CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Opća bolnica Virovitica raspolaže s dovoljnim brojem respiratora i kreveta. U slučaju potrebe kapaciteti se mogu utrostručiti.

Dinko Blažević, ravnatelj Opće bolnice Virovitica  odgovorio je na pitanje o broju respiratora i kreveta s kojima u ovom trenutku raspolaže bolnica:

“U Općoj bolnici Virovitica prema odluci i mjerama organizacije rada i mobilizacije u zdravstvenim ustanovama Ministarstva zdravstva sve zdravstvene ustanove dužne su osigurati onoliko kapaciteta koliko će biti potrebno za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od COVID-19.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije srednje i srednje teški simptomi bolesti zbrinjavat će se u županijskim bolnicama dok blagi simptomi bolesti ostaju u kućnoj samoizolaciji. Teški simptomi bolesti, konkretno bolesnici koji imaju potrebu za mehaničkom ventilacijom bit će transportirani u regionalne respiratorne centre.

Za područje Virovitičko-podravske županije to je respiracijski centar u KBC Osijek kojemu je Opća bolnica Virovitica dala 3 respiratora. Osim toga u OB Virovitica u jedinici intenzivnog liječenja raspolažemo sa 7 respiratora, 2 respiratora su na internim odjelima, a 2  mobilna respiratora nalaze se u jedinici Hitnog bolničkog prijema. Ti respiratori nisu namijenjeni isključivo za pacijente COVID-19 već i za sve ostale pacijente prema potrebi.

Opća bolnica Virovitica trenutno raspolaže s 30 kreveta namijenjenih bolesnicima pozitivnima na COVID-19. Konkretno, 20 kreveta namijenjeno je za bolesnike, a 10 za samoizolaciju. Važno je naglasiti da u slučaju potrebe mi ove kapacitete možemo udvostručiti ili čak i utrostručiti.

 U ovom trenutku na području naše županije imamo svega dvije zaražene osobe koje su odbile bolničko liječenje zbog blage kliničke slike i liječe se kod kuće uz nadzor. U prijevodu, trenutno u Općoj bolnici Virovitica na liječenju nemamo niti jednog pacijenta pozitivnog na COVID-19″. (Marijo Kokorić, Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button