Home / DOGAĐANJA / Opernu čaroliju u Slatini uprizorila Opera Pannonica

Opernu čaroliju u Slatini uprizorila Opera Pannonica

Pučko otvoreno učilište Slatina bilo je domaćin još jednog kulturnog događaja u sklopu 26. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena.
Upravo poklonici Dana Milka Kelemena ove godine mogu uživati u raznovrsnosti programa, a sinoć su imali prigodu biti dio prave operne čarolije koju su na slatinskim daskama koje život znače uprizorili članovi opernog ansambla Opera Pannonica Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka pod umjetničkim vodstvom prof. dr. Berislava Jerkovića i uz klavirsku pratnju prof. klavira Antu Blaževića.

Na samom početku goste je najavio i zaželio im dobrodošlicu, predsjednik Festivalskog odbora DMK Antonio Brzica koji je istaknuo kako ansambl čine studenti i profesori Umjetničke akademije iz Osijeka, a osim osječkih glazbenih umjetnika okupio je i brojne goste iz zemlje i inozemstva, u ovom slučaju iz Srbije, te Bosne i Hercegovine, tako da je ovogodišnji festival DMK ipak poprimio međunarodni karakter.

Ovaj jedinstveni operni ansambl u svega nekoliko godina djelovanja već se čvrsto upisao na kartu kulturnih događaja, te se kao takav odlično uklopio pod zvjezdanim nebom slatinskog festivala svjetskoga sjaja na kojemu se predstavio s operom „Gianni Schicchi“ Giacoma Puccinija.

Ova je opera u trajanju od svega 50 minuta slatinskoj publici ponudila zanimljivu i duhovitu, dramatikom ispunjenu priču koja opisuje jedan tipičan ljudski odnos vezan uz pisanje oporuke i uz dijeljenje imovine.

– Tu su prepoznatljive sve loše ljudske karakteristike, kao što su pohlepa ili prezir, ono što svaka obitelj poznaje ili će upoznati, ali tu je i jedna ljubav koja se rađa između dvoje aktera. Opera je uvijek rado prihvaćena kod publike te ju i mi rado izvodimo, – rekao nam je umjetnički ravnatelj ansambla Opera Pannonica Berislav Jerković koji je izrazivši zadovoljstvo prijemom slatinske publike naglasio kako je ansamblu ovo prvo gostovanje u Slatini kao rezultat nedavno potpisanog ugovora o suradnji između Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka i Festivala DMK.

Cjelokupnu priču zaokružio je Slatinčanin Ante Blažević koji je svojom izvedbom na klaviru zamijenio cijeli orkestar i dirigenta.
Blažević je osnovnu glazbenu školu završio u Slatini, srednju školu i fakultet u Osijeku, a potom je radio kao profesor u Glazbenoj školi Milka Kelemena u Slatini sve do 2008. godine. Od tada radi na Umjetničkoj akademiji u Osijeku gdje je počeo kao asistent, a sada kao viši umjetnički suradnik na kolegiju za pjevanje, sudjeluje u brojnim opernim projektima koji mu donose razna gostovanja čime je, kako je rekao, izuzetno zadovoljan, a ljubav prema poslu vratila ga je na kratko i u njegovu Slatinu.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

x

Check Also

Projekt Virovitičko-podravske županije Budi STEMpatičan najbolji je hrvatski EU projekt u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama“

“Budi STEMpatičan” najbolji je hrvatski EU projekt u kategoriji “Doprinos znanosti i inovacijama” svih hrvatskih ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org