DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUncategorized

Ogranak Matice hrvatske Slatina obilježava 50. obljetnicu osnutka

U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba „50 proljeća Matice hrvatske u Slatini“

Ogranak Matice hrvatske Slatina ove godine obilježava 50. obljetnicu osnutka Ogranka Matice hrvatske u Slatini.
Program obilježavanja započeo je u četvrtak, 24. lipnja svetom misom za preminule članove Matice hrvatske u crkvi sv. Josipa u Slatini koju je predvodio slatinski župnik, vlč. Dragan Hrgić.
Sinoć je u Zavičajnom muzeju u Slatini svečano otvorena izložba imena „50 proljeća Matice hrvatske u Slatini“.

Na samom početku posjetitelje je pozdravio te članovima slatinskog Ogranka Matice hrvatske čestitao 50. obljetnicu, ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina Vlado Majhen, a potom im je dobrodošlicu zaželjela predsjednica Ogranka MH Slatina Zorica Varga te se zahvalila Gradu Slatini i Zavičajnom muzeju Slatina, osobito kustosu Srđanu Đuričiću na izuzetnoj suradnji i potpori pri realizaciji brojnih programa u muzejskom prostoru gdje se, kako je naglasila, Matičari osjećaju kao kod kuće i upravo se ovaj prostor, koji odiše patinom slatinske prošlosti i koji čuva sve ono vrijedno iz njezine kulturne baštine, znanosti, školstva, sporta…, učinio najboljim mjestom za obilježavanje ove velike obljetnice.

– Naš Ogranak koji je osnovan 27. lipnja 1971. godine i ove godine slavi 50. obljetnicu. Prigoda je to prisjetiti se naših djedova, očeva, braće, sestara i inih, koji su s hrvatskim barjacima i hrvatskom pjesmom uveli Slatinu u jednu od najstarijih kulturnih ustanova u Hrvata, Maticu hrvatsku koja od 1842. godine pod imenom Matica ilirska, a od 1874. godine Matica hrvatska, sve do današnjih dana štiti i promiče narodni identitet hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva. 
Slatina je postala poznata diljem Lijepe Naše prije 50 godina, upravo održavanjem našeg velebnog skupa na kojemu se okupilo oko 5.000 ljudi, a ova je izložba postavljena u spomen na te naše prethodnike i na sve one koji su je voljeli, branili i živjeli za Maticu i s Maticom u srcu, kako bi se prisjetiti njihovih i naših početaka, vrijednog rada i zajedničke suradnje, – istaknula je predsjednica Varga naglasivši kako će slatinski Ogranak Matice hrvatske tijekom cijele godine različitim programima obilježavati ovu veliku obljetnicu.

O koncepciji izložbe govorio je njezin autor, kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić koji je istaknuo kako je suradnja Ogranka Matice hrvatske u Slatini i Zavičajnog muzeja neraskidivo vezana od 1991. godine te su ostvareni brojni zajednički programi.

– Budući da izložba, kako govori i sam naziv „50 proljeća Matice hrvatske u Slatini“ obuhvaća vrlo dugačko razdoblje bio je pravi izazov sublimirati djelovanje Matice na ove dvije prostorije. Osnovna ideja izložbe je prikazati povijesni presjek kao i važne godine, 1971.-u kada je osnovan Ogranak i 1991.-u kada je održana obnoviteljska skupština Ogranka.
Jedan dio izložbe kroz Matičine dokumente, fotografije, tiskovine, zapisnike, spomenice i povelje prati kronološki slijed tih događanja, dok je drugi posvećen djelovanju i angažmanu Ogranka na svim poljima društvenog, kulturnog i prosvjetnog života zajednice, – pojasnio je kustos Đuričić.

Tako posjetitelji mogu vidjeti pregled svih predsjednika koji su vodili Ogranak, te se upoznati s njegovim radom  i djelovanjem.
Vrlo je važna tematska cjelina nakladništvo gdje su izložena izdanja nakladničkog niza Slatinske male biblioteke. Uz to posjetitelji mogu vidjeti spomen ploče koje je Ogranak postavio u komemoraciju važnih događaja povijesti Matice ali i naših zavičajnika.
Odnos mladih i Matice vidljiv je kroz djelovanje Ogranka u obliku nagrađivanja najučenika, programa koncerata mladih slatinskih glazbenika, te nagrađivanje kroz literarni natječaj „I dok je srca bit će i Kroacije“.

Izložbu je potom otvorio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je tom prigodom Matičarima također uputio srdačne čestitke na 50. obljetnici osnutka.

– Dragi Matičari sve vas pozdravljam u ime Grada Slatine koji je u proteklih 50 godina pratio Maticu hrvatsku, i moralno i financijski, a podrška će vam biti svakako i u narednom razdoblju.
Ovo je zaista povijesni trenutak za grad Slatinu kojim obilježavamo vezu zlatnih 50 godina između Slatinčana i Matice hrvatske, i kojim se prisjećamo tih teških godina za sve Hrvate. Na ovaj način odajemo počast svima onima koji su sudjelovali u radu Matice hrvatske, te čuvamo sjećanja kako bi njihov rad ostao zauvijek zabilježen za prošlost ali i budućnost jer ovo što Matica nosi i kroz Biblioteku i rad s mladima je nešto što je izuzetno vrijedno, – naglasio je gradonačelnik Ostrošić otvarajući izložbu.

Otvorenje izložbe upotpunio je glazbeni trenutak Dražena Čižeka uz klavirsku pratnju Domagoja Androša.

U sklopu obilježavanja 50 godina Ogranka Matice hrvatske u Slatini središnja svečanost će se održati sutra u Hrvatskom domu u Slatini s početkom u 10 sati programom imena „50 proljeća Matice hrvatske u Slatini“.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj)

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button