DOGAĐANJANASLOVNICA

Okrupnjavanjem vodnih isporučitelja virovitički „Virkom“ d.o.o. trebao bi 8. srpnja preuzeti od „Komrada“ d.o.o. upravljanje slatinskim vodoopskrbnim sustavom

Zbog spajanja vodouslužnih područja tužbu Ustavnom sudu podnijeli su brojni gradovi i općine diljem Hrvatske te ga „zatrpali“ tužbama protiv odluke Vlade da drastično sreže broj vodoopskrbnih poduzeća.

Epilog je to sastanka održanog 25. veljače ove godine u Jaski na kojemu se na inicijativu gradonačelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela okupilo čak 25 gradonačelnika i načelnika. Na sastanku kojemu je između ostalih prisustvovao i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, raspravljalo se o nepravednom spajanju vodouslužnih područja koje provodi Vlada RH. Gradonačelnici i načelnici tom su prigodom istaknuli bojazan da će spomenuti zakon i iz njega proistekla Uredba o uslužnim područjima u konačnici značiti lošiju opskrbu i višu cijenu vode za građane na njihovom području.

Pokazalo se da se protiv ove uredbe bune i neki HDZ-ovi lokalni čelnici što govori o konstruktivnoj i po mnogo čemu opravdanoj i utemeljenoj borbi za prava građana koja su narušena donošenjem politički obojene Uredbe. Njome je Vlada predvidjela prijenos imovine gradova i općina na veća vodoopskrbna poduzeća u okviru čega bi oni mogli izgubiti utjecaj na vodoopskrbu na svojim područjima, i to bez ikakve naknade. Na provedbi prava vlasništva temelje se i zahtjevi lokalnih čelnika Ustavnom sudu od kojega traže i da se do konačne odluke privremeno obustave pripajanja koja bi se trebala dogoditi do 8. srpnja 2022.

Podsjetimo, spomenutom Vladinom Uredbom o uslužnim područjima koja je stupila na snagu s prvim danima ove godine, umjesto dosadašnjih 190 isporučitelja vodnih usluga, uspostavit će se 41 uslužno područje s jednim isporučiteljem, odnosno skoro 5 puta manje.

Na tu su temu gradonačelnik Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić 28. ožujka razgovarali s Damirom Marenićem, direktorom tvrtke „Virkom“ d.o.o. Virovitica koja bi prema spomenutoj Uredbi trebala preuzeti vodoopskrbni sustav kojim na području grada Slatine upravlja tvrtka „Komrad“ d.o.o. Slatina, a koja bi time bila ugašena.

 „Da se povijest ponavlja“ i da se građanima mnogih JLS-a nameće još jedna u nizu političkih centralizacija s kojom se oni neće tek tako pomiriti, svjedoče  reakcija i apel Građanske inicijative koji su stigli početkom godine na adresu slatinske Gradske uprave, a u kojima se Grad Slatina poziva da se i on tužbom pridruži gradovima ujedinjenima protiv odluke Vlade o spajanju vodoopskrbnih poduzeća.

U svom dopisu Građanska inicijativa ističe kako su građani Slatine samodoprinosom, izglasanim na referendumu, financirali izgradnju komunalne infrastrukture, vodovoda i kanalizacije, a sada se građane ne pita prilikom oduzimanja spomenute imovine što su potkrijepili priloženom dokumentacijom o spomenutim ulaganjima građana iz 1983. i 1985.,  a priložene su i informacije s referenduma 10. siječnja 1988. godine o pozivu Slatinčanima da podrže prijedlog o uvođenju mjesnog samodoprinosa 1988. -1993. godine. Tada je to bio izuzetno značajan doprinos daljnjem razvoju Slatine i „nov krupan korak ka željenoj ljepšoj i ljudskijoj budućnosti“.

Naime, Mjesna zajednica Podravska Slatina početkom 1983. godine uvela je samodoprinos za izgradnju osnovne vodovodne i kanalizacijske mreže u gradu Podravska Slatina u sklopu kojega su po 2 posto iz svojih primanja izdvajali zaposleni radnici, umirovljenici, samostalni privrednici i poljoprivrednici, dok je iz čistog dohotka privrede izdvajano 0,462 posto. 

Podsjetimo: sedamdesetih godina prošlog stoljeća sredstvima mjesnog samodoprinosa izgrađeni su zgrada nove srednje škole i gradska mrtvačnica, zatim oko 6 km od ukupno 13 km vodovodne mreže s crpnom stanicom u Medincima i vodospremom u Podravskoj Slatini te 15-ak kilometara kanalizacijske mreže.

Novim referendumom (1988. -1993.) i izglasavanjem uvođenja mjesnog samodoprinosa građani su ponovno izrazili svoju solidarnost, svoj smisao za zajedništvo i svijest o pripadnosti gradu u kojemu žive, te su tako tih osamdesetih i devedesetih godina omogućili izgradnju još novih kilometara vodovodne i kanalizacijske mreže pod sloganom „Grad bez kanalizacije je grad bez budućnosti – nastavimo započeto!“

Mjesnim samodoprinosom građani su pomogli i izgradnju nove zgrade osnovne škole u Slatini pod sloganom „Stara škola nema budućnost – gradimo novu!

Činjenica je da je danas svim osnovnim i srednjim školama u našoj županiji (osim virovitičkim!) osnivač Virovitičko-podravska županija te da je od pet postojećih škola (tri osnovne i dvije srednje) Grad Slatina ostao osnivačem samo Glazbenoj školi Milka Kelemena.

Ovom  novom i ozakonjenom Uredbom Slatini i „Komradu“ d.o.o. kao lokalnom javnom vodnom isporučitelju nameće se obveza integracije odnosno pripajanja najvećem JIVU na uslužnom području 5.


    Članak 7.

(1) Uslužno područje 5 obuhvaća sve gradove i općine u Virovitičko-podravskoj županiji.

(2) Uslužno područje 5 obuhvaća i Općinu Podravska Moslavina u Osječko-baranjskoj županiji.

(3) Uslužno područje 5 obuhvaća i naselja Velika Babina Gora i Mala Babina Gora iz Općine Đulovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

(4) Društvo preuzimatelj na uslužnom području 5 je Virkom d.o.o., Virovitica.

 Kriteriji za odabir preuzimatelja:           

  • poslovni udjeli odnosno dionice u društvu preuzimatelju određuju se prema stanju kapitala i rezervi na dan 31. prosinca 2018.
  • u postupak pripajanja ulazi se s brojem zaposlenika na dan 31. prosinca 2018.
  • rok za pripajanje 6 mjeseci od stupanja na snagu Uredbe o uslužnim područjima
  • postupna uspostava (u pravilu) jedinstvene cijene na uslužnom području

U ukupnom budućem temeljnom kapitalu „Virkoma d.o.o.“ Grad Slatina trebao bi sudjelovati sa svega 20,12% udjela, „Komrad“ d.o.o. će se kao dosadašnja tvrtka ukinuti što će u konačnici zasigurno značiti lošiju opskrbu i višu cijenu vode za građane nakon usklađenja.

Dakle, Vlada je ovim procesom, a on je započeo neuspjelom reformom još 2014. godine, predvidjela prijenos imovine gradova i općina na veća vodoopskrbna poduzeća i to bez ikakve naknade tako da upravo na povredi prava vlasništva temeljimo tužbu koju smo podnijeli Ustavnom sudu, a čime tražimo privremeno obustavljanje pripajanja koje bi se trebalo dogoditi 8. srpnja i tako stajemo uz svoje građane i inicijativu kojom želimo i dalje posredstvom „domaće“ tvrtke, u svojoj lokalnoj zajednici, gospodariti vodoopskrbnim sustavom na slatinskom području“, obrazložio je gradonačelnik Denis Ostrošić i  naglasio da je ovdje riječ o infrastrukturi koju su građani platili te bi zbog toga morali zadržati utjecaj na vodoopskrbu u svojim gradovima, a ne da se, kao što novi zakon nalaže, njihova vodoopskrba prepusti na upravljanje nekome drugome jednim potpisom gradonačelnika.
(Mihaela Feldi/Izvor: Grad Slatina/Foto: Radio Slatina)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot