DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Ogranak MH u Slatini na skupštini predstavio plodonosan rad u protekloj godini: I u 2022. slatinski će Ogranak čuvati i promicati identitet hrvatskoga naroda

Ogranak Matice hrvatske u Slatini jučer je u slatinskom Zavičajnom muzeju održao godišnju redovnu izvještajnu skupštinu koju je otvorila predsjednica Zorica Varga uputivši pozdravne riječi okupljenim članovima i ostalim gostima.

Skupština je započela minutom šutnje kojom je odana počast svim članovima Matice hrvatske koji su preminuli u vremenu od prošle skupštine, gdje su se posebno prisjetili svoje članice dr. Marije Turk-Kuči, čiji ih je nenadani odlazak osobito iznenadio i rastužio.

Nakon što je izabrano radno predsjedništvo pod predsjedanjem Saše Vujanovića i izvješća Verifikacijske komisije koje je izložila Vesna Palcer-Turk, uslijedila je riječ gostiju gdje je riječi potpore i čestitke na uspješnom radu slatinskom Ogranku uputila predsjednica Ogranka MH u Virovitici Dubravka Sabolić.

Potom je predsjednica Ogranka Zorica Varga podnijela izvješće o radu za 2021. kao i plan rada za 2022. godinu.

Unatoč i nadalje teškoj situaciji vezanoj uz pandemiju koronavirusom koja je obilježila cijelu proteklu godinu Matica hrvatska u Slatini nije posustala s održavanjem svojih aktivnosti te je 2021. godinu zaključila bogatim sadržajima.
Tako je ostvarila niz samostalnih projekata značajnih za Slatinu i očuvanje njezine kulturne baštine, a kroz suradnju sa susjednim ograncima i svojom središnjicom, te Gradom Slatinom, Pučkim otvorenim učilištem, Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Zavičajnim muzejom, slatinskim školama i župama te udrugama, kulturni život našega grada postao je prepoznatljiv i izvan njegovih granica.

Uz organizaciju niza koncerata, predstavljanja knjiga, izložbi, te sudjelovanja na brojnim manifestacijama, slatinski su „Matičari“ bili vrlo aktivni tijekom 2021. godine koju je obilježio niz programa u prigodi obilježavanja 50. obljetnice osnutka i 30. godišnjice rada Ogranka Matice hrvatske u Slatini.

Uz redovne aktivnosti među kojima se posebno ističu „Dani Mirka Jirsaka“, natječaj „I dok je srca, bit će i Kroacije“, sudjelovanje u organizaciji Međunarodnoga festivala „Dani Milka Kelemena“, predstavljena je 20. knjiga Male slatinske biblioteke „Župna crkva svetog Josipa u Slatini – Spomenik trajniji od mjedi“ Žarka Španičeka koja je na prošlogodišnjoj Glavnoj skupštini MH u Zagrebu nagrađena Srebrnom poveljom Matice hrvatske.

1. rujna 2021. Zlatna plaketa Ogranku Matice hrvatske u Slatini

Još je jedna nagrada u protekloj godini bila iznimno važna za slatinski Ogranak Matice hrvatske koji je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slatine u prigodi Dana grada nagrađen Zlatnom plaketom Grada Slatine za izniman doprinos kulturnom i društvenom razvoju grada tijekom proteklih pola stoljeća.

Tijekom predstavljanja daljnjih aktivnosti predsjednica Varga je naglasila kako će i ove, 2022. godine MH Ogranak Slatina provoditi aktivnosti koje štite i promiču programske zadatke MH – čuvat će i promicati narodni identitet hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkoga, znanstvenoga i duhovnoga stvaralaštva što će ostvariti kroz rad svojih odjela: za povijest i etnologiju, za ekologiju i pitanja obitelji, za zdravstvo, za geografiju i demografiju, za glazbu, te kulturno-prosvjetni odjel.

– Ova je godina slavljenička, navršava se 180 godina postojanja Matice hrvatske, stoga će čitava godina imati obljetnički karakter, koji će se „protkati“ kroz naše projekte i sadržaje planiranih izložbi, predstavljanja knjiga, predavanja, tribina i brojnih manifestacija kojima ćemo i nadalje u suradnji sa slatinskim i drugim institucijama biti prisutni na kulturnoj sceni našega grada, pa i šire, – rekla je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga naglasivši kako će uz nastojanja uključivanja u svoj rad što više mladih članova, rad slatinskog Ogranka posebno biti usmjeren na izdavačku djelatnost Male slatinske biblioteke.
Tako bi, između ostaloga, u ovoj godini svjetlo dana trebala ugledati kronologija Ogranka Matice hrvatske u Slatini „50 proljeća Matice hrvatske u Slatini“ i „Mirko Jirsak i Matica“.

Financijsko izvješće podnijela je Vesna Palcer-Turk, a Nadzornog odbora predsjednik istog Jozo Šantak nakon čega su sva izvješća jednoglasno prihvaćena.

Budući da je na jučerašnji dan prije 31 godinu, odnosno 3. ožujka 1991. godine obnovljen Ogranak MH u Slatini, na kraju skupštine prikazan je skraćeni dokumentarni film s Obnoviteljske skupštine koji je pripremio Felbar studio i Marinianis TV u čijoj suradnji slatinska Matica ima bogatu videoteku pomoću koje će slatinsku kulturnu baštinu sačuvati za mlade naraštaje.                                                                        
(mf/Foto: Mihaela Feldi, MH Ogranak Slatina-arhivske fotografije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button