DOGAĐANJANASLOVNICA

Održana sjednica Odbora za društvene djelatnosti

Jučer je u prostorijama Gradske uprave održan sastanak članova Odbora za društvene djelatnosti, a izvješće sa sastanka koje je sastavila predsjednica Odbora Sanja Mrzljak Jovanić prenosimo u cijelosti:

“Dana 31.1.2023.g., u prostorijama Gradske uprave održan je sastanak članova Odbora za društvene djelatnosti kojeg čine Ivona Balić, dipl.soc.radnik, Jasenka Plantak Kotur, univ.mag.pharm., Martina Tepeš, mag. mus.,  Jovana Prpić, bacc.oec. i Sanja Mrzljak Jovanić, mag.philol.croat., kao predsjednica. Odbor za društvene djelatnosti prati i razmatra stanje te problematiku područja društvenih djelatnosti (kulture, sporta, socijalne skrbi i zdravstva, informiranja i obrazovanja), razmatra izvješća ustanova i udruga građana, razmatra prijedloge općih akata iz područja društvenih djelatnosti i daje o tom svoja mišljenja i prijedloge  te daje Gradskom vijeću mišljenja i prijedloge u svezi s raznim informacijama iz područja društvenih djelatnosti. Sjednici su prisustvovali pročelnik Krunoslav Šarabok, stručna suradnica za društvene djelatnosti, Sanja Valent te vršitelj dužnosti ravnatelja GRAS-a Jurica Culej. 

Na početku sjednice pročelnik Šarabok nije iznio plan rada Gradske uprave vezano za društvene djelatnosti u 2023.g. iako su to članovi Odbora zatražili kao što nisu dobili odgovore ni na sva postavljena pitanja. Naime, pročelnik je pojasnio da ne postoji zakonska obveza donošenja plana rada već o dinamici rada (raspisivanje natječaja za udruge i stipendije, npr.) odlučuje gradonačelnik. Vršitelj dužnosti ravnatelja Gradske razvojne agencije, Jurica Culej, predstavio je plan prijave i izrade projekata koji se tiču društvenih djelatnosti u 2023.g.

Odbor je predložio sustavnije podupiranje studenata medicine kao i onih liječnika koji odaberu specijalizaciju iz obiteljske medicine, ugovaranje više specijalističkih zdravstvenih pregleda koji će omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu naših sugrađana. Liječnici obiteljske medicine dobili su na svoje mail adrese anketu putem koje će izraziti svoje mišljenje i prijedloge vezane za ovu problematiku jer Odbor želi uvažiti mišljenje liječničke struke. 

Vezano za udruge, predloženo je da se izradi katalog aktivnih udruga, tzv. Vodič za udruge Grada Slatine koji će se objaviti na mrežnim stranicama Grada s popisom kontakata odgovornih osoba udruga, kao i kratkim opisom rada i djelatnosti udruge. S obzirom na to da su novčana sredstva aktualnog natječaja za udruge ograničena na samo 2600 eura po projektu, a udruga može prijaviti najviše 2 projekta, predloženo je raspisivanje drugog natječaja za udruge po završetku prvog. Odbor je predložio i raspisivanje natječaja za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije, ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima. 

S obzirom na to da Grad Slatina želi dobiti titulu Grada za mlade, Odbor predlaže izmjenu uvjeta za dobivanje studentskih, sportskih i srednjoškolskih stipendija (npr. povećanje iznosa stipendija i izmjenu uvjeta), no tek nakon savjetovanja s članovima Gradskog savjeta mladih i zainteresirane javnosti, a o čemu će naposljetku odlučivati i Gradsko vijeće. Odbor je predložio izradu Vodiča za pružanje socijalnih usluga u Gradu Slatini koji će biti dostupan na mrežnim stranicama Grada, a koji će u suradnji sa Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područnim uredom Slatina, pružiti osnovne informacije građanima i popis potrebne dokumentacije za ostvarivanje različitih socijalnih usluga. Odbor će se sastajati jednom mjesečno i o svom radu obavijestiti javnost, putem javnih glasila i na Gradskom vijeću. Predložene izmjene utjecat će na poboljšanje uvjeta života naših sugrađana i zainteresirane javnosti koja će biti pozvana izreći i svoje mišljenje putem javnog savjetovanja, a o čemu će u konačnici odlučiti Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo Grada Slatine.

Predsjednica Odbora za društvene djelatnosti, Sanja Mrzljak Jovanić”

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button