NASLOVNICAŽUPANIJA

Oni su čuvari tradicijske baštine našega kraja: Virovitičko-podravska županija dodijelila potpore za 31 tradicijski obrt

Treću godinu zaredom, Virovitičko-podravska županija, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom VPŽ, dijeli bespovratne potpore tradicijskim obrtima. Prve godine ih je bilo 12, 2020. je bilo 18, a ove godine najviše – 31 korisnik.

– Iako je prvotno bilo planirano 50.000,00 kuna, s obzirom na velik broj prijava, osigurali smo dodatna sredstva. Ovo je potpora obrtima koji njeguju tradiciju, koji rade starim alatima i priborom, proizvode u malim serijama i na ovaj način mi pomažemo njihovom očuvanju, kako bi oni i nadalje prenosili svoja znanja i čuvali narodnu baštinu. U idućim godinama, ovu potporu ćemo i povećavati – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je uz zamjenika župana Marija Klementa, predsjednika HOK OK VPŽ, Stjepana Kenjerića i županijskog pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu Bojana Mijoka, nazočio dodjeli potpora.

Za ukupno 31 korisnika potpore, Virovitičko-podravska županija je ove godine izdvojila 83,055,68 kuna.

– Potpora je odobrena svim obrtnicima u intenzitetu od 60% od prijavljenih troškova, ali ne više od 4.000,00 kuna po korisniku kako je i definirano Javnim pozivom. Vjerujem da smo na ovaj način uspjeli donekle pomoći obrtnicima. Vidimo da se iz godine u godinu povećava broj tradicijskih obrta koji se javljaju na natječaje Županije. To je znak da i oni sve bolje i bolje rade, da se šire i vjerujem da će upravo ta svoja znanja prenositi i na mlađe generacije te da će se ti tradicijski obrti sačuvati i za buduće generacije – naglasio je županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok.

Nije to jedina pomoć koju Virovitičko-podravska županija izdvaja iz svog Proračuna.

– Županija ima sedam mjera kojima pomaže poljoprivrednicima, poduzetnicima i obrtnicima i za što na godišnjoj razini izdvajamo 3 milijuna kuna. Tu su i naša četiri poduzetnička inkubatora, u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, koji su potpora poduzetnicima, obrtnicima, poduzetnicima početnicima i svi oni mogu naći smještaj za prvu godinu besplatno u poduzetničkom inkubatoru. Isto tako, pomažemo i sa subvencioniranjem kamata na kredite i ostalim mjerama koje se mogu naći na službenoj stranici Virovitičko-podravske županije (www.vpz.hr). Pozivam sve poduzetnike i obrtnike da se jave na mjere na koje se mogu javiti, ali isto tako smo otvoreni i za sve nove prijedloge na koji način mi kao županija možemo pomoći upravo njima – zaključio je župan Andrović.

O potporama je govorio i predsjednik HOK Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Stjepan Kenjerić.

– Obrtnicima puno znače ova bespovratna sredstva koja su dobili. Posebno jer zbog korona virusa, nema toliko posla, nema toliko sredstava, ne troši se toliko, ne odlazi se toliko kod njih u tradicijske obrte. Županja kroz ovu mjeru, ali i ostale mjere, pokazuje koliko su joj obrtnici važni. I u budućnosti trebamo nastaviti s ovim modelom suradnje, Virovitičko-podravske županije HOK Obrtničke komore VPŽ, a sve na korist naših obrtnika.

Jedan od korisnika potpore, je i Marijan Trstenjak iz Velike Črešnjevice.

– Svaka potpora nam dobro dođe, jer to je dokaz da nas netko vidi, da netko brine o nama. Ja sam četvrta generacija kovača. Nije uvijek lako. No, obrtnik se uvijek bori do zadnjega. Većinom opstaje oni koji ne idu u velike kredite. To je moj savjet, ne ulaziti u neke velike planove koje onda ne možete financirati. To je cilj opstanka, odite s malim kapitalom, odite onoliko, domaće rečeno, koliko možete toliko se pokrite.

Tanja Bedeković iz Pitomače je također pohvalila potporu Virovitičko-podravske županije.

– Vlasnica sam obrta za modni dizajn, bavim se rukotvorinama, sama izrađujem, dizajniram odjeću po narudžbi. Nama ova potpora puno znači, pogotovo kad ste mali obrtnik i borite se izaći i opstati na tržištu, posebno u ovo vrijeme korona virusa kada nam se je smanjila prodaja i kada moramo osmišljavati nove proizvode. Ja sam jedina zaposlena u svom obrtu, izrađujem kožne jakne, unikatne haljine i torbe i zaštitne maske – kazala je Tanja Bedeković.

Sve korisnike ove potpore možete vidjeti OVDJE
(www.vpz.hr/Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button