DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja – Paviljon IV Slatina“

Danas je u prostorima slatinskog Doma zdravlja održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja – Paviljon IV na adresi Bana Jelačića 33, Slatina“ kojoj su nazočili predstavnici županijskih, gradskih i zdravstvenih institucija, te tvrtki koje su bile uključene u projekt.

Među uzvanicima su se našli saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Igor Fazekaš, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, te ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije Ivica Fotez koji nije krio zadovoljstvo rezultatima ovoga projekta:

– Ovom energetskom obnovom mogu izraziti samo oduševljenje i ponosan sam biti ravnatelj jedne ovakve ustanove koja raste. Mojim dolaskom na tu funkciju 2018. godine, već su neki projekti bili započeti, ja sam ih dovršavao uz pomoć Županije i jednim dijelom Grada Slatine, jer kada govorimo o uređenju ove zgrade to nije samo energetska obnova već i uređenje unutrašnjosti.

Prva faza uređenja je bila izmjena vanjske stolarije, zatim uređenje primarne zdravstvene zaštite koju smo digli na jedan viši nivo kupnjom ultrazvuka vrijednog oko 450.000 kuna, a nabavljena je i oprema za fizikalnu terapiju čiji je prostor također uređen. Izgradili smo i terapijski bazen koji je hvalevrijedan tim više što smo nastavna baza Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek-ispostava Orahovica.

Nakon toga se krenulo u drugi korak gdje je bilo bitno riješiti energetsku obnovu, izmjenu rasvjetnih tijela, vanjski omotač i krovište zgrade kojim smo sanirali najveći problem propadanja zgrade zbog vlage, a riješili smo i temelje s obzirom da se fizikalna terapija nalazi u podrumskom dijelu.

Ono što je bitno napomenuti da su u sklopu ovoga projekta razdvojena mjerenja energenata za svaku pojedinu zgradu Doma zdravlja što će sada svim dionicima u ove tri zgrade kao i zakupcima osigurati manje režije, – rekao je ravnatelj Fotez te dodao:

– Što reći pametnije od toga nego neizmjerno hvala Županiji i županu Androviću koji je prepoznao značaj ulaganja u ovu našu, možemo reći sada „ljepoticu“, te se nadam daljnjoj suradnji kako sa Županijom tako i Gradom Slatinom budući da je između ostaloga potrebna i zamjena vanjske ovojnice Paviljona III.
Vjerujem da ćemo uspjeti ići dalje ka boljitku tim više što se ovdje radi sa žarom i entuzijazmom unatoč teškoj situaciji u kojoj smo se svi mi zatekli. Uz naše vrijedne djelatnike tu su nam od velike pomoći i covid-redari koji su svakodnevno na „straži“ u suradnji sa slatinskom HVIDR-om što je još jedan doprinos da u ovom neizvjesnom vremenu rad svih naših djelatnika kao i boravak pacijenata bude što sigurniji, – zaključio je dr. Ivica Fotez.

Uz zahvalu svim djelatnicima slatinskog Doma zdravlja kao i svim ostalim zdravstvenim djelatnicima koji se već punih godinu dana bore protiv koronavirusa župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović izrazio je veliko zadovoljstvo što je unatoč teškom razdoblju završen još jedan veliki projekt vrijedan i za Dom zdravlja ali i za grad Slatinu.

– Energetska obnova Paviljona IV zgrade Doma zdravlja ovdje u Slatini nastavak je ulaganja koja je započeo bivši ravnatelj Doma zdravlja VPŽ Igor Fazekaš, a vrlo uspješno nastavio sadašnji ravnatelj Ivica Fotez.
Osim ove energetske obnove kojom su se stekli uvjeti za kvalitetniji rad zdravstvenih djelatnika, ali i puno bolji uvjeti liječenja pacijenata, ono što je izuzetno vrijedno ovdje je uređenje odjela za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu s bazenom koji je uređen zajedničkim snagama Županije, Grada Slatine i Doma zdravlja VPŽ.

Ovaj je projekt jedan od četiri projekata koji su bili vezani za zdravstvo i za energetsku obnovu zdravstvenih institucija. Uz ovaj Dom zdravlja tu su ambulante u Bušetini i Suhopolju, zgrada Opće medicine u Virovitici, a imali smo i energetsku obnovu bolničke Upravne zgrade te razna ulaganja u opremanje bolnice, Hitne medicine novim vozilima, u Zavod za javno zdravstvo također vozilima ali i PCR uređajem za covid testiranja.

Danas je ovaj Dom zdravlja sigurno jedan od boljih, ljepših i funkcionalnijih, ne samo u našoj županiji već i šire, – zaključio je župan Andrović te najavio daljnja ulaganja u zdravstvo na području cijele županije.

Kroz video prezentaciju s provedbom projekta nazočne je upoznao voditelj Odjela za provedbu programa i projekata Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA Tihomir Kiš.

Nositelj projekta, vrijednog preko 4.200.000 kuna, bila je Virovitičko-podravska županija, nastao je u suradnji s VIDRA-om, Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Glavni projekt izradila je slatinska tvrtka Arhis d.o.o., dok je radove na energetskoj obnovi Paviljona IV izvela tvrtka Građenje Marković d.o.o. iz Grabića.  

Zgrada izgrađena 1984. godine, sada će nakon temeljite obnove ostvariti znatna poboljšanja, odnosno uštede toplinske energije od 60 % i primarne energije preko 26 %, te ušteda u emisiji CO² od 40 %.

Nakon energetske obnove očekivanja su i više nego ispunjena te je zgrada iz energetskog razreda D prešla u visoki B energetski razred.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button