DOGAĐANJANASLOVNICAPOLITIKA

Održana izvanredna sjednica slatinskog Gradskog vijeća tematski posvećena analizi stanja u Dječjem vrtiću Zeko Slatina

Danas (četvrtak) je na saziv predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine Tome Tomića održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća tematski posvećena analizi stanja u Dječjem vrtiću Zeko Slatina.

Sjednici je prisustvovalo 8 gradskih vijećnika, a kao i prethodna sjednica Gradskog vijeća, i ova se trajanjem rastegla na više od tri sata, bez obzira na to što je na dnevnom redu imala samo tri točke.

Prva točka dnevnoga reda bila je aktualni sat u sklopu kojega je postavljeno 12 vijećničkih pitanja od kojih su mnoga ostala ili neodgovorena ili su samo djelomično odgovorena. Razlog tomu je odsustvo osoba koje su trebale ponuditi konkretne i službene odgovore.

I vijećnike Kluba vijećnika SDP-Fokus i Kluba HDZ-HSLS zanimalo je tko je sadašnji voditelj EPIcentra Sequoia, s obzirom na to da je prethodna voditeljica Ena Krpačić dala otkaz. Neslužbeno smo doznali da je nova v.d. voditeljice Snježana Žilavi, no službeni pisani odgovor na to pitanje, kao i koliki je broj zaposlenih spomenutog centra, dat će pročelnik stručne službe Grada Slatine i direktor tvrtke Slatina Plus Krunoslav Šarabok koji nije bio prisutan na sjednici Gradskog vijeća jer je trenutačno na godišnjem odmoru.

Usko vezano uz ovu tematsku sjednicu, vijećnike kluba HDZ-HSLS zanimala je informacija koja se tiče prijave Grada na projekt kojim bi se sufinancirale ustanove za rani i predškolski odgoj djece u dobi od tri godine do polaska u školu. Pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Marin Kokorić odgovorio je kako je Grad Slatina 16. ožujka ove godine potpisao ugovor za Projekt izgradnje i opremanja područnog objekta DV Zeko koji je prijavljen na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“. Cilj projekta je izgraditi i opremiti područni objekt Dječjeg vrtića Zeko u Slatini s kuhinjom, 8 dnevnih boravaka te tako povećati broj upisane djece za 160 do 16. ožujka 2026., kada je krajnji rok za provedbu.

Nakon već tradicionalno dugog aktualnog sata koji je trajao mnogo duže od toga – više od dva sata, napokon se prešlo na drugu točku zbog koje je ova izvanredna sjednica i sazvana.

Kako je objasnio predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, razlog sazivanja sjednice je nedavno objavljeni natječaj za upis djece u DV Zeko, odnosno činjenica kako su nakon objavljenih rezultata mnogi ostali pod dojmom kako upisi nisu obavljeni pravovaljano pa se masovno podižu žalbe pa čak i tužbe protiv DV Zeko.

Nažalost, nitko od predstavnika Dječjeg vrtića Zeko nije bio prisutan ovoj sjednici jer su se u isto vrijeme odvijali pristupni razgovori za posao u spomenutoj ustanovi kojima je nazočila trenutačna v.d. ravnateljice Helena Hegediš, kao i članovi upravnog vijeća. Iz tog su razloga brojna pitanja iz aktualnog sata, kao i ona posvećena analizi stanja u DV Zeko, ostala samo na nagađanjima i komentarima vijećnika. Također, s obzirom na spomenutu činjenicu da nisu imali kome postavljati pitanja, vijećnici su se usuglasili kako će iznositi samo njima poznate činjenice i tako obavijestiti javnost o problemima DV Zeko.

Gorući problem gradskog vrtića svakako je nedostatak mjesta za svu djecu te činjenica da Grad još uvijek nije pronašao modalitet kojim bi se riješio navedeni problem. Vezano uz to, tu je i spomenuti problem nezadovoljnih roditelja čija su djeca ostala neupisana, odnosno trenutačno se nalaze na listama čekanja. Ogorčeni rezultatima konačnih lista za upis koje smatraju nezakonitima, planiraju podići ili su već podigli privatne tužbe protiv DV Zeko. Neke od primjera pritužbi je pročitao i predsjednik GV Tomo Tomić kojemu su revoltirani roditelji slali svoje dopise.

Vijećnici su zaključili kako jedno od rješenja nedostatka mjesta u vrtiću može biti i suradnja s okolnim općinama koje bi omogućile djeci s područja Grada Slatine pohađanje njihovih vrtića jer neke od njih imaju viška mjesta, no dogradonačelnik Ilija Nikolić je predložio da se ipak pričeka do početka kolovoza kada će biti objavljene nove upisne liste.

Isto tako, jedan od bitnih problema koji je ustanovio inspektor Ministarstva znanosti i obrazovanja je nestručnost trenutačne v.d. ravnateljice Helene Hegediš koja ne ispunjava propisane uvjete za ravnatelja ili v.d. ravnatelja vrtića, odnosno činjenica da nije položila stručni ispit za odgajatelja ili stručnog suradnika pa nije kvalificirana za poziciju koju obnaša. Međutim, više o stanju u slatinskom gradskom vrtiću, kao i odgovore na postavljena pitanja, vjerujemo da će uskoro ponuditi predstavnici Dječjeg vrtića Zeko.

(Tekst: Nikolina Mažar, Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button