NASLOVNICAOPĆINEUncategorized

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Čađavica povodom Dana općine i blagdana sv. Petra apostola

Povodom Dana općine i blagdana sv. Petra apostola jučer je u čađavačkom Mjesnom domu održana svečana sjednica Općinskog vijeća koju su uz domaćine, predsjednika Općinskog vijeća Općine Čađavica Josipa Piskaća i općinskih vijećnika, te načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića, svojim dolaskom uveličali saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić, virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement, načelnici susjednih općina:  Sopja Berislav Androš, Mikleuša Robert Grabar i Crnca Mato Damjan, te direktori, ravnatelji i ostali predstavnici općinskih, gradskih i županijskih institucija, gospodarstvenici i predstavnici udruga, iako u nešto manjem broju zbog nevremena koje je uoči sjednice zahvatilo šire čađavačko područje.

Na samom početku svečane sjednice nazočne je pozdravio Josip Piskać, predsjednik Općinskog vijeća koji se tom prigodom zahvalio na izuzetnoj suradnji svim vijećnicima i općinskom načelniku, te na podršci Virovitičko-podravskoj županiji i Vladi RH uz resorna ministarstva koji su bili velika potpora svim projektima koji su odrađeni u proteklom razdoblju, a koji će doprinijeti većoj kvaliteti života svih stanovnika općine.

Načelnik Mirko Rončević također se zahvalio na podršci Virovitičko-podravskoj županiji, Vladi RH, ministarstvima i saborskim zastupnicima, kao i razvojnoj agenciji VIDRA, a osobito biračima koji su na nedavnim lokalnim izborima prepoznali njihov rad i dali im ponovno povjerenje voditi općinu na dobrobit svih stanovnika.

Unatoč ograničenim proračunskim sredstvima i zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji koju je omogućila Vlada RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, načelnik je naglasio kako Općina Čađavica nastoji ulagati sredstva u sva naselja općine, posebno istaknuvši projekt Izgradnje dječjeg vrtića u Čađavici koji trenutno pohađa 48 djece. Ovaj je projekt bio vrijedan 7.330.759,00 kuna, a financiran je sredstvima Agencije za plaćanja u poljoprivredu, ribarstvu i ruralnom razvoju.  

Rončević se nadalje spomenuo i ostalih vrijednih projekata realiziranih u proteklom jednogodišnjem razdoblju kao što su izgradnja autobusnog stajališta u Čađavici, uređenje Mjesnog doma u Starinu, zgrade za potrebe udruga u Čađavici, odnosno Doma udruga, zatim uređenje središta naselja Čađavica kao i školskog igrališta u Čađavici, te groblja u Noskovačkoj Dubravi, a spomenuo se i nastavka izgradnje kanalizacije u koju će se ulagati i u narednom razdoblju.

Govorio je o demografskim mjerama kojima se kroz razna sufinanciranja nastoji pomoći djeci i mladima. Općina skrbi i o svojim starijim i nemoćnim mještanima te onima slabijeg imovinskog statusa, a potpomaže i rad niza različitih amaterskih i neprofitnih udruga s područja općine Čađavica, ali i izvan nje.

Uz sve redovne aktivnosti na uređenju i održavanju komunalne infrastrukture načelnik Rončević se dotaknuo i projekata koji su u fazi realizacije ili su planirani u ovom mandatu.
Tako je u tijeku izgradnja zgrade sportsko-rekreativne namjene u Čađavici vrijedne preko 2.200.000 kuna, izgradnja pješačkih staza i uređenje okoliša na groblju u Čađavici      u vrijednosti gotovo 396.000 kuna, te adaptacija društvenog doma u Šaševu čija je vrijednost gotovo 520.000 kuna. U fazu realizacije stiže i projekt širokopojasnog interneta u suradnji sa Županijom, a u tijeku je izrada projektno tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom u Čađavici čija će izgradnja koštati oko 31.233.998,00.

– Uz izgradnju sportsko rekreacijskog aerodroma s prostorom za održavanje sajmova, te nekoliko infrastrukturnih projekata i izgradnju društvenog doma u naselju Vraneševci, u narednom razdoblju planiramo i izgradnju geotermalne elektrane Zagocha u Čađavici na kojoj su radovi, procijenjeni na oko 530.000.000,00 kuna, već započeli. To bi bila druga u Hrvatskoj, ali do sada najveća geotermalna elektrana u Europi, – istaknuo je načelnik Rončević te naglasio kako će se cijela priča oko brojnih projektnih ulaganja zaokružiti projektiranjem i izgradnjom spomen-obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima s područja općine Čađavica.
Na kraju je svim žiteljima općine čestitao Dan općine i blagdan sv. Petra apostola.

U sklopu svečanosti prikazan je i dokumentarni film koji su pripremili Marinianis TV i Felbar media, a koji donosi godišnji pregled najznačajnijih kapitalnih investicija u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

Čestitke je uputio i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement koji je i ovom prigodom istaknuo izuzetnu suradnju s Općinom Čađavica te najavio daljnju potporu županije općinskim projektima.

– Čestitam i na ponovno osvojenom mandatu i pohvaljujem rad Općine i čađavačkog općinskog vijeća, gdje se zaista vidi rezultat marljivog rada jer se ovdje vodi briga o svemu, o komunalnoj infrastrukturi, djeci, mladima i starima, – istaknuo je dožupan Klement, te uz uređenje Doma udruga posebno pohvalio projekt izgradnje dječjeg vrtića koji je jedan od najznačajnijih projekata u proteklom mandatu i primjer za cijelu Republiku Hrvatsku.

Na kraju svečanosti rad Općine Čađavica pohvalio je i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

– Ponovno moram naglasiti kako ovdje žive vrijedni i marljivi ljudi čije zajedništvo, uz podršku Županije i Vlade RH vodi u sigurniju i bolju budućnost. Gledajući zbroj svih dobrih djela koja su učinjena u proteklom vremenu rezultiralo je još jednim osvojenim mandatom vašeg načelnika, a njegov trud rad i marljivost pokazali su na ovom prostoru da se da stvarati i zajedno s općinskim vijećnicima može kroz najavljene projekte još puno učiniti za boljitak cijele općine.

Uoči svečane sjednice, kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Čađavici odana je počast svim poginulim i umrlim hrvatskom braniteljima.
Počast su polaganjem vijenca i upaljenih lampiona odali predstavnici Općine Čađavica i Općinskog vijeća predvođeni načelnikom Mirkom Rončevićem i predsjednikom Općinskog vijeća Općine Čađavica Josipom Piskaćem, saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić, te virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement.
Molitvu je predvodio čađavački župnik Župe sv. Petra apostola vlč. Stjepan Vuk.

Program obilježavanja Dana općine Čađavica i blagdana sv. Petra nastavlja se sutra, 27. lipnja kada će se održati 14. međužupanijska izložba hladnokrvnih konja i zaprega koja će započeti u 9 sati okupljanjem uzvanika na nogometnom igralištu u Čađavici.

Ovu će manifestaciju obogatiti i defile motorista Moto kluba Zvijeri Čađavica s početkom u 12 sati, zatim izložba oldtimera, a bit će prikazana i pokazna vježba sa psom tragačem u organizaciji Vatrogasne zajednice Čađavica.

Domaćini pripremaju i vola na ražnju od 13 sati za sve uzvanike i posjetitelje, kao i čobanac za koji su zadužene lovačke udruge s čađavačkog područja, a neizostavan je i sportski trenutak uz malonogometni turnir naselja općine Čađavica od 16 sati.

Cjelokupni program obilježavanja završit će na sam blagdan sv. Petra i Pavla, u utorak, 29. lipnja svečanom svetom misom u župnoj crkvi u Čađavici.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button