KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Održani 11. miljevački dani kukuruza

Danas je u Miljevcima po 11. put održana kulturno umjetnička manifestacija „Miljevački dani kukuruza“ u organizaciji Matice Slovačke Miljevci, te uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ureda za iseljene Slovake Bratislava, Virovitičko-podravske županije, Općine Nova Bukovica i Osječke pivovare.

I ovogodišnji program održan je u Hrvatsko-slovačkom kulturnom domu u Miljevcima gdje je nastupilo pet kulturno umjetničkih društava: Matica Slovačka Osijek, Matica Slovačka Markovac Našički, Kulturno umjetničko društvo Mikleuš, Hrvatsko  kulturno umjetničko društvo Željezničar iz Osijeka i domaćin Matica Slovačka Miljevci.

Manifestaciji su uz brojne posjetitelje nazočili i gosti: saborski zastupnik Tomislav Žagar, zamjenik župana Virovitičko podravske županije Darko Žužak, načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra te tajnica Saveza Slovaka i predstavnica Savjeta za nacionalne manjine pri Vladi RH Branka Baksa.

Predsjednik Matice Slovačke Miljevci Đuro Sobol izrazio je zadovoljstvo cijelom organizacijom i nastupima svih folklornih društava te unatoč činjenici da se Matica slovačka Miljevci ne može mjeriti s gotovo profesionalnim KUD-ovima poput Željezničara iz Osijeka, s ponosom je pohvalio njihov rad i trud, posebno djecu od predškolske dobi do 4. razreda osnovne škole koji su otvorili manifestaciju.

Matica puno ulaže u rad s djecom te će kroz nekoliko godina imati pomlađenu ekipu, nažalost veliki je problem što se njihov interes gubi u dobi od 15-tak godina kada većinom prestaju s radom u Matici.“ – rekao je predsjednik Sobol koji je na čelu Matice Slovačke Miljevci već 14 godina, a za opstanak KUD-a nastavit će raditi i u narednom razdoblju, te nastaviti uspješnu suradnju s Virovitičko-podravskom županijom i Općinom Nova Bukovica s kojom Matica trenutno surađuje na projektu dogradnje Doma u Miljevcima koji bi do kraja godine trebao dobiti kuhinju.
(mf/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button