NASLOVNICAOPĆINE

Oproštajna misa vlč. Dejana Ilića u Novoj Bukovici

Misnim slavljem danas se u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Bukovici župnik vlč. Dejan Ilić zvanično oprostio od svojih župljana uoči odlaska na dužnost upravitelja Župe sv. Antuna Padovanskog u Daruvaru.

Emotivnim riječima u ime svih župljana svome župniku na odlasku obratio se Tomislav Peček naglasivši kako je, iako kratka, njegova pastirska služba u novobukovačkoj župi bila itekako plodonosna, te da čovjek ni po čemu ne bi mogao zaključiti kako mu je ovo bila prva župnička služba.

– Iako dvije i pol godine župničke službe nisu dug period uspjeli ste napraviti toliko toga kako na duhovnom tako i na materijalnom planu u našoj župi.
Ostali smo dojma kao da imate iza sebe niz godina svećeničke službe – naime vaša duhovnost, mudrost, propovjedništvo, organiziranost, zauzetost, marljivost, upornost, domišljatost, štedljivost, pastirska briga govore o puno većem stažu nego činjenica da ste 5 godina svećenik i da imate 30 godina života.

Ostavili ste prekrasan svećenički trag i mislim kako govorim u ime svih kada kažem da ćete ostati zlatnim slovima upisani u našim srcima, – istaknuo je Peček te župniku Iliću uručio prigodni poklon, a osim toga župljani su se od župnika oprostili i cvijećem koje mu je uručila Klara Peček.

– Hvala vam velečasni Dejane, hvala vašim dragim roditeljima i hvala dobrom Bogu koji nam po vama pokazuje kako brine za svoj narod!

Uvijek ste nam dobrodošli, te se i dalje preporučamo Vašim molitvama! – zaključio je Peček zaželjevši mu i više od službe župnika te naglasio kako su svi u novobukovačkoj Župi uvjereni kako će ga Božja providnost za koju godinu usmjeriti ka biskupskoj službi.

Razdragan ovim riječima vlč. Dejan Ilić zahvalio se svojim župljanima među kojima je, kako je rekao, stekao i prijatelje iako kada je došao u službu ovdje nije nikoga poznavao.

– Nakon gotovo dvije i pol godine koliko sam proveo među vama, želim izraziti riječi zahvale za sve lijepo i dobro što smo zajednički proživjeli i učinili. Zahvalan sam svim suradnicima, vijećnicima, načelnicima i gradonačelniku sa suradnicima, ministrantima, čitačima i dragim pjevačima koji su bili veliko ohrabrenje i potpora. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos u bilo kojem smislu.
Želim zatražiti oprost za sve ono što nije bilo onako kako ste očekivali i kako ste htjeli, ali to je život i nije uvijek onako kako želimo, no svi zajedno gledajući u Krista idemo istim putem. U tom smislu želja mi je da prihvatite novoga župnika odmah čim stupi u službu i na taj mu način date snagu i volju, da vidi da ima odaziva i još više se potrudi kako bi ova župna zajednica još više rasla, – istaknuo je župnik Ilić te dodao:

– Najveća zahvala i moja vama i vaša meni bila bi ako sačuvate ove dvije velike svetinje koje imate i nemojte to zanemariti. Imate svetu Anu i našu presvetu Bogorodicu koja štiti i čuva ovu župu. Imati dvije tako velike zaštitnice treba biti čast svim župljanima. Stoga se borite da se očuva i sv. Ana i Velika Gospa, gdje će se onda priključiti i drugi vašoj vjeri, vašem svjedočenju te da onda stvarno ima smisla ovaj hram obnavljati.

Još jednom vam želim zahvaliti za sve ono što ste činili i što činite, i vjerujem da ćete tako nastaviti i dalje. I dok god bude vjere i volje, dotle se ne treba brinuti za župu, jer župa nije jedan svećenik, vi ste ti koji ostajete i činite živu crkvu, – zaključio je vlč. Ilić te zazvao Božji, i blagoslov svih svetaca na oltaru na sve župljane.

Nekoliko riječi zahvale vlč. Iliću uputio je i vlč. Marijan Pavlović naglasivši kako je u svom svećeničkom stažu dugom 44 godine rijetko susretao ljude i svećenike kao što je vlč. Ilić.

– Malo je svećenika koje sam zavolio kao tebe, a najviše što imaš takav javni nastup, osobito zbog tvojih lijepih propovijedi tim više što uvijek Božju riječ govoriš napamet, a ne čitaš. Nemaju mnogi tu vrlinu. Tako mlad svećenik a sve si nas zadivio, hvala ti na tome i nastavi tako i u novoj župi, – rekao je vlč. Pavlović.

Župnik Dejan Ilić službu će u novobukovačkoj župi obnašati do 16. kolovoza te je pozvao svoje župljane i ostale vjernike na sutrašnju sv. misu u 19 sati nakon koje će se održati procesija s Gospinim likom uz pjesme Pohvale Bogorodici čime će započeti proslava svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo – Velike Gospe.

U utorak, 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe misna slavlja u župnoj crkvi u Novoj Bukovici bit će u 7, 9, 11 i 19 sati, dok će u srijedu, 16. kolovoza sv. misa biti služena u kapeli sv. Roka u Kozicama u 11 sati u prigodi blagdana sv. Roka, zaštitnika mjesta.

Nakon toga prva sljedeća sv. misa bit će u nedjelju, 20. kolovoza u župnoj crkvi u Novoj Bukovici kada će ujedno biti uvođenje u službu novoimenovanog novobukovačkog župnika, vlč. Ivana Štivičića.

(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button