DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Ogranak MH Slatina i KUU „Voćin“ predstavili knjigu „Djevojčice…pusti nas“ autorice Katarine Pahljine

Ogranak Matice hrvatske u Slatini ponovno se našao u središtu kulturnih zbivanja u Voćinu, a ovoga puta je riječ o predstavljanju zbirke priča i pjesama Katarine Pahljine imena „Djevojčice…pusti nas“ koje je organizirao u suradnji s Kulturno-umjetničkom udrugom „Voćin“.

Promocija je održana u subotu, 25. lipnja u voćinskom Domu udruga „Dudnjak“, a program je započeo nastupom tamburaša Kulturno-umjetničke udruge „Voćin“ koji su glazbenim točkama pratili cjelokupno predstavljanje.

Riječi dobrodošlice brojnim posjetiteljima i uvaženim gostima u ime domaćina uputio je predsjednik KUU “Voćin“ Drago Božičković, a potom je to isto učinio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Roko Perić.

Predstaviti lik i djelo autorice Katarine Pahljine pripala je predsjednici slatinskog Ogranka Matice hrvatske Zorici Varga koja se tom prigodom na izuzetnoj suradnji tijekom pripreme ovoga predstavljanja zahvalila Kulturno- umjetničkoj udruzi „Voćin“, njezinom predsjedniku Dragi Božičkoviću i tajnici Gordani Peić.

– Iskreno se radujem što smo danas ovdje i što Matica hrvatska zajedno s vama daje svoj doprinos povodom 180. obljetnice svoga postojanja, i ovdje, u Voćinu, – istaknula je Varga, te dodala:

– Kažu da su pjesnici lučonoše budućnosti, ali i čuvari prošlosti, sjećanja, uspomena… Među njih se svojim pjesmama i pričama svrstala i naša zavičajnica Katarina Pahljina, rođena Voćinčanka koja nakon srednjoškolskog, svoje obrazovanje nastavlja u Zagrebu gdje stvara obitelj i dom. Nakon odlaska u mirovinu, slobodno vrijeme posvećuje svojoj velikoj ljubavi – poeziji, te se kroz literarni izričaj ponovno vraća svojim korijenima što je dokazala ovom knjigom koju je posvetila svojoj djeci i unučadi.

Njezin često nagrađivani stvaralački životopis obogaćen je autobiografskom zbirkom kratkih priča i pjesama „Djevojčice…pusti nas“ koja na 100 stranica govori o odrastanju u patrijarhalnoj obitelji slavonskog sela druge polovine dvadesetog stoljeća. 24 priče u prvom i pjesme u drugom dijelu knjige različite su tematike, vezane za svakodnevicu čovjekova života, popraćenu događanjima u krugu zavičaja, vezanih za četiri lokaliteta njezina obitavanja: Voćin, Slatinu, Viroviticu i Zagreb. U knjizi se nalaze umjetničke slike slikarice Janice Šterc i fotografije iz obiteljskog albuma, koje pridonose ugođaju slavonskog sela.

– Jedno je sigurno, Katarinine će priče ukoričene u ovu knjigu sačuvati ljepotu njezinih uspomena. Čitajući ovu knjigu, svatko će propitkivati i u njoj potražiti tragove ljepota svoga djetinjstva i mladosti, sjećajući se s nostalgijom vremena, ljudi i običaja koji žive pohranjeni na stranicama među koricama ove i njoj sličnih knjiga.
Putujući kroz vrijeme odrastanja, ona hodi otvorenih očiju upijajući slike i mirise svoga doma i osluškujući zvukove svoga zavičaja i svoga ustreptalog srca. Čestitam vam, gospođo Katarina na knjizi. Čitajući ju, učinilo mi se da ste cijelo vrijeme virili i u moj život i da ste u nekim segmentima otvorili vrata moga odrastanja. Iskreno, iz ove perspektive, sve je bilo savršeno, – zaključila je predsjednica slatinskog Ogranka MH Zorica Varga dok su cjelokupnu priču upotpunili članovi iste Danijel Vilček i Melita Čmarec te član KUU Mislav Peić čitajući dijelove priča i pjesme iz spomenute knjige.

Kao posebnu vrijednost i draž ove knjige recenzentica Zorka Jekić ističe sačuvan autentičan zavičajni leksik i narodne običaje, kao i način života slavonskog sela toga vremena riječima: „Jezik je ogledalo duše, progovori i znat ću tko si!“.

Na kraju se s nekoliko riječi obratila i sama autorica Katarina Pahljina zahvalivši se prije svega organizatorima ove lijepe promocije, odnosno Ogranku Matice hrvatske u Slatini i Kulturno-umjetničkoj udruzi „Voćin“, kao i brojnim posjetiteljima među kojima se našla i dopredsjednica slatinske Matice Ksenija Vujanović-Juras.

Na ovoj predivnoj književnoj večeri autorici, odnosno svojoj školskoj kolegici s kojom je dijelio školske klupe u Osnovnoj školi u Voćinu od 1.-4. razreda, zahvalio se predsjednik KUU „Voćin“ Drago Božičković uručivši joj buket cvijeća, a ona mu je uzvratila poklonivši mu jednu od slika iz svoje knjige, koja se inače te večeri mogla nabaviti po promotivnoj cijeni od 50 kuna.
(Mihaela Feldi/Foto: MH Ogranak Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button