DOGAĐANJANASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJIUDRUGE

Održana početna konferencija projekta “Prvi koraci”

Jučer je u prostorijama Posjetiteljsko-interpretacijskog centra Sequoia Slatina održana početna konferencija projekta “Prvi koraci” koji se financira iz Erasmus+ programa, ključne aktivnosti 1.: Mobilnost u svrhu učenja za pojedince. Projekt je predstavila pomoćnica pročelnika za projekte u Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine Anita Rastija.

Ugovor između Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Grada Slatine potpisan je u srpnju 2022., a projekt je krenuo s provedbom 1. listopada 2022. godine i trajat će do 31. siječnja 2024. godine. 

Opći cilj projekta je okupiti mlade (od 13 do 30 godina starosti) i donositelje odluka na lokalnoj razini, dok su specifični ciljevi projekta motivirati mlade za uključivanje u rad lokalne zajednice, osvijestiti donositelje odluka o važnosti participativnog sudjelovanja mladih u donošenju odluka, donošenje novog Lokalnog programa za mlade Grada Slatine 2024.-2027.

Partneri koji su podržali ideju Grada Slatine i uključili se u projekt su Gradska razvojna agencija Slatine koja je sudjelovala i u pripremi projekta, Klub za mlade Youth Buzz, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog Slatina, Hrvatsko kulturno – umjetničko društvo “Dika” Slatina, UZOOR – Udruga za obrazovanje i održivi razvoj, Udruga mladih KRIK i Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla.

Jedan od prvih koraka u izradi Lokalnog programa za mlade je istraživanje potreba i interesa mladih putem online ankete kroz koji će mladi imati priliku izraziti svoja mišljenja o sadašnjem stanju u Slatini te istaknuti svoje potrebe o tome što je važno omogućiti mladima u Slatini.

Budući da se ovim projektom želi izraditi strateški, višegodišnji dokument na korist svih mladih koji je temeljen na stvarnim potrebama te populacije u Slatini, provedba projekta će biti prilagođena njima i doći u sva prigradska naselja kako bi zaista čuli sva mišljenja te dobili  konkretne i konstruktivne prijedloge za izradu Lokalnog programa. To će se postići kroz organizaciju 12 fokus grupa u suradnji s projektnim partnerima.

Sve ove aktivnosti projekta bit će od velikog značaja za izradu kvalitetnog Lokalnog programa za mlade Grada Slatine koji se planira predstaviti u siječnju 2024. godine.

Nakon informacija o projektu gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić pozdravio je okupljene te istaknuo sve ono što Grad Slatina redovito kroz svoje aktivnosti pruža za mlade: sufinancira prijevoz učenika, sufinancira nabave školskih udžbenika, sufinancira prijevoz studenata, sufinancira prijevoz učenika srednjih škola, sufinancira prehrane učenicima osnovnih škola, brine se o provedbi dječjih prava, daje jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta, pomoć roditeljima njegovateljima, sufinancira kupovinu prve nekretnine za mlade obitelji, subvencionira boravak djece u dječjem vrtiću i jaslicama, sufinancira opremanje stana/kuće mladim obiteljima, daje tekuće donacije udrugama građana, potiče javne potrebe u športu, sufinancira projekte udruga, pruža humanitarnu skrb kroz udruge građa.

Osim toga daje tekuće donacije Osnovnoj glazbenoj školi u Slatini, sufinancira rad Veleučilišta u Virovitici, sufinancira visoko obrazovanje, daje tekuće donacije Osnovnim i srednjim školama, sufinancira pomoćnika u nastavi, tekuće donacije u novcu dječjem vrtiću Suncokret, daje stipendije i školarine i sl.

Također, gradonačelnik je istaknuo kako je 2022. godina bila aktivna u radu s mladima te je Grad Slatina sudjelovao u provedbi projekta „Europe goes local“ kojeg provodi Agencija za mobilnost i programe EU. Svojevrstan nastavak tog projekta je ovaj projekt kojeg smo uspjeli financirati iz Erasmus+ programa „Prvi koraci“ s ciljem izrade lokalnog programa za mlade u kojem bi se definirali ciljevi, mjere i aktivnosti lokalne politike kojima će se nastojati odgovoriti na potrebe i interese mladih i time unaprijediti položaj mladih u Slatini, potaknuti njihov ostanak te osnažiti kompetencije za aktivan doprinos i oblikovanje zajednice po mjeri mladih, ali i građana Slatine općenito.

Gradonačelnik je dao i informaciju kako je trenutno u izradi proračun Grada Slatine za 2023. godinu u koji će se dodati Participativni proračun za mlade u iznosu od 40.000 kuna kako bi po prvi put u Gradu Slatini i mladima pristupili na drugačiji način, da se sami aktiviraju u građanskom angažmanu, smišljaju potrebne javne usluge i sami izgrađuju zajednicu po mjeri mladih.

Također tijekom 2022. Grad Slatina je Izmijenio program poticanja Malog i srednjeg poduzetništva te su u njega uključene mjere koje se odnose na mlade kako bi dodatno motivirali mlade za uključivanje u poduzetništvo, smanjili troškove mladih poduzetnika i potaknuli zapošljavanje osoba do 30 godina starosti. Gradonačelnik je istaknuo želju za razumijevanje politike u budućnosti i funkcioniranja gradskog vijeća kako bi u 2023. mogli i krenuti u provedbu tih mjera.„Aktivirali smo se kao Grad u okupljanju civilnog društva, trudimo se biti podrška našim udrugama, imenovali smo kolegicu Mariju Fumić kao koordinatoricu za mlade koju dodatno obrazujemo da može koordinirati sve aktivnosti vezane uz mlade. Smatram da su se dobre stvari za dobro šire zajednice počele događati i da ćemo tek u narednom razdoblju vidjeti plodove tog rada“, rekao je gradonačelnik.

Također su svoje prigodne riječi uputili i predstavnici partnerskih organizacija u projektu koji su istaknuli zadovoljstvo sudjelovanja u projektu i predstavili ukratko svoje organizacije. Ispred Gradske razvojne agencije Slatine koja je sudjelovala i u pripremi projekta govorila je  v.d. ravnatelja Marija Fumić.Govorili su još: predstavnica Kluba za mlade Youth Buzz Elena Koleno; administratorica udruge Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Helena Dereš; predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog Slatina Nenad Križić, predstavnica Hrvatskog kulturno – umjetničkog društvo “Dika” Slatina Iva Križić, predsjednica Udruge UZOOR – Udruga za obrazovanje i održivi razvoj Danijela Maravić, predsjednik Udruge mladih KRIK Matej Peretin i voditelj LAG-a Zagorje-Sutla Hrvoje Novak.

Nakon održane početne konferencije za uzvanike je upriličeno predavanje o važnosti sudjelovanja mladih u donošenju odluka za donositelje odluka i za mlade koje je održao Saša Milaković, član Savjeta mladih Grada Osijeka, jedan od nositelja aktivnosti izrade Lokalnog programa za mlade u Gradu Osijeku, aktivist u udrugama i inicijativama mladih. Saša je predstavio pojmove kao što su politika, istaknuo oblike sudjelovanja mladih u društvu, dao primjere aktivnog sudjelovanja mladih u Gradu Osijeku te ukratko predstavio Lokalni program za mlade Grada Osijeka 2023.-2026.

tks(Izvor: Grad Slatina/Foto:Tea Kiš Slačanac)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button