DOGAĐANJANASLOVNICA

Održana početna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina“

Danas je u prostorijama UTZ Kontinental održana početna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina“ na adresi Šetalište Julija Burgera 1 na kojoj su uz zamjenike gradonačelnika Grada Slatine Sanje Mrzljak Jovanić i Bojana Plantaka, pročelnika Upravnog odjela za razvoj grada Marina Kokorića sa suradnicima te ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijelu Fabric-Fabijanac i stručnu suradnicu Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Jovanu Prpić, prisustvovali predstavnici projektantske tvrtke, gradskih institucija i medija.

Nazočne je pozdravila i predstavila projekt Mirela Sabo, viša stručna suradnica za gospodarstvo, financijsko poslovanje i administraciju pri Gradskoj razvojnoj agenciji Slatine, koja je zadužena za upravljanje projektom i administraciju, a s nekoliko riječi potpore projektu obratila se dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić. Tom je prigodom naglasila važnost ovog projekta koji će uz ekološku i energetsku uštedu Slatini donijeti jednu novu ljepšu sliku.
Nazočne je pozdravila i ravnateljica POU-a Danijela Fabric-Fabijanac koja se prije svega zahvalila Gradu Slatini što je prepoznao potrebu kompletne obnove zgrade budući da je zgrada kroz nekoliko projekata obnovljena samo iznutra, a i ušteda energije je itekako dobrodošla.

Zgrada je izgrađena 1950. godine, a kako bi se očuvao novouređeni interijer zgrade nužna je temeljita obnova, kojom su predviđeni vrlo obuhvatni građevinski i strojarski zahvati, nakon kojih se očekuju znatna poboljšanja, odnosno uštede toplinske energije od 80,97 % i toplinske primarne energije od 61,56 %, te ušteda u emisiji CO² od 60,83 %.

Projektni prijedlog za energetsku obnovu zgrade POU i Knjižnice, Grad Slatina je prijavio na Javni poziv „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” kojeg je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a svrha mu je poduprijeti provedbu mjera energetske obnove u zgradama javnog sektora koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije, te u konačnici poboljšanjem energetskog razreda zgrade iz E u visoki B energetski razred.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a ukupna vrijednost projekta je 5.459.931,88 kn. Iznos prihvatljiv za financiranje je 5.256.044,38 kn, te će od tog iznosa EU sredstvima biti financirano 3.174.617,87 kn, dok će razliku pokriti Grad Slatina vlastitim sredstvima.

Projekt energetske obnove čija će provedba trajati dvije godine, obuhvaćat će građevinske zahvate, odnosno zamjenu krovišta i vanjske stolarije, te postavljanje toplinske izolacije vanjskih zidova, stropova i podova prema negrijanom prostoru, te strojarske zahvate u sklopu kojih će se obaviti rekonstrukcija ventilacije s rekuperatorima zraka i djelomična rekonstrukcija plinskog sustava grijanja i hlađenja zgrade.

Ostvarenjem ušteda po završetku projekta osigurat će se sigurniji i kvalitetniji rad djelatnika kao i boravak korisnika zgrade.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button