DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Održana redovna izvještajna skupština Udruge Ličana „Vila Velebita“ Slatina: Slatinski Ličani i dalje tragom svoje tradicije i kulture

Jučer je u prostorijama Centra nevladinih organizacija u Slatini održana redovna izvještajna skupština Udruge Ličana „Vila Velebita“ Slatina kojoj su nazočili samo članovi iste.

Skupštinom je predsjedavao dopredsjednik udruge Robert Turkalj, a u radnom predsjedništvu su se našli i predsjednik Vile Velebite Željko Šnjarić i dopredsjednik Martin Rukavina.
Dužnost zapisničara pripala je Ani Šnjarić, dok su Robert Hodak, Miroslav Nikšić i Željko Verić izabrani u Verifikacijsku komisiju nakon čijeg je izvješća i usvajanja poslovnika o radu skupština mogla nastaviti s radom.

Predsjednik Šnjarić podnio je izvješće o radu za 2021. i plan rada za 2022. godinu, dok je financijska izvješća podnio dopredsjednik Martin Rukavina, a Nadzornog odbora Domagoj Janković.

Na početku svog izlaganja Šnjarić je istaknuo kako je protekla godina, kao i brojnim drugim udrugama, i njihovoj bila iznimno teška uz minimalne aktivnosti zbog situacije s koronavirusom.
Unatoč tome održani su radni posjeti gradonačelniku Grada Slatine Denisu Ostrošiću i županu Virovitičko-podravske županije Igoru Androviću s kojima suradnja slatinskih Ličana traje u kontinuitetu.

Nije izostala njihova prisutnost ni na slatinskim manifestacijama te su članovi Vile Velebite svojim aktivnostima uveličali proslavu Dana grada Slatine te u sklopu projekta „Gastro Lika“ predstavili svoju tradiciju i kulturu, a pod pokroviteljstvom Grada Slatine i Turističke zajednice Grada Slatine.
Tako su pripremili jedinstven eno-gastro event imena „Lika Quality“, odnosno prezentaciju ličkih sireva i vrhunskih vina vinarije Enosophia iz Feričanaca u režiji Michelin chefa Gorana Kočiša.

Nezaboravan je bio i angažman slatinskih Ličana koji su također u prigodi Dana grada počastili Slatinčane tradicionalnim čobancem od ovčetine i Velebitskim pivom koje su isto tako donirali i MNK Slatina u prigodi malonogometnog turnira na staroškolskom igralištu u Slatini.

Zbog već spomenute Covid situacije ograničili su svoja prijateljska gostovanja, no ipak su posjetili Slavonski Brod u studenom prošle godine te uveličali 24. Ličku večer Udruge Ličana „Vrelo Mudrosti“.

Šnjarić je naglasio da će tijekom ove godine popuštanjem mjera proširiti svoje aktivnosti na području grada Slatine i okolnih općina, ali i šire te nastaviti njegovati suradnju s gradskim i županijskim institucijama te prijateljskim udrugama u zemlji i inozemstvu. I nadalje će biti prisutni na kulturnim događanjima i manifestacijama, a uz čuvanje svoje tradicije i običaja u planu su i putovanja kojima će članovi obići mjesta svojega porijekla.

Naglasio je kako slatinski Ličani i dalje marljivo rade na projektu izgradnje Ličke kuće u Slatini a u ovoj godini planirana je izrada projektne dokumentacije. 

Na kraju svog izlaganja Šnjarić se zahvalio na potpori u radu udruge Virovitičko-podravskoj županiji, Gradu Slatini i Turističkoj zajednici Grada Slatine, Općini Čađavica, svim donatorima i medijima koji su svojom potporom prepoznali rad njihove udruge.
Zahvalio se i članovima Upravnog i Nadzornog odbora kao i svim članovima Vile Velebite na kvalitetnom radu i trudu kako bi se lička tradicija i kultura utkale u, ne samo zbivanja već i srca ljudi našega grada.

– Ponosni smo na naše ličke korijene i domovinu naših djedova i zato njegujemo naše tradicije i običaje da nam Lika i dalje živi u srcu, – zaključio je Šnjarić.

Nakon što su sva izvješća jednoglasno prihvaćena, slatinski Ličani su nastavili druženje uz prigodni domjenak.(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button