DOGAĐANJANASLOVNICA

Održana izvanredna sjednica slatinskog Gradskog vijeća tematski posvećena analizi stanja u gradskoj tvrtki Slatina kom d.o.o.

Jučer je na saziv predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine Tome Tomića održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća tematski posvećena analizi stanja u gradskoj tvrtki Slatina kom d.o.o.

Sjednica kojoj je prisustvovalo 14 gradskih vijećnika započela je tradicionalnim aktualnim satom u sklopu kojega je postavljeno 18 vijećničkih pitanja.
Vijećnici Kluba vijećnika SDP-Fokus između ostaloga zanimali su se za naplatu komunalnog doprinosa određenim OPG-ima, mogućnost novogradnje u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, te za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na slatinskom području. Niz pitanja i ovoga je puta bio vezan za Dječji vrtić Zeko, a zanimale su ih i uskrsnice za umirovljenike.

Vijećnike iz Kluba vijećnika HDZ-HSLS zanimalo je pak kako dovesti u red neodgovorne građane koji su kante za sve vrste otpada podignuli ali iste ne iznose na odvoz i svoj otpad spaljuju čime zagađuju okoliš, te u čijoj su nadležnosti objekti na grobljima, odnosno tko je zadužen za uređenje mrtvačnica. Od ukupno 11 postavljenih pitanja zanimala ih je i realizacija projekata „Izrada projektne dokumentacije za izgradnju biciklističke infrastrukture“ i „Izgradnja i opremanje područnog objekta Dječjeg vrtića Zeko u Slatini“.

Jedno od postavljenih pitanja odnosilo se na događaje koje je Turistička zajednica Grada Slatine organizirala te što je sve sufinancirala u 2023. godini. Direktor iste Jurica Bosak odgovor je u pisanom obliku poslao predsjedniku Gradskog vijeća Tomiću koji je isti i pročitao. Time je Bosak izazvao burnu reakciju oporbenih vijećnika koji su njegovu ne nazočnost na ovoj i niz drugih sjednica vijeća u više navrata „osudili“ kao i onu gradonačelnika Ostrošića koji je svoj izostanak opravdao bolešću.

Redom su na spomenuta pitanja odgovore ponudili gradski pročelnici Marin Kokorić i Krunoslav Šarabok te dogradonačelnik Ilija Nikolić, dok će v. d. ravnateljica Dječjeg vrtića Zeko Slatina Helena Hegediš na pitanja vezana uz ovu gradsku ustanovu vijećnicima poslati naknadno u pisanom obliku.

Oba kluba vijećnika imala su i niz pitanja vezanih za aglomeraciju u Slatini u sklopu kojih je direktor tvrtke Komrad d.o.o. Slatina Mato Miličić gradskim vijećnicima, ali i svim građanima koji su sjednicu pratili putem izravnog prijenosa Radio Slatine, predstavio plan rada na aglomeraciji u 2023.g. te dosadašnje faze izgradnje. Pojasnio je i trenutačnu situaciju i razloge raskida ugovora s izvođačem radova, odnosno tvrtkom Ersa zbog kojega slijedi nova javna nabava kako bi se radovi mogli nastaviti no cjelokupna procedura oduzet će dragocjeno vrijeme te stvoriti poteškoće građanima na dionicama započetih gradilišta dok se ista ne saniraju prilikom konzerviranja.
 
Isto tako vijećnici spomenutih klubova vijećnika dotakli su se teme poslovanja tvrtke Slatina kom d.o.o. o kojemu je nastavljena poduža rasprava nakon što je direktor iste Sanjin Hmelik iznio analizu stanja u Društvu Slatina kom d.o.o. i informaciju o pripremi projekta nadvišenja odlagališta Radosavci.

Najviše prijepopra izazvale su teme vezane uz predloženo povećanje cijene odvoza otpada, te o usluzi naplate parkiranja u gradu Slatini gdje su se u konačnici svi složili da se za sljedeću sjednicu pripremi kvalitetna prezentacija s mogućim rješenjima kojima bi se ujedno pomoglo poslovanje Slatina koma koji je 2022. godinu zaključio s gubitkom od preko 1,1 milijun kuna, a da to građani što manje osjete novim, odnosno povišenim nametima na njihov kućni budžet.   

Slijedom toga 4. je točka skinuta s dnevnog reda te će se na idućoj sjednici razmotriti prijedlog i eventualno donijeti Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Slatine.

Ostale točke dnevnog reda su uz nekoliko sugestija vijećnika jednoglasno prihvaćene.

Tako su donesene odluke o davanju prethodne suglasnosti trgovačkom društvu Slatina kom d.o.o. na donošenje Općih uvjeta obavljanja dimnjačarskih poslova na području Grada Slatine, za područje zapad, zatim isporuke usluge ukopa na grobljima, isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima s naplatom, te isporuke komunalne usluge javne tržnice na malo.

Pod posljednjom točkom Pitanja i prijedlozi između ostaloga HDZ-ova vijećnica Ivona Balić uputila je vijećnicima i široj javnosti poziv na tribinu koja će se u organizaciji Zajednice žena Katarina Zrinski na temu Izazovi suvremene obitelji održati u subotu, 25. ožujka s početkom u 11 sati u Hrvatskom domu u Slatini.

Na kraju ove izvanredne sjednice Gradskoga vijeća zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić uputio je čestitku građanima Slatine u prigodi svetkovine sv. Josipa, zaštitnika grada Slatine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button