DOGAĐANJANASLOVNICA

OŠ E. Kumičića u sklopu projekta Erasmus+ sudjelovala na tečaju u Londonu

Prošlog je tjedna od 10. do 14. rujna u londonskoj školi Engleskog jezika – Language Link, učiteljica Engleskog jezika u OŠ Eugena Kumičića Slatina, Silvija Mađarić, sudjelovala na tečaju “Creative methodology for teachers of English as a foreign language“, koji je izabran u skladu s temom projekta „“Kids from the future“, odnosno „Djeca budućnosti“.
Tečaj od ukupno 25 sati, organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta – Ključna aktivnost , na kojemu su ukupno sudjelovale 3 učiteljice iz Europe.

Tečaj koji se odvijao isključivo na engleskom jeziku s izvornim govornicima, osmišljen je za učitelje koji podučavaju engleski jezik kao strani jezik, odnosno za učitelje koji žele podići razinu inovativnosti i kreativnosti tijekom nastavnog procesa, te uz razvoj svojih jezičnih vještina dijeliti svoje ideje i aktivnosti.

Tečaj je održan s posebnim naglaskom na modernije pristupe u podučavanju, kao što su Neuro – Linguistic Programming (NLP) – odnosno Neurolingvističko programiranje, Task Based Learning (TBL) – učenje temeljeno na samostalnom izvršavanju zadataka (projektne aktivnosti) te Dogme language teaching – komunikativni pristup nastavi jezika.
Svaka sudionica tečaja imala je prilike, osim teorijskog djela,  pogledati demonstracijski sat svakog navedenog pristupa te održati vlastiti kako bi mogle primijeniti naučeno.

Isto tako istaknuta je važnost korištenja jezičnih igara te pjesama, poezije, dramatizacije, bajki i priča….a sve s ciljem kako bi se u nastavne sate uvrstili elementi kreativnosti i inovativnosti, koji bi učenike motivirali na učenje i sudjelovanje u samom nastavnom procesu. Za sve navedeno, sudionici tečaja dobili su razne primjere aktivnosti i načina provođenja određenih tehnika i pristupa te se sami okušali u realizaciji istih.

Novi trendovi u podučavanju prikazuju da učenje trebati biti personalizirano (polaziti od učenika i baviti se temama koje su njima bliske), zabavno, suradničko te u svakom pogledu treba razvijati učeničke vještine, a ne prenositi samo znanje (odnosno činjenice). Učenicima trebamo omogućiti višu razinu od pamćenja i pukog reproduciranja činjenica, a u kontekstu podučavanja jezika – trebam ih potaknuti na samostalno korištenje jezika te komunikacijsku sastavnicu staviti na prvo mjesto kroz pričanje i komunikacijsku tečnost, a ne ispravljanje gramatičkih pogrešaka i inzistiranju na točnosti, jer jezik nije samo forma.

Isto tako dobro je uvrstiti i element iznenađenja, budući da nove generacije učenika zahtijevaju drugačiji pristup i odnos učitelj – učenik, gdje učitelj treba dopustiti učenicima slobodu izražavanja i poticati samostalnost u svakom pogledu, ali im i dalje treba pružati podršku i pomoć.

Podsjetimo se – Osnovnoj školi Eugena Kumičića Slatina odobren je Erasmus+ projekt kojega finacira Agencija za mobilnost i programe Europske Unije.
Naziv projekta je “ Kids from the future“, odnosno Djeca budućnosti.
Projekt je započeo 1. srpnja 2018., a trajat će ukupno 14 mjeseci. Iznos financijske potpore je 19.283 eura. Projekt se nalazi u sklopu programa Ključna aktivnost 1 kojom se podupiru podupiru mobilnosti, a u slučaju OŠ Eugena Kumičića Slatina,   nastavnog osoblja u svrhu stjecanja iskustva učenja, rada, prakse, usavršavanja… u inozemstvu. U projektu sudjeluje 9 učitelja škole.
(mf/Izvor: Silvija Mađarić, učiteljica Engleskog jezika OŠ E. Kumičića Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button