DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

OŠ Eugena Kumičića i SŠ Marka Marulića iz Slatine domaćini ovogodišnje Županijske smotre LiDraNo

Slatina je bila domaćin ovogodišnjoj Županijskoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola s područja Virovitičko-podravske županije. 

Tako je danas u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini Osnovna škola Eugena Kumičića ugostila osnovnoškolce, dok je Srednja škola Marka Marulića Slatina bila domaćin srednjoškolcima.

Svečanost je počela intoniranjem himne RH koju je na harmonici izveo Toni Podnar učenik 5. razreda Glazbene škole Milka Kelemena Slatina čiji je mentor Robert Čavlović, a potom su riječ preuzele voditeljice Petra Zver i Iva Drokan, te Mr. LiDraNo kojega je utjelovio Ivano Horvat.

Pod sloganom OŠ Eugena Kumičića Slatina „Sve za obraz, obraz nizašto“ učenici su potom izveli himnu škole „Eugenijalna škola“.

Sudionike 31. LiDraNa inspirativnim i motivirajućim govorima pozdravili su ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Božica Majhen, ravnatelj SŠ Marka Marulića Ivan Roštaš, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić te virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je u nazočnosti pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martine Bunić, ujedno i otvorio LiDraNo 2022.

– Drago mi je što sve vas mogu pozdraviti ponovno u Slatini, osobito čelne ljude našega grada i županije jer svojom nazočnošću pokazuju koliko im je stalo da se u našim školama kontinuirano radi na unaprjeđenju i očuvanju hrvatskog jezika i naše lijepe hrvatske riječi. Činjenica je da narod koji nema svoj jezik nema ni svoju prošlost, sadašnjost, ni budućnost, stoga mi je drago što našim učenicima, koji su naša budućnost omogućavamo da na ovakvim smotrama mogu izraziti svoju kreativnost kroz različite stvaralačke izričaje i na taj način jačaju naš hrvatski jezik, – istaknula je ravnateljica Božica Majhen.

Dobrodošlicu je nazočnima potom kao jedan od domaćina zaželio i ravnatelj Srednje škole Marka Marulića Slatina Ivan Roštaš koji se također osvrnuo na važnost smotre LiDraNo te svim učenicima poželio uspješan nastup i dobre izvedbe, a svim sudionicima lijepo sjećanje na gostovanje u Slatini.

Iako je često bio čelnik raznih društvenih zbivanja u Slatini sudionike ovogodišnje smotre LiDraNo Denis Ostrošić je imao prigodu pozdraviti kao čelni čovjek grada Slatine.

– Izuzetna mi je čast pozdraviti vas na Lidranovoj pozornici na kojoj sam proveo nekih 25 godina u raznim ulogama, te sam osobito ponosan što su dvije naše škole domaćini ovogodišnjeg LiDraNa, kao i na sve vas. Danas budite onakvi kakvi ste doista, budite iskreni na pozornici, budite glasni i ukoliko netko od vas bude predstavljao našu županiju na državnom natjecanju to će biti jedan veliki uspjeh. Ovakvi nastupi se pamte i ostanu zauvijek u sjećanju, stoga vam želim puno uspjeha i ponesite lijepe uspomene iz Slatine, grada prvog hrvatskog pjenušca, Dana Milka Kelemena i turističke destinacije EPIcentra Sequoia koja vas poziva na šetnju, naravno nakon šetnje lijepim umjetničkim krajolikom kroz vaše nastupe, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Uz dobrodošlicu na Županijsku smotri LiDraNo virovitičko-podravski župan Igor Andrović uputio je i nekoliko poticajnih riječi:

– Drago mi je što vas danas mogu pozdraviti na još jednoj Županijskoj smotri LiDraNo koja i ove godine okuplja veliki broj učenika, čak 28 iz srednjih i 41 iz osnovnih škola. Čestitam i domaćinima kao i svim mentorima što su, u još uvijek epidemiološkim uvjetima, uspjeli organizirati smotru.
Ovim putem vas želim ohrabriti jer znam da je iza vas godina dana, odnosno sati i sati neumornog rada i odricanja, a sada ste pred izazovom jednog javnog nastupa, no vi ste svoj rad već opravdali uopće dolaskom na samu završnicu, županijsku smotru čime ste ostvarili veliki uspjeh i već ste sada pobjednici. Županijska smotra LiDraNo sigurno ima svoju tradiciju koju treba i dalje baštiniti i čuvati, te poticati sve učenice i učenike da sudjeluju što više jer kroz nju možete izražavati svoje misli, – rekao je župan Igor Andrović proglasivši smotru otvorenom.  

LiDraNo – Osnovne škole

Uslijedilo je 12 pojedinačnih scenskih nastupa od kojih je prosudbeno povjerenstvo u sastavu Snježane Lančić i Melite Schmitz s predsjednikom Jakovom Bilićem, državnim izbornikom za naše regionalno područje, izdvojilo nastup Doris Mihaljević, učenice OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice koja je izvela  monolog „Prirodne katastrofe“ autorice Marine Vujčić pod iskusnim okom mentorice Sanje Pavelko. Za državnu je razinu predložen i monolog „Imaš fejs“ Jasminke Tihi-Stepanić koji je izvela učenica Helena Jakšić pod voditeljskom palicom mentorice Ive Brusač iz OŠ Petra Preradovića iz Pitomače.

Od ukupno 18 pristiglih literarnih radova, Vlasta Golub, Ivančica-Fett Škvarić i Renata Grahovac su se morale odlučiti za tri.
Isplivali su naslovi „Gospođa Poropat autorice Gite Špoljarić, učenice OŠ Eugena Kumičića čija je mentorica Marijana Toplak, „Ja sam Gabrijel, ali nisam anđeo“ Lare Peradinović iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice čija je mentorica Renata Sudar, te „Podravec o prirodi“ čiji je autor Jan Stilinović pod mentorskom palicom Biljane Bukovšak, a oboje dolaze iz pitomačke OŠ Petra Preradovića.
Samostalni novinarski radovi i radijske emisije bile su ocjenjivane stručnim okom i uhom Marije Lovrenc, Hane Tepeš i Ivane Strupar, a za državnu su razinu, od 9 pristiglih, predloženi radovi Leone Pohibe iz škole domaćina, OŠ Eugena Kumičića Slatina „Kolačići, ali ne kao bakini“ te rad „Kad zvona zazvone“ koji je napisao Dominik Horvat, a ovjerila mentorica Sanja Koletić iz OŠ Petra Preradovića iz Pitomače.

Radijske emisije „Homo sapiens“ Karla Martinovića iz slatinske škole Josipa Kozarca pod vodstvom mentorice Melite Čmarec, te „Od dvora do dvora“, čiji su urednik i snimatelj Mihael Šuprna i Antonio Tutić pod mentorstvom Renate Sudar iz virovitičke OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, predložene su za državnu razinu, kao i školski listovi „Hlapić“ i „Preradović“.
Tradiciju školskih listova održavaju mentorice Renata Sudar i Sanja Koletić s urednicama Nevom Barčanac i Lucijom Bastalić, a tu su tradiciju pohvalili i predsjednik povjerenstva za školske listove Kristijan Toplak, kao i članice Melita Čmarec i Marijana Toplak.

I ove su godine na Smotru pristigli originalni, kreativni i vješti radovi i jednako takvi pojedinačni dramsko-scenski nastupi te je OŠ Eugena Kumičića s ponosom bila domaćin vrijednim, kreativnim i zaigranim učenicima i njihovim mentorima, a prvi dio Županijske smotre LiDraNo završio je još jednim nastupom Tonija Podnara iz Glazbene škole Milka Kelemena.

LiDraNo – Srednje škole

U drugom dijelu Županijske smotre na kojoj su se okupili učenici srednjih škola i njihovi mentori, dobrodošlicu svima zaželio je ravnatelj Srednje škole Marka Marulića Slatina Ivan Roštaš zaželjevši im puno uspjeha, a potom su riječ preuzeli voditelji Elena Bićanić i Noa Fazekaš.

Uslijedilo je 8 pojedinačnih scenskih nastupa od kojih je prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Snježana Lančić i Marina Ivoš na čelu s predsjednikom Jakovom Bilićem, državnim izbornikom za regionalno područje Virovitičko-podravske županije izabralo dva, tako da će u kategoriji dramsko-scenskog stvaralaštva za Državnu smotru biti predložene Ella Štajner koja se predstavila monologom „Nora“, Henrika Ibsena pod mentorskom palicom voditeljice Sunčane Voronjecki i Gabrijela Kastaneti čija je mentorica Maja Bašnec, a izvela je monolog „Sixty years, to life“ autora Nicka Zagonea.
Obje su učenice 4. razreda Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici.

Nadalje je prosudbena komisija u sastavu: Vlasta Golub, Marija Karacsonyi i Helena Roštaš u kategoriji literarni izraz predložila za Državnu smotru LiDraNo rad „Budućnost“ Paule Pažin, učenice 4. razreda Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, čija je voditeljica Maja Bašnec, a isplivao je i naslov „Prva ljubav Ana“ učenice 4. razreda Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici Elle Štajner čija je voditeljica Sunčana Voronjecki.

Samostalne novinarske radove i radijske emisije ocjenjivale su Marija Lovrenc, Željka Orban i Ivana Maričić, a za državnu su razinu predloženi jedan novinarski rad i jedna radijska emisija.
Tako je izabran samostalni novinarski rad „Kako internetska kultura mijenja javno mišljenje“ čiji je autor Niko  Bobanac, učenik 3. razreda Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici, pod mentorstvom Sunčane Voronjecki, dok je radijska emisija „Me(n)talno zdravlje“ Katarine Han i Tee Oštrić, učenica 4. razreda Gimnazije Petra Preradovića Virovitica čija je mentorica Vera Žužić.

I srednjoškolci su ove godine pokazali izvanredne radove, a vješto su izvedeni i svi pojedinačni dramsko-scenski nastupi ocijenila je Valerija Ivanac-Jelenčić, članica Županijskog povjerenstva za smotru LiDraNo 2022. godine, te na kraju u ime domaćina, Srednje škole Marka Marulića Slatina zahvalila učenicima i mentorima na sudjelovanju uputivši čestitke svima koji su odabrani za Državnu smotru LiDraNo.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button