DOGAĐANJANASLOVNICA

Održana 9. sjednica Odbora za društvene djelatnosti

U prostorijama Gradske uprave održana je 9. sjednica Odbora za društvene djelatnosti, a izvješće sa sjednice koje je sastavila predsjednica Odbora Sanja Mrzljak Jovanić prenosimo u cijelosti:

„Izvješće s Odbora za društvene djelatnosti

Deveta sjednica Odbora za društvene djelatnosti održana je 28.veljače 2023.g. Sjednici su prisustvovali, osim članova Odbora, i pročelnik Šarabok sa suradnicom Sanjom Valent kao i direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj. Direktor Turističke zajednice poslao je dopis Odboru da ne želi prisustvovati sjednicama izvan svog radnog vremena te da je na bolovanju.

Jedna od točaka Dnevnog reda bila je vezana za manifestacije Grada Slatine. Na Gradskom vijeću je već postavljeno pitanje gradonačelniku oko toga što će sve Grad financirati ili sufinancirati, no on nije odgovorio te je postavljeno isto pitanje i na Odboru. Navedeno pitanje je pitanje od interesa za građane Grada Slatine jer se radi o raznim manifestacijama kulturne, sportske, gastronomske i općenito turističke naravi.

Pročelnik Šarabok je iznio informaciju da se većina manifestacija Grada Slatine neće održati, odnosno financirati te da je navedeno isključivo odluka gradonačelnika kao i odluka o neizlasku Slatinskog petka.

Zaključak članova Odbora je da je nedopustivo da gradonačelnik svojom samovoljom ukine Slatinsko ljeto, koncerte za Dan Grada, Moto susrete ili čak Festival Dani Milka Kelemena te ostale manifestacije. Gradonačelnik raspolaže s 23.000 € za navedeno koje je potrebno i namjenski utrošiti, a rebalansom je moguće zatražiti i više, što su vijećnici nebrojeno puta i rekli na sjednicama Gradskog vijeća. Prema uputi pročelnika Šaraboka, direktor Turkalj i Bosak, kao i ostali korisnici sredstava iz Proračuna u svrhu manifestacija i obilježavanja značajnih datuma trebaju uputiti zahtjev gradonačelniku za financiranjem navedenih događanja. Ponavljamo, gradonačelnik je taj koji odlučuje hoće li se i koliko što financirati ili sufinancirati. Nije istina da su gradski vijećnici ukinuli sva sredstva Gradu i Turističkoj zajednici za manifestacije, koncerte i slično. Vijećnici Kluba SDP – Fokus i HDZ – HSLS inzistiraju na namjenskom i transparentnom trošenju sredstava iz Proračuna Grada i Turističke zajednice kao i na točnim izvješćima koji se tiču financija Grada Slatine i Turističke zajednice.

Druga točka Dnevnog reda bila je rasprava oko specijalističkih liječničkih pregleda u Gradu Slatini. Trenutno Grad sufinancira jednog specijalistu, oftalmologa, a od ožujka ultrazvuk štitnjače i dojke. Pročelnik je izvijestio članove Odbora da drugi specijalisti nisu ugovoreni. Plan daljnjeg ugovaranja specijalista ne postoji jer trenutno nema zainteresiranih liječnika.

Na žalost, Vodič za udruge kao ni Vodič za socijalne udruge nije napravljen niti se ne zna kad bi mogao biti napravljen. Ponovljen je prijedlog da se izrade kako bi se olakšalo građanima u snalaženju u dokumentaciji vezanoj za socijalne usluge kao i djelatnostima te kontaktima udruga.

Posljednja točka Dnevnog reda bila je vezana za predstavljanje projekta Grad za mlade koji je prezentirala Marija Fumić uz prisustvo četiri učenice Srednje škole Marka Marulića Slatina (Viktorija Velić, Marija Pongračić, Lucija Katalinić i Lana Kovačević) koje izrađuju projekt za građanski odgoj pod nazivom Klub za mlade koji će zasigurno pripomoći aktivaciji mladih i pronalaženju prikladnog prostora za mlade našeg Grada. Nadamo se da će i gradonačelnik imati sluha za mlade te pomoći pri ostvarivanju projekta.

Na žalost, vidljivo je da se obruč oko financija Grada steže pa su pojedinci nervozni. Imaju zašto i biti jer se traži transparentan i odgovoran odnos prema novcu svih građana te građani imaju pravo znati što se s njihovim novcem radi i planira, osobito što se tiče podizanja kvalitete života u našoj Slatini.

Predsjednica Odbora za društvene djelatnosti, Sanja Mrzljak Jovanić“

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button