DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Održana svečana sjednica Kinološke udruge Slatina

Jučer (utorak) je u restoranu “Stari podrum” održana svečana sjednica Kinološke udruge Slatina. Sjednici su prisustvovali članovi udruge, a kao gosti su bili pozvani i bivši članovi. Ovim okupljanjem se željela obilježiti i 50. obljetnica osnutka ove slatinske udruge.

Na početku je sve nazočne pozdravio predsjednik udruge Martin Bišćan i zahvalio se na svima odazivu. U kratkom govoru je spomenuo početke udruge čiji su članovi bili gotovo isključivo lovci. Potom su stari članovi krenuli s pričama kako je to nekada bilo.

Prvu priču je ispričao stari član i lovac Darko Hodak.

– Koliko pamtim, udruga je osnovana 1972. godine. Osnovao ju je Lazo Slavujević. Ja sam se u udrugu učlanio 1980. godine. Imali smo lovački poligon s rovovima i gaterom za treniranje pasa. Godine 1992. je bilo održano i prvo državno prvenstvo lovačkih goniča, – rekao je Hodak.

Na njegovu priču se nadovezao stari član i iskusni kinološki sudac za sve pasmine Vinko Blašković koji tvrdi da korijeni prve kinološke udruge sežu još iz daleke 1957. godine i da je prvi predsjednik bio Stevo Novaković.

– Ne možemo sa sigurnošću tvrditi točnost godine osnivanja jer nema vjerodostojne papirologije. Naime, nestala je nakon rata, ali postoje priče i indicije da se nekada puno ulagalo u kinologiju i to baš od strane Hrvatskog Lovačkog Saveza, – rekao je Blašković.

Priču je potvrdio i Ivan Perković ispričavši da se nekada od lovačke članarine odvajao postotak iznosa za razvoj kinologije na našem području.

– Ulagalo se u lovačke pasmine njemačkog ptičara, terijera, alpskog brak jazavčara, a kasnije i hanoverske krvosljednike. Moje učlanjenje u Kinološku udrugu datira od 1974. godine. Tada sam imao ptičare i terijere. Od 1985. godine imam slovačke kopove i ostvario sam kroz godine s njima zavidne rezultate na koje sam ponosan, izjavio je Ivan Perković.

Nekada su kinološke udruge imale puno više članova jer je svaki lovac morao biti član udruge ako je želio legalno loviti s lovačkim psima. Lovački psi su morali imati položen ispit prirođenih osobina (koji se razlikuje po pasminama) i ocjenu oblika. Danas to više nije tako.

Prisjetili su se i starih članova koji nažalost više nisu s nama: Drago Kajzer, Tono Kružić, Marko Sertić, Pero Gadanac, Stevo Novaković, Jozo Gecan i Boško Popadić.

Nakon toga je uslijedila podjela zahvalnica starim članovima koji su sa svojim psima postizali zavidne rezultate na državnoj ali i svjetskoj razini.
Zahvalnice su dobili: Darko Hodak, Vinko Blašković i Ivan Perković. Zahvalnice će dobiti i Slavica Lalić koja nije mogla prisustvovati zbog zdravstvenih problema te Antun Prebeg.

– Ova zahvalnica će mi biti podsjetnik da, bez obzira na to što sam u poznim godinama, još uvijek mogu doprinijeti radu udruge. Hvala vam od srca, – rekao je Ivan Perković.

Potom je uslijedila svečana večera na kojoj su nastavljene priče o udruzi, davnim vremenima i psima.

Sadašnji postav udruge čine predsjednik Martin Bišćan, tajnik Mario Šimek, blagajnik Vlado Horvat i voditelj uzgoja Mario Dušak. Od 20 članova koji su jednako bitni, ipak se izdvajaju Vlado Horvat koji uzgaja njemačke kratkodlake ptičare, Mario Dušak koji uzgaja alpske brak jazavčare i Vlatko Jelić koji je pridruženi član s adresom u Zagrebu i uzgaja rasu akita inu.

– Svi su vrlo aktivni u udruzi i ostvaruju sa svojim psima rezultate na svjetskoj razini, – naglasio je predsjednik Martin Bišćan koji je dodao kako se nada da će održati udrugu i u budućnosti imati više članova i više aktivnosti jer su svi dobrodošli.

Ova svečana sjednica bila je spoj prošlosti i sadašnjosti, spoj starih i novih generacija, učitelja i učenika. Svatko od njih je imao nešto za ispričati, saznati i naučiti. Uz znanje, iskustvo, ljubav prema psima i volju za radom udruga će još dugo postojati.

(Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button