Home / DOGAĐANJA / OKUPILI SE PRVI DRAGOVOLJCI – Prisjetili se puta od voda ZNG-a do 64. bataljuna

OKUPILI SE PRVI DRAGOVOLJCI – Prisjetili se puta od voda ZNG-a do 64. bataljuna

Dio prvih dragovoljaca u Domovinskom ratu na slatinskom području od 13 osnivača specijalnog voda Zbora Narodne garde Slatina i njihovi gosti okupili su se kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u znak sjećanja na slavne dane osnivanja prve hrvatske vojne postrojbe u Slatini i odavanja počasti poginulim suborcima.

Riječ je o skupini mladih Slatinčana, prijatelja i poznanika sa sportskih terena i zajedničkih druženja, koji su sredinom 1991. godine samoinicijativno kao dragovoljci otišli u Zagreb kako bi se pridružili hrvatskim obrambenim snagama u borbi protiv agresora s istoka i njihovih pomagača u domovini koji su postavljanjem barikada postupno okupirali dijelove zemlje. Prvi slatinski dragovoljci bili su Mato Bubaš, Darko Bauer, Marko Bilandžija, Marko Dunković, Stjepan Gal, Branimir Gaća, Zlatko Kiš, Goran Koščić, Željko Peterfaj, Siniša Rabić, Pavao Šoltić, Josip Šikić i Josip Vaclavek.

U Zagrebu im je rečeno da će biti potrebniji u svome kraju pa su se Slatinčani vratili kući, da bi 4. kolovoza bili pozvani i sljedećega dana, 5. kolovoza, bio službeno osnovan 64. samostalni bataljun Zbora Narodne garde Slatina. Prve i najteže ratne zadatke obavljao je specijalni vod ZNG-a, a među njima bilo je i oslobođenje prvoga vojnog objekta, slatinske vojarne 16. rujna.

– Do početka osnivanja brigade koncem listopada 1991. godine od 28 ljudi u tom vodu 13 je ostalo “na nogama”, ostali su bili mrtvi ili ranjeni, dok neki drugi nisu ni znali što se događa. Početkom listopada naime tražili smo ljude za naš vod, ali nitko u Slatini nije nam se htio pridružiti. Pripadnici srpske nacionalnosti bili su protiv nas, a Hrvati su otišli iz grada ili su se bojali – kaže ratni zapovjednik specijalnog izvidničkog voda Stjepan Gal. On ističe da većina od 13 osnivača ZNG-a u Slatini još uvijek radi, što pokazuje da se nisu borili niti za funkcije niti za mirovine, a podsjeća i na slučajeve nekih među njima koji su ranjeni u Domovinskom ratu, a njihove supruge ne mogu dobiti ni posao čistačice.

Prije okupljanja u središtu Slatine, pripadnici prve vojne postrojbe obišli su grobove svojih suboraca Zlatka Kiša, Tomislava Mikića i Josipa Funka.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

x

Check Also

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja – Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća kreće na proljeće

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je da u proljeće kreću prijave za ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org