DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUDRUGE

Održana početna konferencija i predstavljanje projekta „KROK – Korak kroz kulturu“

U prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Slatina danas je održana početna konferencija i predstavljanje projekta „KROK – Korak kroz kulturu“.

„KROK“ je projekt koji su u partnerstvu pripremili Gradska knjižnica i čitaonica Slatina i Udruga Vretenac, Slatina, a koji će financirati Ministarstvo kulture u iznosu od 80.000 HRK, a trajat će od 1.10.2022. – 1.10.2023. godine.

Program je to kojim će se ostvariti dugoročna i održiva inkluzija djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom implementacijom asistivne tehnologije u kreiranju i prilagodbi književnih sadržaja.

Program se sastoji od pažljivo osmišljenih aktivnosti koje će omogućiti kontinuirani pristup književnim djelima za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, ali i razvijanje vještina govora, jezičnog izražavanja, motorike i komunikacije.

Prisutne je na otvaranju konferencije u ime domaćina, Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, pozdravila ravnateljica Neda Mađarac, koja je predstavila detalje i ciljeve ovog novog projekta te objasnila na koji će način knjižnica sudjelovati u njemu.

Istaknula je kako će se ovim projektom povećati prilagođeni književni sadržaji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, te će se razvijanjem međusektorske suradnje između Udruge i knjižnice uspostaviti dugotrajni, održivi i kvalitetni modeli pristupa i dostupnosti književnih djela.

Također, u sklopu projekta u Gradskoj knjižnici bit će opremljena senzomotorička i taktilna čitaonica za promociju knjiga, čitanje i kreativno pisanje, opremljena senzornom, didaktičkom i taktilnom opremom, odnosno najnaprednijim alatima asistivne tehnologije koja će se koristiti u svrhu prilagodbe književnih djela kako bi se kreirale inovativne metode pristupa književnosti za djecu s teškoćama u razvoju.

– Trajanje projekta je predviđeno na godinu dana, no naš cilj je da on bude stalna aktivnost. Da korisnici projekta znaju da uvijek mogu doći u knjižnicu, da postoji prostor namijenjen njima kojega uvijek mogu koristiti te da postoji velik izbor zabavnih i pristupačnih knjiga za svakoga. Također se nadam da će članovi udruge i po završetku projekta nastaviti dolaziti u knjižnicu te održavati suradnju, a osobito bi mi bilo drago da se uključe i roditelji te učitelji, – rekla je Neda Mađarac.

Okupljene je pozdravila i predsjednica udruge “Vretenac”, Patricija Karaman, koja je rekla:

– Naziv projekta je simboličan jer ćemo zajedno s udrugom “Vretenac” i posebnim odjelima osnovnih škola napraviti jedan korak kroz kulturu, dolazit ćemo u knjižnicu barem jednom tjedno. Sva oprema je naručena, a kroz mjesec-dva se planira opremiti spomenuti kutak za korisnike projekta koji će služiti za prilagođeno provođenje nastave, posebno za obrađivanje lektira. U tome će pomoći program koji će umjesto riječi izbacivati sličice ili učiniti građu “easy to read”, a prilagođavat će se i cijele nastavne jedinice, ne samo književna građa. Programe će moći koristiti i roditelji i učitelji kako bi prilagodili bilo kakav tekst ili priču nekome.

Po samom završetku projekta bit će objavljen i stručni priručnik „Pristup književnim sadržajima za osobe s invaliditetom: primjeri dobre prakse programa KROK i Ministarstva kulture“ koji će sadržavati najuspješnije metode i sadržaje radionica u senzomotoričkoj i taktilnoj čitaonici.

Na početnoj konferenciji su sudjelovali članovi udruge “Vretenac” te učenici posebnih odjela OŠ Eugena Kumičića i OŠ Josipa Kozarca iz Slatine te njihovi roditelji i učiteljice. Sve prisutne je GKiČ nagradila besplatnim članstvom kako bi ih potaknula da što češće dolaze u knjižnicu.

Nakon završenog predstavljanja projekta održane su dvije kreativne radionice, u jednoj su članovi udruge “Vretenac” izrađivali logo projekta, a u drugoj su učenici posebnih odjela izrađivali taktilnu slikovnicu.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button