NASLOVNICAOPĆINE

Održana završna konferencija projekta „Energetska obnova društvenog doma u Noskovcima“

Danas je u prostorijama Općine Čađavica održana završna konferencija projekta „Energetska obnova društvenog doma u Noskovcima“ gdje je prezentaciju cijelog projekta održao Hrvoje Dragičević, stručni suradnik u Odjelu za provedbu programa i projekata u agenciji za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA.

No na samom početku konferencije sve nazočne pozdravio je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, koji je istaknuo kako je cijelu priču Općina Čađavica započela izradom projektnog prijedloga za projekt ”Energetska obnova društvenog doma u Noskovcima” u suradnji s agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA, a koji je početkom rujna 2018. godine nominiran na Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, te se financirao iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prihvaćanjem projektnog prijedloga od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost početkom siječnja 2019. godine, Općini Čađavica od ukupno odobrenih troškova koji iznose 487.325, 25 kuna, odobreno je 307.963, 84 kune. Nakon održane provedbene radionice u prostorijama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, potpisan je Ugovor s resornim Ministarstvom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. Prema provedenoj Javnoj nabavi za izvođača radova odabrana je tvrtka Građevinarstvo Horvat d.o.o. iz Noskovačke Dubrave s kojom je sklopljen Ugovor ukupne vrijednosti radova 598.331,25 kuna s PDV-om. Isto tako sklopljen je Ugovor o obavljanju stručnog nadzora s tvrtkom Rešetar d.o.o. iz Slatine u visini od 18.750,00 kuna s PDV-om.
Početna konferencija i predstavljanje projekta održani su 9. svibnja, a radovi kojima je Društveni dom u Noskovcima dobio novu fasadu i stolariju te je između ostaloga riješeno grijanje, završeni su sredinom rujna prošle godine.

Kompletno financijsko ulaganje u izvršenje projekta ”Energetska obnova društvenog doma u Noskovcima” iznosilo je 782.766,50 kuna, od čega je Općina Čađavica izdvojila 331.313,53 kuna, dok je Fond za zaštitu okoliša izdvojio 307.963,84 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondove EU 143.489,13 kuna.

Paralelno s ovim radovima, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom dio zgrade Društvenog doma preuređen je i prilagođen prema pedagoškim standardima za potrebe Područne škole Noskovci koja je smještena u ovaj novouređeni prostor u kojemu djeca već pohađaju školu.

Ukupni financijski troškovi za preuređenje i prenamjenu zgrade za Područnu školu iznosili su 313.829,48, od čega je Općina Čađavica izdvojila 189.829,48, a Virovitičko-podravska županija 124.000,00 kuna.

– Na ovaj je način Dom dobio jednu novu vizualnu sliku, a energetska obnova donijela je i očekivanu uštedu energije od cca. 63 %  kao i poboljšanje energetskog razreda zgrade u C razred, te se nadam da će mještani Noskovaca uvidjeti napore Općine, Ministarstva i Županije koje su zajedničkim snagama uložili u prošloj godini kako bi završetkom ovog projekta zaokružili jednu lijepu priču s ciljem što ljepšeg i kvalitetnijeg življenja svih mještana, – istaknuo je  načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, te dodao kako je ovo još jedan korak prema dodatnom unaprjeđenju cjelokupne „Dravske priče“ koja brojnim sadržajima privlači sve veći broj posjetitelja. Tome svakako doprinosi i poboljšanje infrastrukture, a na tom tragu Općina Čađavica je prošle godine započela s izgradnjom prvih 500 m nogostupa kojim se u konačnici želi spojiti „Dravsku priču“ kroz cijele Noskovce do samoga središta mjesta, a sama izgradnja drugog dijela nogostupa u planu je tijekom ove godine.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button