NASLOVNICAŽUPANIJA

Oluja im uništila 25 od 28 plastenika

Do 28. lipnja su imali 28 plastenika, a nakon olujnog nevremena ostala su im samo 3: Obitelj Dinka i Marije Komar procjenjuje da im je samo na konstrukciji šteta veća od 500.000,00 kuna

  • Vidio sam da dolazi, bio je bijele boje i kada se približio, činilo se da dodiruje krov i tada su počeli letjeti crijepovi – opisao nam je Miroslav Komar, legendarni vatrogasac iz Vukosavljevice nezapamćeno olujno nevrijeme koje je tog 28. lipnja pogodilo Vukosavljevicu.

Vjetar i tuča uništili su usjeve i imovinu, a najteže su stradali plastenici. Do 28. lipnja, Dinko i Marija Komar, vrijedni poljoprivrednici koji su godinama „otkidali od svojih usta“, i uglavnom bez kredita ulagali kako bi stvorili više za svoju djecu. Imali su 28 plastenika. Nakon oluje, ostala su im samo – 3! Uništeno im je slovima – „dvadesetipet“.

  • Od tog dana ne spavamo, pokušavamo spasiti što se spaisti da. Na svu sreću ima puno dobrih ljudi koji nam pomažu da najlonom prekrijemo one koji se još mogu prekriti, ali ma koliko radili, čini nam se da stojimo na mjestu – kazuje nam suznih očiju Marija Komar.

Njihovo imanje, koje je do oluje bilo jedno od najponosnijih u ovom dijelu, danas je pustoš. Paprika koja je bila u plastenicima, nenavikla na nove atmosferske uvjete i bez zaštite uništena je na suncu i nema joj pomoći.

Njih je u srijedu posjetio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gledajući kako i na koji način pomoći ovoj obitelji koja je sve ove godine ulagala u novu proizvodnju, nove nasade i nove plastenike, a u „trenu“ im je uništeno gotovo sve.

Procjenjuje se da je šteta na njivoim plastenicima više od 500.000,00 kuna samo u konstrukciji, dok se usjevi, trud i rad svih onih koji su brinuli i skrbili o povrću, niti ne računa. I dok ne dobiju neku pomoć, oni će i sljedeće jutro, rano, prije 6 sati, dok još nema vjetra pokušati pokriti još koji plastenički dio kako bi makar malo spasili imovinu u koju su ugradili cijeli svoj život. (www.vpz.hr)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button