NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Održana druga mobilnost djelatnika OŠ J. Kozarca Slatina Erasmus + projekta ‘Be the change…you want to be!“

Ravnateljica Ksenija Vujanović-Juras, te učiteljice Ljiljana Ivanković i Ivana Strupar OŠ Josipa Kozarca Slatina od 30. ožujka do 3. travnja boravile su u Italiji, odnosno sardinijskom gradu Sassari gdje su sudjelovale u drugoj mobilnosti u sklopu Erasmus + projekta ‘Be the change… you want to be!’ s partnerima projekta i to domaćinima Talijanima, koordinatorima projekta Grcima te Litvancima, Španjolcima i Rumunjima.

Za vrijeme petodnevnog boravka učitelji iz Grčke, Litve, Italije, Španjolske i Hrvatske imali su priliku posjetiti krajeve prekrasnog talijanskog otoka Sardinije u kojemu stanovnici generacijama žive u skladu s prirodom njegujući tradiciju i kulturu. Posjetom nacionalnom parku Porto Conte i multimedijske izložbe utemeljene na poznatoj knjizi „Mali princ“  učiteljima se željelo ukazati na to kako se u suživotu s prirodom mogu izbjeći nedaće modernog doba te koliko je važno osvijestiti pitanje održivosti.
Učitelji su posjetili i mjestašce Villanova Monteleone blizu kojega je smješten arheološki muzej na čijem se području nalaze poznate sardinijske megalitske građevine, gdje su im domaćini tradicijskom hranom i pjesmama dočarali dašak  sardinijske tradicionalne kuhinje i kulture.

Učenici škole domaćina su izvođenjem tradicijskih pjesama i plesova  gostima pokazali da se njegovanjem tradicije s lakoćom može premostiti generacijski jaz. O održivom su razvoju gosti imali priliku učiti na radionicama recikliranja papira i pripreme tjestenine koju su priredili učenici škole, ali i na konferenciji o metodama i alatima za poučavanje o održivom razvoju te kako poučiti učenike da njeguju održivi razvoj.

Projekt „Be the change… you want to be!“ je jedan od tri međunarodna projekta koji se trenutno provode u OŠ Josipa Kozarca Slatina, a kojima škola, uz redovnu nastavu i izvannastavne aktivnosti, nastoji svojim učenicima omogućiti što bolji napredak.
Učenici će sudjelovanjem u projektnim aktivnostima imati priliku rješavati pitanje održivog razvoja s ciljem unošenja promjena u zajednicu u kojoj žive.
(mf/Izvor: Ivana Strupar, učiteljica Hrvatskoga jezika OŠ J. Kozarca Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button