DOGAĐANJANASLOVNICA

Održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade jaslica u sklopu Dječjeg vrtića Zeko Slatina

Grad Slatina danas je organizirao završnu konferenciju projekta Energetska obnova zgrade jaslica u sklopu Dječjeg vrtića Zeko Slatina na adresi Bana Jelačića 25 u Slatini.

Završnoj konferenciji uz gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića i ravnateljicu Dječjeg vrtića Zeko Sanelu Valpovac koji su se na početku zahvalili svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, nazočili su zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić, članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zeko, zatim predstavnici izvođača radova i projektantske tvrtke, gradskih institucija, Razvojne agencije VIDRA, djelatnici Gradske uprave Grada Slatine i predstavnici medija.

Riječ je o projektu kojeg je prijavio Grad Slatina u partnerstvu s  Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja“, a koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 394.543,63 kuna, a prihvatljivi troškovi projekta bili su 327.541,71 kuna. Bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj odobrena su u visini od 184.031,32 kuna.

Nakon ugovorenog sufinanciranja projekta energetske obnove iz fondova EU, Grad Slatina prijavio je projekt energetske obnove i na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom „Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu“, putem kojega je Gradu odobreno sufinanciranje prihvatljivih troškova u iznosu od 111.278,90 kuna, tako da Grad Slatina sufinancira energetsku obnovu jaslica u iznosu od 99.233,41 kuna.

Inače, projekt energetske obnove je obuhvaćao zamjenu vanjske stolarije i postojeće rasvjete energetski učinkovitijom (LED rasvjetom), postavljanje toplinske izolacije vanjskih zidova i stropova prema negrijanom prostoru te izgradnju rampe za pristup osobama s invaliditetom.
U sklopu projekta osigurana je izrada glavnog projekta, provedba stručnog i projektantskog nadzora građenja, energetskog pregleda zgrade, izrada energetskog certifikata kao i promidžba, vidljivost projekta, stručna podrška partnera, te upravljanje projektom i administracija.

Rezultate energetske obnove zgrade jaslica predstavio je voditelj projekta Boris Presečan, a kao najvažniji se ističu smanjenje potrošnje primarne energije zgrade jaslica s potrošnje koja je prije obnove iznosila 34.276,00 kWh/god., na 13.914,00 kWh/god., što predstavlja uštedu od 20.362,00 kWh/god., kao i poboljšanje energetskog razreda zgrade, što je u konačnici pridonijelo podizanju kvalitete boravka djece u zgradi jaslica i povećanju energetskih ušteda javnog sektora na području Grada Slatine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button