DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Održana velika vatrogasna vježba u Bušetini i Čađavici

Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije održala je treću po redu županijsku vježbu u povijesti postojanja županijske zajednice.

Za razliku od prethodnih, ove je godine vježba održana na dvije lokacije: u Bušetini, na virovitičkom području i u Čađavici, na slatinskom području.

Vježba se inače održava u realnom vremenu što znači da su svi vatrogasci dolazili na dojavu poziva Centra, iz svojih matičnih postrojbi. Vatrogasci su tek po dojavi saznali gdje se vježba održava, a po dolasku na lokaciju doznali koji su im zadaci i koliko je kompleksna cijela „intervencija“.

Prvi, jutarnji dio vježbe je započeo u 9:00 sati pod nazivom „Bušetina 2019.“, na kojoj su sudjelovali vatrogasci iz VZO-a Špišić Bukovica, Pitomača, Lukač, Gradina i Suhopolje i VZG-a Virovitica. Vođenje intervencije je započeo zapovjednik VZO Špišić Bukovica Zdravko Pokupić, nastavio Drago Dvojak, zamjenik zapovjednika JVP Virovitice, a završila županijska zapovjednica Mateja Fras Venus.
„Intervencija“ je obuhvaćala spašavanje i pretraživanje škole, mjesnog doma, pretraživanje objekta nogometnog kluba te gašenje požara otvorenog prostora.

Vatrogasci su vježbom izuzetno zadovoljni jer je ovo prvi puta da se uvježbavaju sa stvarnom i realnom situacijom koja je na terenu, a da prethodno nisu upoznati s njom.

U večernjem, noćnom dijelu, održana je vježba „Čađavica 2019.“ gdje su sudjelovali vatrogasci: VZO-a Crnac, Sopje i Čađavica, DVD-a Zdenci, Nova Bukovica, Čačinci i Četekovac, te VZG-a Orahovica i Slatina.
Vatrogasci su gasili požare objekta, tražili unesrećene osobe po zadimljenim halama, gasili požar otvorenog prostora te na kraju imali potragu za nestalom osobom.
U ovoj su vježbi intervencijom zapovijedali: zapovjednik VZO Čađavica Zlatko Štefanek, zatim zapovjednik JVP Slatine Stjepan Venus i na kraju županijska zapovjednica Mateja Fras Venus.

Obje vježbe budno je pratila Sanda Šokec u operativnom centru, a za pripremu terena i pravljenje komplikacija vatrogascima bio je zadužen tehnički tim.

Vatrogasni zapovjednici su u kratkoj analizi nakon završenih vježbi zaključili veliki problem u nedostatku izolacijskih aparata, nedostatku radiokomunikacijskih uređaja i nesređenog radiokomunikacijskog sustava, a kao krajnji zaključak naglasili kako je potrebno više ovakvih vježbi kako bi se vatrogasci bolje uvježbali raditi timski.
(mf/Izvor: Ana Brlas, VZ VPŽ/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button