NASLOVNICAOD SVEGA POMALOOPĆINE

OPĆINA ČAĐAVICA: Krava Jasna, vlasnika Zlate Uglješića iz Vraneševaca, na svijet donijela tri teleta

Krava Jasna, u vlasništvu Zlate Uglješića iz Vraneševaca u općini Čađavica, prije tri dana otelila je tri teleta, što je u neku ruku fenomen. Trojke kod krava su prava rijetkost, iako su u Hrvatskoj zabilježeni i slučajevi da jedna krava oteli i četvorke. Vjerojatnost da jedna krava oteli tri teleta je 1 prema 100 tisuća, a četiri 1 prema 11 milijuna.

Obitelj Uglješić, Zlato sa suprugom Milankom, dvoje sinova Nemanjom i Milenkom te snahama, bave se stočarstvom, prvenstveno uzgojem teladi i muznih krava, a obrađuju i zemlju na kojoj sade kulture za prehranu krava.

– Poljoprivredom se bavim od malih nogu. Moj otac se bavio stočarstvom i ja sam to kao mali zavolio. Inače, ja sam izučio zanat, radio sam u firmi Unverzal kao metalac, ali uvijek su me privlačili poljoprivreda i stočarstvo. Raspadom firme preuzeo sam od oca gospodarstvo i jedan dio stočarstva, napravili smo 1986. jednu farmu sa deset komada krava na vezove, to je onda bilo moderno. Sad imam oko 50 krava, imam nešto u tovu, i podmladak, junice i telci. Krava Jasna, koja je otelila trojke je simentalske pasmine, naš domaći simentalac, krava je dosta dobra, nismo očekivali da će se to dogoditi. Kad nas pitaju tko je tata, mi u šali kažemo tata je Tibor, veterinar koji je osjemenio kravu, inače bik se zove Even. U dva dana imali smo još jedno telenje, krava Violeta otelila nam je dvojke. Stočarstvom se bavim godinama i imali smo već nekoliko dvojki, ali trojke nikad, to je fenomen – kazuje nam Zlato, te dodaje:

– Telenje nije bilo jednostavno, prvo tele izlazilo je na zadak, što inače nije slučaj, i mlađi sin mi je pomogao da izvučemo to tele. Bilo je sitno pa sam rukom provjerio i osjetio da ima još jedno tele. To sam mogao i pretpostaviti, ali kad sam to tele okretao da ga lakše izvučemo, nešto me udarilo po ruci kao da još nešto ima. Kad sam gurnuo ruku malo dublje, osjetio sam još jednu glavu. To je značilo da ima još dva teleta. Tako je Jasna otelila dva muška i jedno žensko tele, a Violeta jedno muško i jedno žensko – prepričao nam je Zlato jedinstveni događaj koji čađavački kraj ne pamti.

Iako imaju još teladi, novopridošli podmladak je najviše obradovao troje unučadi koja ih se ne boji i igra se s njima, dok odrasli rade.

– Ja imam obrt a sin OPG i nas je sedmero u okviru toga zaposleno. Svi smo se mi dali u taj posao, koji je isplativ, ali se mora raditi. Plasman teladi je relativno isplativ, dok je cijena mlijeka preniska, ali jedno s drugim pokrivamo. U nabavci strojeva pomogli su nam natječaji na koje smo se prijavljivali, a i s Općinom Čađavica, gdje sam općinski vijećnik, imamo dobru suradnju. Što se tiče našeg sela Vraneševaca, pokušavamo poboljšati uvjete življenja za mlade ljude kako bi ostali ovdje na selu. Uz dječja igrališta, nadam se da ćemo uskoro dobiti i društveni dom gdje bi se naši mještani mogli družiti – zaključio je naš razgovor Zlato Uglješić.

Novopridošloj teladi još nisu dali imena, ali i to će uskoro doći na red.
(df, mf/Foto: R. Turkalj, D. Fišli)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button