DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Održana izvještajna skupština Udruge ljubitelja životinja Urbane šape

U srijedu, 3. srpnja, je u prostoru EPIcentra Sequoia u Slatini održana izvještajna skupština Udruge ljubitelja životinja Urbane šape. Skupština je okupila članove udruge, volontere i građane zainteresirane za dobrobit životinja Grada Slatine.

Udruga Urbane šape je nevladina, neprofitna i nestranačka organizacija koja je osnovana s ciljem prevencije nasilja nad životinjama, njihovom zaštitom i zbrinjavanjem te radi senzibilizacije šire zajednice za očuvanje prirode i okoliša, promoviranja volonterstva te informiranja i educiranja javnosti o važnosti društveno odgovornog ponašanja.

Udruga je službeno osnovana još 2008. godine kada je djelovala pod imenom Udruga ljubitelja životinja “Hrabri Pero” Slatina čija je predsjednica i osnivačica bila Sanja Mrzljak Jovanić, no kasnije je pod novim vodstvom preimenovana u Udrugu ljubitelja životinja Urbane šape, ime koje je zadržala do danas.

S obzirom na to kako je Grad Slatina protekle godine potpisao ugovor s Gradskom veterinarskom stanicom u Slatini koja je nadležna za zbrinjavanje napuštenih nečipiranih pasa na području grada Slatine u svome prostoru na adresi Industrijska 15 u Poduzetničkoj zoni Turbina, nakon nekoliko neaktivnih godina, na inicijativu volontera, odlučeno je kako će se Udruga Urbane šape ponovno aktivirati kako bi se zajedničkim snagama radilo za dobrobit životinja na području Grada Slatine. Udruga će raditi na suradnji s navedenom veterinarskom stanicom glede poboljšanja uvjeta u kojima se trenutačno nalaze psi na skrbi te povećanju šansi za njihovim udomljenjem.

Na skupštini je predsjednica udruge Tena Šimunović prezentirala ciljeve i planove za naredno razdoblje koji uključuju osiguranje adekvatnog prostora u kojem bi udruga mogla obavljati i provoditi svoje ciljeve, druženja i edukacije građana, te osiguranje parka za pse gdje bi se psi slobodno ali i dalje pod nadzorom vlasnika mogli socijalizirati i igrati na otvorenom, a da pritom ne smetaju i remete mir drugim ljudima.

Nadalje, u planu je raditi na informiranju građana o udomljavanju i zbrinjavanju životinja u te o važnosti kastracije pasa i mačaka, kao i zakonskoj obvezi čipiranja i cijepljenja pasa. Jedan od planova je i provoditi projekte koji bi uključivali djecu i starije, budući da je dokazano kako život s kućnim ljubimcima pozitivno utječe na zdravlje djece, smanjuje usamljenost starijih osoba i potiče bolesne ljude na društvene aktivnosti.

Na kraju skupštine, predstavljeni su planovi za izradu promotivnih materijala i organizaciju različitih događanja poput predavanja, radionica i tečajeva. Službena mrežna stranica Udruge Urbane šape trenutačno je u izradi, a građani će putem nje dobiti sve detaljne informacije vezane uz sam rad udruge, a bit će im dostupan i obrazac putem kojeg će se moći učlaniti i podržati njezin rad.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button