Home / DOGAĐANJA / Oliver Jukić predstavio svoju novu knjigu – “Slatinski župnik Julije Bürger”

Oliver Jukić predstavio svoju novu knjigu – “Slatinski župnik Julije Bürger”

U Pastoralnoj dvorani Župe sv. Josipa jučer je u organizaciji Matice hrvatske ogranak Slatina organizirano predstavljanje nove knjige Olivera Jukića – „Slatinski župnik Julije Bürger“.

Okupljene je u uvodnom dijelu pozdravio vlč. Dragan Hrgić, župnik Župe sv. Josipa na čiji nagovor je autor svoj diplomski rad pretočio u ovu vrijednu knjigu. Podsjetio je nazočne na veličinu i važnost župnika Julija Bürgera za Slatinu te naglasio da je ovom knjigom na jednostavan i „malom čovjeku“ prihvatljiv način prezentirano i sažeto ono što o Bürgeru znamo do sada ali i neki novi detalji iz njegovog života i rada.

Julije Bürger bio je voćinski i slatinski župnik. Kratko vrijeme župnikovao je u Voćinu, nakon čega 1924. godine dolazi u Slatinu. Župna spomenica bilježi da je bio jako revan i da ga je slatinski puk želio i izmolio za župnika. Za slatinsku župu učinio je puno na crkvenom području u izgradnji i uređenju inventara i interijera naše župne crkve sv. Josipa, pa je tako nabavio pokrajnje oltare, orgulje, uredio crkvu. Također jer puno radio na duhovno području, organizirao Euharistijske kongrese, pobožnosti. Osim toga bio je jako cijenjen i važan i za društveni život našeg grada, pa tako osniva Gradsko pjevačko društvo Zrinski, zaslužan je za osnivanje Gradske knjižnice i čitaonice, nabavio je župna zvona za crkvu ali isto tako puno stvari učinio je za malog čovjeka, naše prethodne naraštaje, za naše bake i djedove. Nažalost živio je u povijesnim okolnostima koje nisu bile nimalo lagane, kao ni današnje. Završio je život mučeničkom smrću u Slatinskom Drenovcu 1944. godine. Do dana današnjeg ne znamo gdje je njegov grob.

Ovom knjigom želimo mu na jedan način reći hvala sve ono što je učinio za nas, za Slatinu, za našu domovinu, grad, župu i ujedno ga ovom knjigom približiti običnom, malom čovjeku. Ova knjiga pisana je jednostavnim rječnikom i u njoj su brojni zapisi iz župne spomenice gdje se vidi vjerski župe, život grada, naše domovine u to vrijeme, onim očima kakvim ga je župnik Bürger vidio. – zaključio je župnik Hrgić.

Ispred Matice hrvatske Ogranak Slatina koja je izdavač ove knjige govorili su predsjednica Zorica Varga i potpredsjednica Ksenija Vujanović Juras.

– Knjiga je objavljena kao dio naše „Male slatinske biblioteke“ Matice hrvatske Ogranak Slatina. Desetljećima smo slušali neistine o našem župniku, njegovo prisustvo osjećamo još i danas kroz neke nematerijalne baštine. Ova će knjiga svjedočiti istinu o župniku Bürgeru i danas i u budućnosti – rekla je Zorica Varga.

– Proučavanje, njegovanje i čuvanje osobitosti područja u kojem djeluje zadatak je svakog ogranka Matice hrvatske. Zato će ova knjiga biti neizmjerljiv doprinos na tom putu – nadovezala se Ksenija Vujanović Juras.

Samog autora okupljenima je predstavila ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak:

– Danas upoznajemo Olivera Jukića kao osobu koja želi produbiti znanje iz područja duhovnosti. Svojim radom, proširio je među kolegama i profesorima istinu o slatinskom i voćinskom župniku, jednom od mnogih žrtava partizanskih zločina tijekom 2. svjetskog rata, a Slatinčane svojom knjigom ponovno je podsjetio na činjenicu da su djela župnika Bürgera svuda oko nas i da žive u Slatini.

Na red je došao i sam autor, Oliver Jukić koji je o knjizi rekao:

– Ova knjiga je moj diplomski rad, koji sam napisao 2017. godine na sustavnom dvogodišnjem studiju duhovnosti u Zagrebu, koji je dio Papinskog instituta Terezianum, i kao završni rad nametnula mi se tema župnika Julija Bürgera, jer nedavno smo u Slatini imali znanstveni skup, na kome je predstavljeno desetak znanstvenih radova o životu slatinskog župnika Julija Bürgera. Dakle, materijala je bilo dovoljno, a osim toga zainteresirala me i župna Spomenica, koju je pisao sam Bürger svojom rukom i kroz to istraživanje javila se ideja da se taj diplomski rad baš tako zove i da se bavi tom tematikom, a zahvaljujući našem župniku i Matici hrvatskoj to je pretočeno u jednu lijepu knjižicu.

Do devedesete o tome se nije govorilo i ništa se nije niti znalo, naravno da je cilj ovog istraživanja dodatno rasvijetliti i taj dio njegova života, ali ni u kom slučaju ne treba zanemariti sve one godine koje je on proveo kao župnik u Slatini dvadesetak godina prije smrti, i osim tog trenutka koji definitivno obilježava njegov život na tragu svetosti, zanimljivo je vidjeti kako je on proživljavao te svoje godine ovdje sa svojim župljanima i mogu se pročitati iz njegova pera pisana zanimljiva razmišljanja o 2. svjetskom ratu i vremenu u kome je izgubio život – zaključio je Jukić.

Nakon predstavljanja knjige Jukić je potpisivao knjigu brojnim zainteresiranim posjetiteljima, koji su i ovaj novi naslov Male slatinske biblioteke kupili kao vrijedan dokument vremena i saznanja o povijesti našeg grada. Druženje je nastavljeno u župnom dvoru. (mk / Foto: Marijo Kokorić)

x

Check Also

Valentinovski turnir uzeli Anja i Antonio, i Manuela i Renato

Jučer je u Gornjem  Miholjcu na automatskoj streljani u mjesnom domu održan Valentinovski turnir zračnom ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org