DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Okusi tradicije i zajedništvo u Sopju: Održana tradicionalna 10. “Bošporijada” u sklopu Dravskog proljeća 2025.

SOPJE – U sklopu manifestacije Dravsko proljeće 2025., koja već tradicionalno okuplja brojne mještane i posjetitelje općine Sopje i okolnih mjesta, jučer, 2. svibnja, održana je omiljena i već dobro poznata “Bošporijada” – natjecanje u pripremi bošpora, tradicionalnog slavonskog jela. Ova gastronomska manifestacija održana je u povodu proslave Dana općine Sopje i blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, te je i ove godine privukla velik broj natjecateljskih ekipa, ali i posjetitelja željnih druženja, dobre hrane i očuvanja običaja.

“Bošporijada” je u Sopju postala nezaobilazan dio kulturno-gastronomske ponude i važan događaj koji njeguje duh zajedništva, ali i natjecateljski duh – jer ekipe se trude pripremiti najbolji bošpor prema receptima svojih baka, često uz dodatak tajnih sastojaka i posebnih začina.

Sve nazočne pozdravio je načelnik općine Sopje Berislav Androš, a ovogodišnju, desetu po redu ”Bošporijadu” je otvorio parlamentarni glasnogovornik Hrvata u Mađarskoj Jozo Solga

– Izuzetno mi je drago što svake godine imamo sve više posjetitelja i ekipa koje se natječu na našoj ”Bošporijadi”. Isto tako, drago mi je što imamo i ekipe koje nisu s područja općine Sopje, nego iz Mađarske, iz Starina i Martinaca. – rekao je načelnik Androš i najavio kako je rekao „vjerojatno najveći koncert u povijesti Sopja“ – Prljavo Kazalište koji se danas održava na istom mjestu.

Jozo Solga otvorio je Bošporijadu riječima: „Mi Hrvati iz Mađarske dugi niz godina imamo odličnu prekograničnu suradnju sa prijateljima iz Sopja i tako ćemo nastaviti. Ulaskom u Hrvatske Schengen olakšan nam je dolazak u Sopje, jer možemo čamcima preko Drave, a prije smo morali prelaziti granične prijelaze, tako da se danas možemo više družiti s našim prijateljima iz općine Sopje. Kuhanje može početi i neka najbolji pobjedi“

Bošpor je tradicionalno slavonsko jelo skromnog podrijetla koje se sastoji od klasične zaprške, odnosno mješavine brašna, vode i mljevene slatke paprike, a u koju se dodaje kuhana rajčica iz domaće zimnice. Ovaj je recept za spravljanje crvenog bošpora, kojemu posebnu aromu daju domaće suhe kobasice koje se u njemu kuhaju, a može se dodati i neko drugo dimljeno meso, kao što su suha rebra i slanina.  Jelo je gusto, toplo i izuzetno zasitno, a u prošlosti je bilo redoviti obrok u seoskim domaćinstvima tijekom hladnijih dana, osobito nakon svinjokolje. Iako jednostavan, bošpor zahtijeva vješto kuhanje i pažljivo doziranje sastojaka kako bi se dobio pravi omjer okusa i gustoće.

Tijekom ovogodišnje “Bošporijade” stručni žiri imao je težak zadatak izabrati najbolje među brojnim izvrsnim bošporima. Jela su ocjenjivana prema izgledu, gustoći, okusu te ukupnom dojmu prezentacije. Na kraju su najboljim ekipama dodijeljene medalje i pehari. Organizatori su se pobrinuli i za zabavni program, glazbu uživo.

Bošporijada u Sopju još jednom je pokazala koliko su tradicija, kulinarstvo i zajedništvo snažno isprepleteni u slavonskom duhu. Manifestacija ne samo da čuva starinske recepte od zaborava, već i okuplja generacije oko zajedničkih vrijednosti – dobrog zalogaja, smijeha i druženja pod otvorenim nebom.

Red je spomenuti i pobjednike 10. jubilarne ”Bošporijade”, i samim time nove ”svjetske” prvake u pripremi ovog jela. To su su Hrvoje Androš i Josip Štefanović Bačo. Drugo mjesto osvojile su ”bošporaške” Sanela Šantak i Petra Marković dok je treće mjesto pripalo supružnicima Šantak, Zdenki i Jozi. Ove je godine dodijeljena nagrada i za ”Naj stol”, najljepše uređeni štand na kojemu se kuhao bošpor, a ta je nagrada pripala ekipi iz mađarske imena ”Mi Hrvati Marinci”.

Zahvalnice svim ekipama, te pehare i medalje najuspješnijima je uručio načelnik Općine Sopje Berislav Androš uz pomoć načelnice mađarske Općine Starin Dorisz Szarka. (Tekst i foto: Marijo Kokorić, Foto s dodjele: I. Brezovčan)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.