DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Oformljen Organizacijski odbor međunarodnog festivala „Dani Milka Kelemena“ Slatina

U maloj vijećnici Grada Slatine održan je radni sastanak Organizacijskog odbora međunarodnog festivala „Dani Milka Kelemena“ na kojemu su se dogovorile daljnje smjernice Festivala.

Gradonačelnik Denis Ostrošić, kako je rekao, na početku jedne nove priče, u ime Grada Slatine, svih građana, gradske uprave i ustanova zahvalio se svim nositeljima Festivala, na dosadašnjem trudu i svemu onome što su činili i što će dalje činiti prema zacrtanim smjernicama, a posebnu zahvalu uputio je obitelji Felbar.
Predložio je da organizator festivala bude Glazbena škola Milka Kelemena, koja bi odradila tehnički dio pod voditeljstvom predsjednika festivalskog odbora Antonija Brzice i dopredsjednika Hrvoja Felbara.
Time bi se kroz Glazbenu školu čiji je osnivač Grad Slatina, transferirala sva sredstva namijenjena Festivalu.
Budući da je Jadranka Srdoč posvetila svoj život ovom Festivalu predložio je da bude počasna predsjednica.
Umjetničko vodstvo činili bi Berislav Šipuš i Goran Končar kao umjetnički ravnatelj.

U festivalski odbor predloženi su: zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, član Hrvatskog društva skladatelja, prof. Berislav Šipuš, umjetnički ravnatelj festivala, prof. Goran Končar, potpredsjednik Udruge Dani Milka Kelemena Hrvoje Felbar, ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Antonio Brzica, ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske Slatina Zorica Varga, direktorica Turističke zajednice grada Slatine Vanja Lazić i direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj, gdje su svi osim dožupana Žužaka prisustvovali sastanku te prihvatili funkcije u Organizacijskom odboru DMK.

Prof. Berislav Šipuš izrazio je zadovoljstvo što je prisutan na ovako važnom sastanku te prenio informaciju kako Ministarstvo kulture apsolutno podržava manifestaciju i spremno je uložiti više financijskih sredstava ukoliko će to odvesti u smjeru razvoja ne samo Festivala već i Grada Slatine, te im dati neki novi zamah u smislu kulture pa i gospodarstva. Dodao je kako je Hrvatsko društvo skladatelja zainteresirano za programsku politiku i razvijanje sjećanja na Milka Kelemena i dio koji je on vodio te će baštiniti tantijeme Milka Kelemena, a u spomen njegovom liku i djelu organizirat će se fond za stipendiranje mladih umjetnika. Isto tako uskoro će se utemeljiti i nagrada Milko Kelemen pri Muzičkom Biennalu Zagreb.

„Budući da više nema Milka Kelemena jako je značajno što sada ovdje imamo gospodina Šipuša te se nakon dugogodišnje suradnje s Jadrankom i Milkom, u jednoj novoj situaciji puno toga može na jedan bolji način postaviti.“ – rekao je prof. Končar.

Potom se razgovaralo o daljnjim smjernicama Festivalskog odbora, programskoj shemi, izvorima financiranja te o datumu početka samog Festivala.
Dogovoreno je da će se termini i konačan program definirati početkom ožujka, a sama prezentacija programa jubilarnog 25. Festivala DMK, prema medijima i javnosti održati 30. ožujka ove godine povodom obilježavanja rođendana Milka Kelemena u spomen sobi u Zavičajnom muzeju Slatina.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button