DOGAĐANJANASLOVNICA

Održana godišnja izvještajna skupština slatinske HVIDR-e

U Hrvatskom domu u Slatini danas je održana redovna godišnja izvještajna Skupština  udruge  HVIDR-a Slatina.

Skupštini su osim 57 članova HVIDR-e prisustvovali i brojni gosti među kojima su bili pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak, gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević te predsjednici i izaslanici gradskih i županijskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Iscrpno izvješće o radu u 2016. godini iznio je predsjednik slatinske HVIDR-e Mato Bubaš. Među brojnim aktivnostima, suradnjama s drugim udrugama i projektima koji su u protekloj godini realizirani Bubaš je istaknuo dva najvažnija projekta udruge – „Istina o pobjednicima“ i „Jači od zaborava“. Kroz projekt „Istina o pobjednicima“ održano je pet  video prezentacija u Zavičajnom muzeju u Slatini na temu Domovinskog rata u Slatini, pet obilazaka muzeja i Spomen sobe te su pet puta održane i terenske nastave na kojima je sudjelovalo 120 učenika viših razreda iz  pet  osnovnih škola sa šireg slatinskog područja. Također je 48 maturanata slatinske gimnazije u organizaciji HVIDR-e Slatina posjetilo Vukovar.  Organizirana su obilježavanja datuma državnih praznika, osnutka 136. brigade, osnutka 64. bataljuna ZNG-a te brojni turniri u streljaštvu, kuhanju čobanca i ostali sportski susreti i memorijali. Organizirana je hodnja za nevine žrtve Četekovca, Čojluga i Balinaca od Mikleuša do Četekovca, a članovi HVIDR-e su sudjelovali sa svojim obiteljima. Predsjednik je istaknuo i gostovanje u HRT-ovoj emisji „Veterani mira“. Kroz projekt  „Jači od zaborava“ organiziran je prijevoz za branitelje u krugu županije, druženja članova udruge i sportske aktivnosti, hodočašća i izleti. Održani su sporttski susreti HRVI u povodu obilježavanja Dana Grada Slatine. Članovi HVIDR-e Slatina su sudjelovali i na ŠNIDOR-u gdje su zajedno sa županijskom organizacijom ostvarili zavidni rezultat, odnosno drugo mjesto. Organizirana su i tri stručna predavanja koja su održali doktori Miroslav Venus, Petar Nedić i Elvira Koić.  Slatinska HVIDR-a uključila se i u veliki projekt udruge „Putevi milosti“ gdje će kroz devet mjeseci dijeliti pakete pomoći. Predsjednik Bubaš istaknuo je da slatinska HVIDR-a jedina u RH reagirala na oslobađajuću presudu Šešelju, isto kao i na promociju knjige „Oči pamte“.

Dobar rad udruge pohvalili su slatinski gradonačelnik Ivan Roštaš kao i obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak te su pritom naglasili da na dobru suradnju sa lokalnom i regionalnom samoupravom slatinska HVIDR-a može i dalje računati.

Pomoćnik  ministra hrvatskih branitelja  Nenad Križić, koji je i sam član slatinske HVIDR-e, sumirao je i pohvalio dosadašnji rad HVIDR-e te istaknuo da se radi o jednoj od najaktivnijih udruga na području Republike Hrvatske. Također je istaknuo da se u Ministarstvu intenzivno radi na rješavanju nagomilanih problema hrvatskih branitelja, pri   čemu nije od pomoći stanje koje ih je tamo zateklo. Najavio je i novi Zakon o hrvatskim braniteljima koji predstavlja korak u dobrom smjeru, a kao ograničavajući faktor istaknuo je sredstva koja su Ministarstvu na raspolaganju, unatoč tome što su ona puno veća nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Na kraju se zahvalio svima na sudjelovanju u radu udruge, na potpori ministru Medvedu te poželio puno uspjeha u radu u 2017. godini. (mt)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button