DOGAĐANJANASLOVNICA

Održana početna konferencija projekta „Slatino, zaželi II!“

Danas je u prostorijama Posjetiteljsko-interpretacijskog centra EPIcentar Sequoia Slatina održana početna konferencija projekta „Slatino, zaželi II!” (UP. 02.1.1.16.0147).
Nastavak je to provedenog projekta „Slatino, zaželi!” koji je Grad Slatina uspješno aplicirao u svibnju ove godine na otvoreni javni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III” te tako osigurao nastavak projekta među prvima u Virovitičko-podravskoj županiji.

Konferenciji su uz gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića i njegovog zamjenika Ilije Nikolića sa suradnicima nazočili i predstavnici partnera na projektu, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slatina Ljiljana Randelj i voditeljica ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Slatina Elizabeta Falat Ileš, kao i predstavnici gradskih ustanova i institucija.

Partneri Gradu Slatini i na ovom projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Virovitica i Centar za socijalnu skrb Slatina. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.038.280,00 kn (137.803,44 €) što je ujedno i ukupni iznos bespovratnih sredstava. EU navedeni projekt sufinancira u iznosu od 85% dok preostalih 15% sufinancira RH.

Nazočne je na početku konferencije pozdravila voditeljica projekta Marija Fumić te ukratko predstavila projekt.

Trajanje projekta je 8. mjeseci, od 22. kolovoza 2022. do 22. travnja 2023., a istim je zaposlena 21 žena iz skupine teže zapošljivih žena koje će skrbiti za 126 krajnja korisnika s područja grada Slatine i slatinskih prigradskih naselja.

Žene će s radom započeti u ponedjeljak, 17. listopada 2022. godine čime će se u narednih šest mjeseci ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti što će ujedno povećati i njihovu konkurentnost na tržištu rada te će se potaknuti socijalna uključenost i povećati razina kvalitete života krajnjih korisnika, odnosno starijih i/ili nemoćnih osoba kojima je potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te pratnja i pomoć u njihovoj socijalnoj integraciji, što je i cilj ovoga projekta.

– Svaka zaposlena žena tako će skrbiti o minimalno šest krajnjih korisnika kojima će se osigurati besplatna pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju čistoće stambenog prostora/domova, pri oblačenju i svlačenju, brizi o higijeni, u socijalnoj integraciji, posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, pomagala i sl…). Pružat će im se i podrška kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima, – pojasnila je voditeljica Marija Fumić.

Nakon nekoliko pozdravnih riječi posebnu dobrodošlicu zaposlenim ženama zaželio je i gradonačelnik Ostrošić, te se tom prigodom zahvalio svima uključenima u projekt.

– Hvala vam na ukazanom povjerenju koje se nadam da ćemo opravdati kvalitetnom provedbom. Drago mi je ovdje ponovno vidjeti žene koje su vrlo uspješno odradile naš prvi Zaželi, a vjerujem da ćete sve skupa i ovoga puta imati odličnu interakciju s vašim korisnicima. Kada bi zbrojili individualce i njihove obitelji koji će na neki način biti pomognuti kroz ova dva projekta, govorimo o preko 250 ljudi, tako da je to velika stvar za Slatinu, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.

Nastavak projekta je potom s nekoliko riječi pozdravila i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slatina Ljiljana Randelj naglasivši potporu istoga kao jednog od  partnera na projektu.

– Drago mi je da nastavljamo s projektom u sklopu kojega se zaista rade dobre stvari, kako za krajnje korisnike tako i za vas, osobe koje ste zaposlene na projektu, – istaknula je Randelj te podsjetila kako Centar za socijalnu skrb Slatina u svojoj nadležnosti ima dva grada, Slatinu i Orahovicu te osam općina: Čačinci, Zdenci, Crnac, Voćin, Nova Bukovica, Mikleuš, Čađavica i Sopje.

– Neke od njih imaju svoje projekte Zaželi te se nadam da će one jedinice lokalne samouprave koje trenutačno nisu, biti uključene drugi puta, tim više što je Europska komisija usvojila Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. vrijedan 2,27 milijardi eura, a u koji je uključen i nastavak projekta Zaželi što je jako dobro.
Isto tako se nadam da će sljedeći Zaželi biti u trajanju od tri godine kako je i najavljeno jer ovako ste u neizvjesnosti i vi i vaši korisnici kojima je pomoć zaista potrebna, – zaključila je ravnateljica Randelj, te dodala kako na slatinskom području nije bilo nikakvih primjedbi na dosadašnji rad zaposlenih žena na projektu Zaželi, te im je zaželjela uspješan rad i zadovoljne korisnike i u sklopu projekta „Slatino, zaželi II!”. (mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj članka isključiva je odgovornost Grada Slatine.


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button