom dogovoru na najvišoj razini među zemljama partnerima. Učitelji i učenici škole imaju razloga unaprijed se radovati daljnjem unaprjeđenju zacrtanih odgojno-obrazovnih ciljeva kroz europsku suradnju i razmjenu iskustava među školama sudionicima projekta.
(mf/Izvor: Anita Jukić, voditeljica projekta OŠ J. Kozarca Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button