DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICASPORT

Okruglih 50 godina Hrvačkog kluba Slatina

Svečana akademija Hrvačkog kluba Slatina održana danas (26. kolovoz) u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta bila je kruna obilježavanja prvih 50 zlatnih godina najtrofejnijeg i najuspješnijeg slatinskog sportskog kolektiva. Također ova lijepa i više nego dostojna svečanost održana je u sklopu obilježavanja Dana grada Slatine.

Okupila je ova akademija brojne uzvanike iz javnog života ne samo iz Slatine i županije, već i iz cijele države, a ponajviše obradovala sve one koji su tijekom tih prošlih 50 godina bili dio tog velikog sportsko-društvenog moćnog stroja zvanog Hrvački klub Slatina jer bila je to jedinstvena prilika za ponovni susret i osvježavanje brojnih dragih uspomena u nikad zaboravljenom najdražem društvu.

Svečanost je vodila Helena Hegediš prepustivši prvom da se obrati Damiru Lovčaninu, predsjedniku kluba. Naglasio je između ostalog dr. Lovčanin da dužnost predsjednika u njegovom slučaju nije posao nego izuzetna čast i da se svaki uloženi napor od kada je na čelu kluba višestruko isplatio. Kako je i sam rekao, iako nije rođen ovdje, Hrvački klub Slatina i sve ono oko njega pokazali su mu kako je to osjećati se pravim ponosnim Slatinčaninom. “Neka živi ovaj naš klub i neka živi Slatina” – poentirao je za kraj predsjednik najuspješnijeg slatinskog kluba.

Mnoštvu se obratila i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga s nekoliko riječi najavivši monografiju posvećenu upravo ovoj velikoj obljetnici Hrvačkog kluba.

Jedan od osnivača “Teško atletskog kluba Slatina” koji je bio preteča današnjem klubu bio je dr. Milorad Dokmanac – Cico. Legenda slatinskog kluba posebno se želio javno zahvaliti Josipu Tanku – Jukiju. Sve što je uspio ostvariti u svojoj zaista prebogatoj karijeri kao hrvač, trener i izbornik, ostvario je, kako kaže, zahvaljujući Jukiju, a koji na žalost, zbog zdravstvenog stanja, nije mogao doći na ovu svečanost. Prisjetio se Cico tih prvih dana, osnivačke skupštine održane 27. studenog 1972. u zgradi današnje gradske uprave i prvih treninga u današnjem vatrogasnom domu koje su odrađivali na samo 6 malih strunjača (?!). “Nije samo rezultat mjerilo rada, već i ljudski faktor, a to je ono što ovaj klub uistinu čini velikim” – i to je između ostalog rekao ovaj vrsni sportski stručnjak pozvavši s pozornice dionike lokalne vlasti da pomognu klubu konačno doći do svog prostora, svojevrsnog hrvačkog doma, gdje bi im strunjača bila dostupna 24 sata, a ne kao svih ovih godina kada prije svakog treninga moraju prionuti tom nimalo zahvalnom poslu slaganja borilišta neophodnom za bilo kakav ozbiljniji rad.

Hrvače je ispred županije došao pozdraviti dožupan Marijo Klement izrazivši još jednom divljenje svemu onom vezanom uz ovaj klub i sport što se odvijalo pred njegovim očima još iz dječačkih dana pa sve do danas.

Podnaslov monografije izdane povodom ove velike obljetnice glasi – “Priča o sportu i dobrim ljudima”, a o tim dobrim ljudima pričao je gradonačelnik Denis Ostrošić. I on se osvrnuo na tu prebogatu povijest kluba i njegov izniman značaj za grad.

Čestitke je slavljenicima došao osobno uputiti i Vladimir Bregović, predsjednik Hrvačkog hrvatskog saveza. Puno puta čuli smo danas ime i prezime Veronike Vilk, a upravo je i Bregović pričao o odličnom radu hrvatskih klubova koji godinama “opskrbljuju” reprezentacije vrsnim sportašima navevši upravo primjer Slatine i njezina trenutno najsjajnijeg izdanka –  Veronike. Koliko je Hrvački klub Slatina moćan u okvirima države možda će i najbolje potvrditi rečenica predsjednika Saveza – “Kad bilo koji hrvač ili hrvačica na turniru doznaju da im je protivnik iz slatinskog kluba, nije im nimalo svejedno…”.

Još jednom je na pozornicu izišao Milorad Dokmanac kako bi potanko predstavio već nekoliko puta spomenutu knjigu – monografiju koja na 316 stranica kronološki donosi priču o Hrvačkom klubu Slatina. Uz Dokmanca najzaslužniji što je ova vrijedna povijesna građa izišla na svijetlo dana su i treneri Borivoje Kocić, Danijel Kolomaz i Mario Petrak.

Na akademiji je prikazan je i jedan prigodan film o slatinskom hrvanju, a nakon toga uslijedila je dodjela zahvalnica zaslužnim pojedincima. Tako su Zlatnu plaketu kluba u kategoriji sportskih djelatnika zavrijedili Božo Milivojević, Ivica Dubravica, Damir Lovčanin, Mario Zeman, Mirko Vujanić, Krešimir Suton i Ivan Selenić.  Za veliku potporu radu kluba Zlatne plakete zaslužili su i Grad Slatina i Hrvatski hrvački savez.

Zlatne plakete u kategoriji treneri i natjecatelji su zaslužili Josip Tanko – Juki, dr. Milorad Dokmanac, prof. Borivoje Kocić, Mladen Gojković, Novica Kocić, dr. Petar Karadžić, Mario Petrak, Josip Grahovac, prof. Danijel Kolomaz i Dušan Prstojević.

Zlatne plakete kluba u kategoriji sportaša zavrijedili su Dalibor Crnobrnja, Veronika Vilk, Siniša Rabić, Nebojša Nikšić, Dragan Menčik i Dražen Kocić.

Plakete su zaslužnima uručili gradonačelnik Ostrošić, dožupan Klement i predsjednik HSS Bregović.

Damir Jukić

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button