NASLOVNICAOPĆINE

Održana početna konferencija projekta ˝Zaželi 3 – Općina Čađavica˝

Danas (srijeda) je u čađavačkom mjesnom domu održana početna konferencija projekta ˝Zaželi 3 – Općina Čađavica˝. 

 
Konferenciju je otvorio načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević pozdravivši sve nazočne, među kojima su bili predstavnici Zavoda za zapošljavanje-Područni ured Virovitica ispostava Slatina, predstavnici Zavoda za socijalni rad Područni ured Slatina, predstavnici Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA), žene koje su zaposlene na projektu s voditeljicom, zaposlenici Općine Čađavica i predstavnici lokalnih medija. 
– Čast mi je pozdraviti sve ovdje nazočne na početnoj konferenciji našeg projekta ”Zaželi 3 – Općina čađavica”. Treći put provodimo ovaj projekt u općini Čađavica, a koji se pokazao kao vrlo koristan i potrebit za stanovnike, odnosno krajnje korisnike u našoj općini. Nažalost, imamo dosta starijih osoba kojima je ta pomoć potrebna i koji su tu pomoć čekali po završetku projekta ”Zaželi 2 – Općina Čađavica” i, eto, u dvanaestom mjesecu prošle godine sam potpisao ugovor te su desetim siječnjem žene počele raditi. Nama je bitno da je projekt započeo baš kada su počeli hladniji dani, jer to je kritičnije doba godine kada je pomoć krajnjim korisnicima više potrebna. Nadam se da će, kako je već pisano u nekim medijima, država otvoriti jedan značajniji natječaj po istom projektu gdje bi se moglo ići na tri godine zapošljavanja, te da bi se kroz taj projekt mogle zaposliti i muške osobe koje bi kroz cijelu godinu mogle obavljati teže poslove poput košnje, cijepanja drva i slično, tako da ćemo u tom slučaju  moći proširiti i broj samih korisnika – rekao je načelnik Rončević. 
 
Prezentaciju samog projekta ”Zaželi 3 – Općina Čađavica” održala je voditeljica istog Tea Čapo, pa su nazočni na početnoj konferenciji mogli saznati da je projekt iz programa ”Zaželi” dio je ”Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” , a Općina Čađavica se samostalno, kao nositelj projekta, prijavila na poziv na dostavu projektnih prijedloga Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, gdje je HZZ bio posredničko tijelo. Tehničku pomoć u pripremi i pisanju projektne prijave pružila je VIDRA, Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.
 
Načelnik Rončević ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta ”Zaželi 3 – Općina Čađavica” potpisao je s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, 21.12.2022. godine u ukopnoj vrijednosti 65,274.14 eura.
 
Planirano vrijeme provedbe projekta je od 21.12.2022. godine do 21.7.2023. godine, što je ukupno 7 mjeseci od datuma sklapanja ugovora. Partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Virovitica i Hrvatski zavod za socijalni rad Područni ured Slatina. Kroz sam projekt je zaposleno 10 žena s područja općine Čađavica i 1 voditelj, odnosno voditeljica projekta, koji obuhvaća 60 krajnja korisnika. Cilj projekta je omogućiti radno sposobnim pripadnicama ranjivih skupina lakši pristup tržištu rada te povećanje kvalitete života za krajnje korisnike.
Što se tiče samih aktivnosti projekta, voditeljica Čapo je rekla. 
 
– Zaposlen je jedan voditelj projekta i deset žena u kojemu će pružati potporu i podršku za šezdeset starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na području općine Čađavica. Svojim radom i aktivnostima poboljšavat će kvalitetu života krajnjih korisnika, kao što su dostava namirnica i lijekova, pomoć u pripremi obroka, čišćenje stambenog prostora, radovi na na okućnici, održavanje higijene, podrška kroz razgovor i druženje. Za šezdeset krajnjih korisnika tijekom provedbe projekta biti će nabavljene i dostavljene higijenske i kućne potrepštine, bit će održane dvije konferencije za javnost od kojih je jedna ova što će biti objavljeno u medijima, a bit će napravljeni i promidžbeni materijali vezani uz projekt – zaključila je voditeljica Čapo.
 
Vrijednost projekta je 65.274,14 eura. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 
 
Nakon predstavljanja projekta upriličen je prigodni domjenak, pošto je isti predviđen kroz financiranje za početnu konferenciju te se kao takav mora provesti. 
mf (adf; Foto: D. Fišli; Video: R. Turkalj)

Foto:

Video:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button