DOGAĐANJANASLOVNICA

OŠ E. Kumičića Slatina sudionik programa Erasmus+: Radionica profesionalnog usavršavanju u Kopenhagenu, Danska

eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+. Etwinning portal namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole. Sam portal www.eTwinning.net služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola.

Nekoliko puta godišnje na stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije dostupni su različiti oblici stručnih usavršavanja kroz eTwinning mobilnosti, seminare, radionice, konferencije. Ove godine učiteljica engleskog jezika iz OŠ Eugena Kumičića Silvija Mađarić, prijavila se za radionicu profesionalnog usavršavanja. Od četrdesetak prijavljenih učitelja iz Republike Hrvatske, učiteljica Silvija Mađarić iz Slatine te učiteljica iz OŠ Tordinci Tihana Svoren Kolarec, bile su odabrane za sudjelovanje na temelju ostvarenih bodova tijekom prijave.

Radionica profesionalnog usavršavanja održala se u Kopenhagenu, Danska od 6. do 8. ožujka 2018. Na radionici je prisustvovalo 138 učitelja i ravnatelja iz 25 različitih država. Naziv radionice je glasio: „PDW on 21st Century skills – combined with Danish Learning Festival 2018 CRAFT – Creating Really Advanced Future Thinkers.“

Sudionici su imali prilike prisustvovati Danskom festivalu učenja i podučavanja. Festival je godišnji događaj za zajednicu koji se sastoji od izložbe, prezentacije učeničkih projekata te odabir najboljih, seminara i konferencija, a tema cjelokupna tema festivala bila je „ Priprema za digitalni svijet.“ Festival je usredotočen na praktična iskustva, rezultate istraživanja i povećanu uporabu IKT-a u obrazovanju te je prilika svakom sudioniku da bude inspiriran i u toku s najnovijim svjetskim trendovima u obrazovanju. Festival godišnje okuplja više od 8.000 stručnjaka iz svijeta obrazovanja na konferencije, izložbe, razmjenu znanja, umrežavanje itd.

Osim izložbe, sudionici su imali prilike slušati predavanja i biti dio radionica povezanih s podučavanjem učenika 21. stoljeća. Problemsko učenje može biti odgovor na razvijanje vještina 21. stoljeća i pripremanje naših učenika za budućnost. Svakako se naglašava uporaba tehnologije u svim segmentima nastave i prožeta kroz sve nastavne predmete. Na pitanje kako započeti s novim načinom podučavanja, odgovor je eTwinning – najveća online zajednica škola u Europi. Sudjelovanjem u projektima i učitelji i djeca uče o kulturi, jeziku i zavičaju drugih naroda, a razmjena iskustava i znanja pomaže im da lakše svladavaju gradivo, razvijaju kompetencije, obogate svoje svjetove te koriste tehnologiju.
Suradnjom s drugim učiteljima tijekom boravka u Kopenhagenu, pokrenut je novi eTwinning projekt. (OŠ E. Kumičića)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button