DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Održana završna svečanost literarnog natječaja “I dok je srca, bit će i Kroacije”

Prisjetimo se da je stih "I dok je srca, bit će i Kroacije" koji nas je inspirirao da ovom našem Natječaju damo naziv, završni stih iz pjesme A. G. Matoša - Pri svetom kralju.

U četvrtak, 30. studenog u prostoru knjižnice Osnovne škole Josipa Kozarca održana je  završna svečanost literarnog natječaja „I dok je srca, bit će i Kroacije“.

Natječaj je dio projekta „Matica i mladi“ i u njemu sudjeluju učenici istočnoga dijela Virovitičko-podravske županije, a uspješno se provodi niz godina uz materijalnu pomoć Grada Slatine i Matice hrvatske.

Okupljene su s par prigodnih riječi pozdravili Ksenija Vujanović Juras, ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina i Zorica Varga, predsjednica slatinskog Ogranka Matice hrvatske.

Ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina Ksenija Vujanović:
“Sve vas pozdravljam, prije svega učenike i učenice koji su se i ove godine odazvali našem pozivu. Pozdravljam u dvostrukoj ulozi, ne samo kao ravnateljica škole nego i kao članica Matice hrvatske. Nadam se djeco da ste svjesni koja je uloga i značaj Matice za kulturni identitet čitave naše države, a posebice i našeg grada Slatine. Želim vam dobrodošlicu u Osnovnu školu Josipa Kozarca.”

Zorica Varga, predsjednica slatinskog Ogranka Matice hrvatske:”
“Čast mi je pozdraviti naše domaćine i ravnateljicu Kseniju Vujanović Juras i vas drage kolegice i kolege i učenici, sudionici projekta I dok je srca, bit će i Kroacije.

Prije nego krenemo dalje, prisjetimo se da je stih “I dok je srca, bit će i Kroacije” koji nas je inspirirao da ovom našem Natječaju damo naziv, završni stih iz pjesme A. G. Matoša – Pri svetom kralju. Matica hrvatska najstarija je kulturna institucija u Hrvata. Utemeljena je 1842. godine sa svrhom očuvanja hrvatske kulturne baštine i hrvatskoga jezika. U slatinske je domove stigla preko Matičinih knjiga još davne 1877. godine i s prekidima traje do današnjih dana.

Slatinski Ogranak pokrenuo je nekoliko projekata u koje su uključeni mladi. Jedan od njih je i ovaj projekt I dok je srca, bit će i Kroacije koji ostvarujemo u suradnji s našim današnjim domaćinom OŠ Josipa Kozarca Slatina, a u zajedništvu s Koncertom mladih slatinskih glazbenika i Glazbenom školom Milka Kelemena čini projekt Matica i mladi. Mi ovaj projekt ističemo najljepšim jer u njemu sudjeluje mladost.

Svi su naši projekti dugotrajni. I ovaj traje 14, a Koncert mladih slatinskih glazbenik 25. godina.  U tom ste nam periodu podarili mnoštvo lijepih radova i velika je vjerojatnost da će najuspješniji u bliskoj budućnosti osvanuti u Maloj slatinskoj čitanki. Hvala vam što ste i danas s nama, uistinu smo počašćeni vašim prisustvom. Hvala vam što ste nas i danas počastili svoji prisustvom i radovima.”

O radovima koji su pristigli na natječaj govorio je potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Slatini i predsjednik Povjerenstva za vrednovanje vaših radova Danijel Vilček.

Nagrađeni i sudionici  – I dok je srca, bit će i Kroacije

 • Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina
  Mentorica: Ivana Strupar
  Učenica: Karla Valent (nagrađena)
 • Osnovna škola Vladimir Nazor, Nova Bukovica
  Mentorica: Mateja Vilček
  Učenica: Ana Koleno (nagrađena)
 • Osnovna škola I. G. Kovačić, Zdenci
  Mentorica: Mirjana Foro
  Učenici: Dominik Biro (nagrađen), Sara Bogojević
 • OŠ A. G. Matoš, Čačinci
  Mentorice: Mirjana Foro, Andrea Prelog Vujić
  Učenici: Andrej Kolačko, Sara Hađikan, Dominik Saher (nagrađen)
 • OŠ Voćin
  Mentorica: Svetlana Banovac
  Učenice: Matea Marković (nagrađena), Sanja Čović, Silvio Jaković
 • OŠ Ladimirevci
  Mentorica: Liljana Marinjak
  Učenica: Eva Vidaković (nagrađena)
 • OŠ J. Kozarca, Slatina
  Mentori: Snježana Tot, Melita Čmarec, Hana Tepeš, Danijel Vilček
  Učenici: Lucija Heniz, Lejla Jurkić, Jana Hrala (nagrađena), Korina Medved, Fran Vrančić

(mk, Foto – video: Marijo Kokorić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button