DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Ogranak MH u Slatini na skupštini predstavio plodonosan rad u protekloj godini: I u 2023. slatinski će Ogranak čuvati i promicati identitet hrvatskoga naroda

Ogranak Matice hrvatske u Slatini večeras je u slatinskom Zavičajnom muzeju održao godišnju redovnu izvještajnu skupštinu koju je otvorila predsjednica Zorica Varga uputivši pozdravne riječi okupljenim članovima i ostalim gostima.

Nakon što je izabrano radno predsjedništvo pod predsjedanjem Saše Vujanovića i izvješća Verifikacijske komisije koje je izložila Vesna Palcer-Turk koja je kasnije podnijela i financijsko izvješće, predsjednica Ogranka Zorica Varga podnijela izvješće o radu za 2022. kao i plan rada za 2023. godinu.

– Ovo je slavljenička godina! Matica hrvatska slavi 180. obljetnicu svoga postojanja. Svi Matičini programi diljem naše domovine, utkani su u ovu veliku obljetnicu. Svojim programima i naš je Ogranak dao svoj doprinos ovoj velikoj obljetnici, – tim je riječima predsjednica Varga započela svoje izlaganje predstavljajući brojne aktivnosti i projekte koji su obilježili 2022. godinu.

Tako je slatinski Ogranak ostvario niz samostalnih projekata značajnih za Slatinu i očuvanje njezine kulturne baštine, a kroz suradnju sa susjednim ograncima i svojom središnjicom, te Gradom Slatinom, Pučkim otvorenim učilištem, Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Zavičajnim muzejom, slatinskim školama i župama te udrugama, kulturni život Slatine obogatio, a njezino ime učinio prepoznatljivim diljem domovine.

Uz organizaciju niza koncerata, predstavljanja knjiga, izložbi, te sudjelovanja na brojnim manifestacijama, slatinski su „Matičari“ bili vrlo aktivni tijekom 2022. godine koju je između ostaloga obilježila Svečana akademija Hrvačkog kluba Slatina u prigodi koje je Mala slatinska biblioteka Ogranka Matice hrvatske u Slatini bila nakladnik monografije Hrvački klub Slatina 1972 -2022 posvećene ovoj velikoj obljetnici.
Isto tako redove Matice potresla je vijest o smrti našega zavičajnika, akademika Viktora Žmegača u čiji je spomen 27. srpnja prošle godine održana komemoracija u Zavičajnom muzeju Slatina, a potom 11. listopada i u Palači Matice hrvatske u Zagrebu.

Uz redovne aktivnosti među kojima se posebno ističu „Dani Mirka Jirsaka“, natječaj „I dok je srca, bit će i Kroacije“, sudjelovanje u organizaciji Međunarodnoga festivala „Dani Milka Kelemena“, Slatinski Ogranak sudjelovao je sredinom rujna na 1. festivalu knjige Matice hrvatske imena „Matica dobrih knjiga“, na kojemu je predstavljena knjiga Miroslave Hadžihusejnović Valašek „Hvatajte se u pleteno kolo“, koja je izašla u nakladi sva tri ogranka Virovitičko-podravske županije: Orahovice, Slatine i Virovitice.

Tijekom predstavljanja daljnjih aktivnosti predsjednica Varga je naglasila kako će i ove, 2023. godine Matica hrvatska Ogranak Slatina provoditi aktivnosti koje štite i promiču programske zadatke Matice hrvatske te će čuvati i promicati narodni identitet hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkoga, znanstvenoga i duhovnoga stvaralaštva.
Na tom tragu matičine aktivnosti započele su predstavljanjem knjige Marija Filipija „Nikola Tesla ispod paučine“.

Uz svoje tradicionalne projekte s kojima će nastaviti i u narednom razdoblju plan je tijekom ove godine javnosti predstaviti knjige autorice Zorice Varga „Mirko Jirsak i Slatina“, te „Matica hrvatska u Slatini“, a jedna od predloženih aktivnosti je i prodajni štand Matičinih knjiga u povodu Dana grada Slatine.

Potom je izvješće Nadzornog odbora podnio predsjednik istoga Jozo Šantak nakon čega su sva izvješća jednoglasno prihvaćena.

Uslijedila je riječ gostiju gdje su riječi potpore i čestitke na uspješnom radu slatinskom Ogranku uputili zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić, predsjednica Ogranka MH u Virovitici Dubravka Sabolić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić i kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić koji je ujedno najavio kako se Viktor Žmegač u mjesecu svog rođenja vraća u Slatinu velikom donacijom obitelji Žmegač, a o čemu će javnost uskoro doznati više.

Uz zahvalu svima koji pomažu rad Ogranka Matice hrvatske u Slatini skupštinu je zaključila predsjednica Zorica Varga.

– Iako neki kažu da je godišnji program našeg Ogranka preopširan smatram da nije te ćemo i dalje brojnim aktivnostima biti prisutni na kulturnoj sceni našega grada, pa i šire, – istaknula je Varga naglasivši kako je ponosna na mlade snage u njihovim redovima te će svoj rad u narednom razdoblju posvetiti upravo nastojanjima da se što više mladih priključi slatinskom Ogranku Matice hrvatske kojemu je itekako potrebna jedna svježina i dodatna snaga u očuvanju kulturnog identiteta našega zavičaja.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button