DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

OŠ Eugena Kumičića Slatina Erasmus akreditirana škola

Agencija za mobilnost i programe EU na temelju Odluke o dodjeli Erasmus akreditacije u području odgoja i općeg obrazovanja Osnovnoj školi Eugena Kumičića Slatina dodijelila je Erasmus akreditaciju u području odgoja i općeg obrazovanja.
Tako je ova školska ustanova akreditaciju dobila za razdoblje od 1. veljače 2024. do 31. prosinca 2027. godine.

Što znači Erasmus akreditacija?

Erasmus akreditacija je poput članske iskaznice za dio Programa kojim se podupire mobilnost. Erasmus akreditacija organizacijama pruža mogućnosti za mobilnost u svrhu učenja u okviru ključne aktivnosti 1.
Ta je ključna aktivnost zamišljena kao potpora organizacijama koje učenicima, učiteljima i nastavnicima, voditeljima osposobljavanja i drugom obrazovnom osoblju nude mogućnosti za profesionalni i osobni razvoj.

(https://www.mobilnost.hr/cms_files/2020/10/1603200287_erasmus-akreditacija-brosura.pdf)

Koordinatorica Erasmus+ projekta Silvija Mađarić te Erasmus tim škole u kojemu su: Ivana Sabolić, Patricija Karaman, Renata Grahovac i Rajka Avirović-Gaća definirale su područja OŠ Eugena Kumičića Slatina koja se žele dodatno usavršiti i razvijati, a to su:

Razvijanje strategije za zelenu tranziciju u sklopu koje je, a u doba velikih klimatskih promjena, nužno poticati svijest o važnosti očuvanja okoliša, klimatskim promjenama i biološkoj raznolikosti među učenicima te im pružiti priliku da primijene teoriju kroz praktične aktivnosti, poput održavanja školskih vrtova, proizvodnje eko proizvoda i sl., čime se ojačava njihovo razumijevanje održivosti. Time se učenici razvijaju kao budući građani koji su svjesni važnosti očuvanja planeta i sposobni donositi održive odluke u svakodnevnom životu.

Uspješnija implementacija inkluzivnog obrazovanja u sklopu koje je, s obzirom na rastući broj učenika s različitim odgojno – obrazovnim potrebama u školi, važno razviti strategije koje će podržati inkluziju svih učenika, uključujući darovite učenike i učenike s teškoćama u razvoju. Shodno tome, nastavnici trebaju dodatno razvijati određene kompetencije i vještine kako bi učinkovito podržavali navedene skupine učenika.

Razvoj odgovarajućih digitalnih kompetencija i vještina za digitalnu transformaciju. Kroz ovo područje se želi dodatno osnažiti i motivirati učitelje na inovativno korištenje tehnologije i stvaranje vlastitog digitalnog sadržaja pri poučavanju budući da je škola dobro opremljena tehnologijom koja do sada nije dovoljno korištena od strane učitelja tijekom poučavanja. Osim toga plan je učitelje dodatno educirati u radu s umjetnom inteligencijom, programiranjem, radom na web stranicama, radijskim emisijama i slično, kako bismo učenike pripremili za digitalnu budućnost.

Uz navedeni Erasmus tim škole, psihloginja Iva Matek osmislila je i raspisala Europski plan razvoja škola u suradnji sa svim učiteljima ove slatinske osnovnoškolske ustanove

Na tom tragu u mobilnosti tijekom trajanja projekata planiraju se uključiti svi učitelji i učenici škole kako bi se ostvarili spomenuti ciljevi i vizija škole.

(mf; Izvor: OŠ E. Kumičića Slatina, Silvija Mađarić, učiteljica engleskoga jezika)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button