DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJIUDRUGE

Okončan projekt “Za život kakav zaslužuju – Zaželi ll”

Jučer (13. srpnja) je u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Slatina održana završna konferencija projekta “Za život kakav zaslužuju – Zaželi ll”.

Projektom pod ingerencijom slatinskog Crvenog križa vrijednom 1 945 560 kuna, a koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda – Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.,  na 13 mjeseci zaposleno je 22 žene iz skupine teže zapošljivih osoba kako bi skrbilo za potrebe 132 osobe iz skupine starijeg i nemoćnog stanovništva s područja Grada Slatine te Općina Mikleuš, Nova Bukovica, Voćin i Sopje. Taj predviđeni broj od 132 osobe uvidom na samom terenu vremenom je narastao na njih 224.

U sklopu projekta osim što su zaposlene žene skrbile za potrebe tog velikog broja ljudi također je njih 13 u POU Slatina završilo osposobljavanje za gerontodomaćicu. Za 86 173 kune kupljeni su i higijenski paketi za krajnje korisnike, a i korona je dobrano umiješala prste u projekt pa je nešto više od 13 000 kuna utrošeno na potrebna testiranja i testove za koronu.

Navedene podatke na jučerašnjoj konferenciji iznijeli su ravnatelj i predsjednica Crvenog križa Vlatko Jelenčić i Ljiljana Peretin i koordinatorica projekta Andreja Jurčević. Partneri nositelju projekta GD CK Slatina bili su Centar za socijalnu skrb Slatina,  Hrvatski zavod za zapošljavanje ispostava Slatina i već spomenute općine kao i Grad Slatina.

Riječ su na konferenciji imale i sami akteri projekta odnosno zaposlene žene. Sve su izrazile veliko zadovoljstvo što su mogle pomoći starijim osobama, ali i poželjele da ovaj projekt, na zadovoljstvo svih korisnika i njih samih, što prije dobije svoj novi nastavak.

Za korisnike s područja Općine Sopje skrbile su Antonia Rastija, Jadranka Grgić, Anica Mikić i Vesna Janečić, za područje Općine Nova Bukovica Marija Bračun, Slavica Podolski i Novka Božić, za područje Općine Mikleuš Marica Potočnik, Ketrin Božić i Katica Lukić, za područje Općine Voćin Zdenka Galešić, Slađana Perić, Ljiljana Ament i Ivana Đorđević, te za područje Grada Slatine i prigradskih naselja Marija Kovač, Jasmina Bujdo, Elvira Grbac, Mirjana Matovina, Neda Vida, Josipa Vilk, Marjana Horvat i Ana Vujić.

Valja još jednom istaknuti da je ovaj projekt direktno pridonio višestrukim ciljevima, točnije zapošljavanju pripadnica ciljane skupine nezaposlenih žena s najviše završenom srednjom školom koje kontinuirano nailaze na poteškoće na tržištu rada, a i poticao je socijalno uključivanje krajnjih korisnika kao što je i poboljšao kvalitetu njihova života te prevenirao na njihovoj inače preranoj institucionalizaciji. Inače krajnji korisnici bile su mahom osobe starije životne dobi, osobe u nepovoljnom društvenom položaju, ili pak osobe s invaliditetom kojima je pružana podrška u njihovim nastojanjima za samostalnošću. Također veliki broj njih živi u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.

Specifičan i konačni cilj ovakve vrst projekta je borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti promocijom integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina te borbom protiv svih oblika diskriminacije. Na taj se način utječe i na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti te izravno doprinosi revitalizaciji ruralnih i teško dostupnih područja.

Damir Jukić

 

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button