NASLOVNICAŽUPANIJA

Održana završna konferencija projekta ”Rokovi superjunaci protiv pretilosti” Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok

U prostoru županijskog Zavoda za javno zdravstvo ”Sveti Rok” održana završna konferencija projekta ”Rokovi super junaci protiv pretilosti” kojemu je cilj bio educirati djecu i roditelje o pravilnoj prehrani. Naime, prema podacima Zavoda, na području Virovitičko-podravske županije čak 12 posto djece osnovnoškolske dobi ima povećanu tjelesnu težinu, dok je 24,4 posto pretilo, što je utvrđeno prilikom pregleda djece za upis u prve razrede osnovnih škola. Unatoč nedaćama s kojima su se susretali prilikom njegove provedbe, a koje su vezane uz pandemiju korona virusa, projekt je uspješno završen s malim preinakama.

– Podatci koje smo dobili, da su djeca pretila i imaju višak tjelesne mase, rizičan su čimbenik za kasniji nastanak brojnih oboljenja kao što su kardiovaskularne bolesti, ali poveznice imaju i s malignim bolestima. Ideja je bila da se kod djece najmlađe dobi pokušaju promijeniti navike u smislu prehrane, kao i tjelesnih aktivnosti. Upravo to provođeno je u sklopu projekta. Održavala su se edukativna predavanja za djecu u školi i za roditelje, provođene su sportske aktivnosti, a održao se i biciklistički maraton kroz cijelu Virovitičko–podravsku županiju. Između ostalog, imali smo dane otvorenih vrata gdje su svi kod nas mogli analizirati svoju vodu za piće u cilju promoviranja konzumacije vode umjesto gaziranih i slatkih napitaka. Na žalost, u školama nismo mogli organizirati sportski tjedan, ali smo donirali setove za tjelesni i jedan dio opreme – zadovoljan je po završetku projekta bio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Miroslav Venus.

Zbog užurbanog načina života i sami smo svjesni da često posežemo za brzom hranom, konzumiramo gazirane napitke, a nerijetko i preskačemo obroke što utječe na naše cjelokupno zdravlje. Upravo iz tog razloga, prema riječima doktora Venusa, kod mladih se željela pobuditi svijest o zdravoj prehrani i koliku važnost u svakodnevnom životu ima tjelesna aktivnost.

– Mi smo znali da ovim projektom nećemo promijeniti sve, već je ovo samo uvod u nastavak daljnjeg rada. Smatram da u međusobnoj interakciji između roditelja i djece, ali i nastavnika u školama, možemo postići puno bolje rezultate nego da se obraćamo samo djeci. Mislim da smo ovim projektom sigurno pokazali put kojim treba ići i nadam se da ćemo biti inspiracija i ostalima koji se javljaju na ovakve projekte te da će usvojiti sve ono što smo im pokazali – dodao je.

Projekt ”Rokovi super junaci protiv pretilosti” u stopostotnom je iznosu financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u iznosu od pola milijuna kuna. Prijavitelj projekta bio je Zavod za javno zdravstvo, a partner na provedbi udruga Nutricionizam Balans iz Osijeka s kojom Zavod ima višegodišnju uspješnu suradnju. U projektu su sudjelovati doktori medicine, magistri medicinske biokemije, sanitarni inženjeri i medicinske sestre iz Zavoda, a iz Udruge Nutricionizam Balans magistri nutricionizma i osobni treneri s međunarodnim certifikatom.
(www.vpz.hr, www.icv.hr, mra)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button