KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

OŠ Eugena Kumičića Slatina – Eugenijalci nižu uspjehe!

Nakon održane međužupanijske smotre GLOBE škola učenice Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina Tea Halužan, Karla Mak i Veronika Vilk pod mentorstvom učiteljice Rajke Avirović Gaća plasirale su se na državnu smotru i natjecanje GLOBE škola 2021. godine koja će se održati od 17. do 18. svibnja 2021. godine online. Pozvano je 40 osnovnih i srednjih škola na nivou Republike Hrvatske, a ova je slatinska škola prema ukupnom poretku bodova potrebnih za plasman na državno natjecanje među osnovnim i srednjim školama zauzela 12. mjesto s 85,71 bodova.
Rezultat je to kontinuiranog rada, mjerenja i opažanja u okolišu u protekloj školskoj godini.
Osim mjerenja za plasman je bio potreban i istraživački rad koji je odobren od strane recenzenata. Istraživački rad pod nazivom „Životni put sekvoje od gradskog ukrasa do stabla koje se bori protiv klimatskih promjena“ OŠ Eugena Kumičića radila je u suradnji s OŠ Josipa Kozarca iz Slatine. Svaka od škola mjerila je karakteristike tla, te zasadila sadnicu sekvoje u svome školskom dvorištu.
Kako bi dokazali svrhovitost sadnje sadnice sekvoje učenici su mjerili količinu ugljika koji se nalazi u sekvoji i u ostalim stablima školskog parka. Na osnovu toga dobili su podatke o tome koliko je sadnja drveća važna i kako može doprinijeti u borbi protiv klimatskih promjena.
Tako su učenici saznali da je sekvoja odličan izbor jer je odrasla jedinka sekvoje u gradskom parku pohranila više ugljika, a time i oslobodila više kisika nego sva stabla u školskom dvorištu.
Velike čestitke učenicama na plasmanu na državnu smotru i natjecanje GLOBE škola 2021. godine u ime svih učenika i djelatnika škole uputila je ravnateljica Božica Majhen uz nadu da će škola u budućnosti uspjeti posaditi još sadnica sekvoje i tako doprinijeti u borbi protiv klimatskih promjena.
(mf/Izvor: OŠ Eugena Kumičića Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button