DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Održana akcija trijaže u Bakiću – Javnozdravstvene akcije u sklopu projekta Doživjeti stotu nastavljaju se nakon ljetne stanke

Jučer je u Bakiću u prostorijama Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Temeljnog ogranka Bakić održana treća akcija trijaže u sklopu provedbe projekta Doživjeti stotu (UP. 02.2.1.08.0165.), financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.
Udruga se na čelu s predsjednikom Ivicom Pavinom pokazala izvrsnim domaćinom medicinskom timu u kojemu su se i ovoga puta našle medicinske sestre Greta Perković, Višnja Kajzer, Neda Dušak i Doris Mlinarić, ujedno i predsjednica Dijabetičke udruge Slatina, voditelj akcije trijaže Mateo Kroupa, magistra kliničke farmacije Ivona Bosanac i liječnica obiteljske medicine Vesna Turk Štrajtenberger.

Akciji u organizaciji Grada Slatine i Dijabetičke udruge Slatina odazvalo se 28 stanovnika Bakića i Gornjeg Miholjca koji su mogli izmjeriti kolesterol, trigliceride, tlak, šećer u krvi, odrediti indeks tjelesne mase, procijeniti svoj relativni kardiovaskularni rizik za sljedeće 10-godišnje razdoblje i u suradnji s ljekarnikom i liječnikom poduzeti nužne preventivne mjere, a dobili su i detaljne upute kako pravilno koristiti lijekove i ako je nužno kako korigirati određene životne navike.  

– Drago nam je što su sudionici ove akcije pokazali izuzetno zadovoljstvo pristupom i obradom našeg medicinskog tima što je još jedna potvrda vrijednosti ovakvih akcija, – istaknuli su predsjednica Dijabetičke udruge Slatina Doris Mlinarić i koordinator javnozdravstvenih akcija Mateo Kroupa te se zahvalili na dobrodošlici i okrijepi koju su pripremili članovi bakićkog UHDDR-a i njihove supruge, kao i gđi. Gordani Vukelić koja je to isto učinila na prethodnoj akciji u Radosavcima.

Akcija u Bakiću bila je posljednja prije ljetne stanke, a s javnozdravstvenim akcijama nastavit će se pred kraj ljeta rekli su nam organizatori te uputili apel građanima na veći odaziv budući da je ovo stvarno dobra prilika svima da u svom mjestu naprave mali sistematski pregled i dobiju smjernice kako brinuti o svom zdravlju.

Isto tako upućena je posebna preporuka građanima u 40-im i 50-im godinama na odaziv jer su upravo to godine kad treba početi redovito brinuti o svom zdravstvenom stanju i kada se pojavljuju hipertenzija i dijabetes, a što se ranije otkriju rizični faktori za nastanak bolesti koje se javljaju tiho i neprepoznatljivo lakše će se spriječiti nastanak komplikacija spomenutih bolesti s kojima se osoba navikne živjeti i ne sluti opasnosti po svoje zdravlje.

Nositelj projekta Doživjeti stotu je Grad Slatina, a projektni partneri Dijabetička udruga Slatina i Gradsko društvo Crvenog križa Slatina, koji će na vrijeme obavijestiti građane o daljnjim projektnim aktivnostima.
(Mihaela Feldi/Izvor: Dijabetička udruga Slatina)

www.esf.hr.
Projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button