DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

OŠ Eugena Kumičića i DND Slatina organizirali treću svečanost dodjele nagrada za natječaj „Poznajem dječja prava“

U povodu Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava 20. studenog, OŠ Eugena Kumičića Slatina u suradnji s DND Slatina, organizirala je treći likovno-literarni natječaj naziva „Poznajem dječja prava“ s temom „Igra“. Večeras je u prostoru Zavičajnog muzeja Slatina organizirana i svečanost dodjele nagrada najboljim sudionicima natječaja.

Od organizatorice ovoga natječaja, profesorice hrvatskog jezika u OŠ Eugena Kumičića Slatina i predsjednice DND-a Slatina, Ivane Strupar, saznajemo da se ove godine dogodio najveći odaziv na natječaj do sada te je pristiglo oko 70 likovnih i literarnih radova. Sudjelovale su sve škole s područja Virovitičko-podravske županije.

Radove je ocjenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu: učitelj likovne kulture Josip Jelenčić, učiteljica Renata Grahovac i profesorica hrvatskog jezika i pedagoginja Nataša Validžić.

– Ovo je prilika da se podsjetimo na veliku važnost dječjih prava, na to koliko je važno da se glas djeteta čuje, da djeca budu zastupljena u našoj lokalnoj sredini, te na ovogodišnjim radovima se može vidjeti koliko su svi kreativni, – kaže Strupar. Ovom je prilikom zahvalila Savezu društava “Naša djeca” Hrvatska jer su donirali nagrade, odnosno knjige za sve nagrađene sudionike te svim mentorima i učenicima koji su se prijavili na natječaj.

– Kroz vaše radove čija je tema bila igra vidjeli smo što vi želite, čega ste željni u svom životu i svome djetinjstvu. Također ste pokazali da želite biti vrlo aktivni u zajednici u kojoj živite. Ovo je treća godina ovoga natječaja, a mi imamo ambicije, s vremenom ga proširiti s područja naše županije na cijelu Hrvatsku i tako promovirati dječja prava. Želimo, također, aktivno uključiti i našu pravobraniteljicu za djecu pa se nadam da će oko pete godišnjice ovoga natječaja s nama biti i ona. Zahvaljujem povjerenstvu koje je imalo jako obiman i težak zadatak i svima vama, draga djeco, čestitam vaš dan, Međunarodni dan djeteta, – naglasila je ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Slatina Božica Majhen, a potom je uslijedila još jedna zahvala i to slatinskom muzeju na ustupljenom prostoru.

Inače, cilj natječaja „Poznajem dječja prava“ je obilježavanje Međunarodnog dana djeteta, poticanje djece da slobodno i originalno izraze svoje mišljenje te na kreativan način izraze ono što misle, vide i osjećaju, da se spozna koliko djeca znaju o dječjim pravima, da se upoznaju s najvažnijim svjetskim dokumentom za djecu – Konvencijom o pravima djeteta (sadržaj koje su na večerašnjoj svečanosti izložile učenice škole organizatora), da djeca aktivno sudjeluju u obiteljskom, školskom i općenito društvenom životu u lokalnoj zajednici, da se odrasle senzibilizira da čuju i uvažavaju dječje mišljenje prilikom donošenja odluka u korist djece te da se odraslima prezentiraju dječji literarni i likovni radovi u obliku izložbe.

Nagrađeni su sljedeći radovi:

LITERARNI RAD:

  1. Leon Čordaš, 5.r. OŠ Eugena Kumičića, mentorica Marijana Toplak
  2. Tara Karanči, 6.r. OŠ Josipa Kozarca Slatina, mentorica Melita Čmarec
  3. Leonardo Farkaš, 5. r. OŠ I. G. Kovačića Zdenci, mentorica Mirjana Foro

LIKOVNI RAD

 1. – 4. r.

  1. Jakov Knežević, 4. K1 OŠ Vladimira Nazora Virovitica, mentorica Adriana Piljek
  2. Lea Jovanić, 1. r. OŠ Eugena Kumičića Slatina, mentorica Renata Grahovac
  3. Jakov Marić, 3. r. OŠ Davorin Trstenjak Čađavica, mentorica Dragana Kiš

5. – 8. r.

  1. Lucija Heniz, 8. r. OŠ Josipa Kozarca Slatina, mentorica Tatjana Lulić Prpić
  2. Tara Maras, 5. r. OŠ Suhopolje, mentorica Matea Đurinić
  3. Irena Kiš, 8. r. OŠ I.G.Kovačića Zdenci, mentorica Tamara Nikšić

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button