NASLOVNICAUDRUGE

Održana sjednica predsjednika Matica umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije

U utorak 7. veljače u Hrvatskom domu u Slatini Udruga umirovljenika Slatina bila je domaćin sjednici predsjednika Matica umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije.

Na otvaranju sjednice prisutne je pozdravio, ovaj puta u ulozi domaćina Vladimir Domić, predsjednik Udruge umirovljenika Slatina.

Sa par riječi okupljenima se u ime Gradskog Vijeća Grada Slatine obratio predsjednik istog Robertino Repić, pri čemu je obećao daljnju pomoć Grada Slatine u projektima koje slatinska udruga umirovljenika bude planirala. Uz njega, ovom okupljanju prisustvovao je i pročelnik ureda gradonačelnik Radenko Pavić.

Kratko izlaganje o aktualnostima u radu Matice umirovljenika Hrvatske imao je njezin predsjednik Josip Kovačić. Naglasak je bio na nedavno potpisanom Nacionalnom sporazumu sa Vladom Republike Hrvatske i planiranim aktivnostima koje će proizaći iz tog sporazuma poput Nacionalnog vijeća koje bi trebalo poduzimati određene mjere preko Vlade RH kod donošenja određenih zakona.

„U prvom planu kroz Nacionalno vijeće imamo ispravljanje formule za usklađivanje mirovina dosadašnja tzv. „švicarska“ formula nije dala neke rezultate, što je dovelo do toga da su u posljednje dvije godine plaće radnika rasle po stopi od 4% dok su u isto vrijeme mirovine rasle svega 1%, što smatramo da nije prihvatljivo.

Druga stvar s kojom ćemo ići prema Nacionalnom vijeću je najava ponovnog uvođenja obveznog liječničkog pregleda za starije od 65 godina za potrebe reizdavanja vozačke dozvole. Smatramo da je to pritisak određenog lobija, konkretno privatnih ordinacija koje se bave medicinom rada jer je to njihova zarada. Naime, svaki takav liječnički pregled uz trošak izdavanja nove vozačke dozvole umirovljenika košta između 600 i 700 kuna, što je nedopustivo.“ – rekao je Kovačić.

Osim navedenog na sjednici se govorilo i o radu udruga koje su članice Matice Umirovljenika Hrvatske, suradnja i problemi s kojima se susreću predsjednici kao i članovi na terenu.

U završnom dijelu sjednice glavni tajnik Matice umirovljenika Hrvatske Ivan Brlek odgovarao je na pitanja okupljenih članova. (mk / Foto: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button