DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Održana 3. redovna izvještajna skupština Lovačkog saveza Virovitičko-podravske županije

Jučer (10. svibnja) je u Lovačkoj kući “Repić” u Slatini održana 3. redovna izvještajna skupština Lovačkog saveza Virovitičko-podravske županije kojoj su prisustvovali predstavnici lovačkih udruga i posebni gosti.

Skupštinu je otvorio predsjednik Lovačkog saveza Virovitičko-podravske županije Miroslav Buneta i sveprisutnima izložio dnevni red skupštine. Predloženo je radno predsjedništvo skupštine koje su činili Miroslav Buneta, Stjepan Višćak i Franjo Kovač. Zapisničar, a ujedno i tajnik Lovačkog saveza VPŽ Antonio Repić. Dva člana ovjerovitelja zapisnika Branko Fućek i Dražen Hodak. U izbor povjerenstva za verifikaciju predloženi su Pavleković Darko, Pinčar Milan i Šimunović Alojz. Budući da je prva točka jednoglasno usvojena, prešlo se na usvajanje poslovnika o radu redovne skupštine. Također je utvrđeno da je od 37 predstavnika udruga, prisutno 29 te se skupština mogla nastaviti.

Predsjednik Miroslav Buneta je podnio izvješće o radu upravnog odbora za 2023./2024. godinu u kojem je navodi da je upravni odbor LS VPŽ od prošlogodišnje skupštine (12. 5. 2023.) do danas radio u skladu sa statutom i pravilnicima Lovačkog saveza.

Također ističe da su u tom razdoblju lovački ispit položila ukupno 65 lovnih pripravnika. Organizirana su predavanja i ispit za prvi pregled divljači u Slatini gdje je ispit položilo 65 lovaca iz lovačkih udruga VPŽ.
Predani su zahtjevi za lovačke iskaznice u Hrvatski lovački savez. Predsjednik također ističe sudjelovanje Lovačkog saveza VPŽ na 8. kupu Slavonije i Baranje i lovnom streljaštvu u Vrpolju na kojem su osvojili prvo mjesto. Sudjelovanje na prvom memorijalnom kupu “Đuro Dečak” u Bušetini gdje je LU “Fazan” Špišić Bukovica osvojila prvo mjesto.

Do sada je naš savez osvajao 2017. godine 1. mjesto, 2018. godine 2. mjesto, 2019. godine 1. mjesto, 2021. godine 2. mjesto, a 2022. i 2023. 1. mjesto. Želim čestitati našim lovcima i zaželjeti im da ove i u narednim godinama, bilježe takve pobjede i uspjehe – rekao je predsjednik Buneta te istaknuo kako u sustavu Lovačkog saveza VPŽ djeluju 33 lovačke udruge, te jedan lovozakupnik zajedničkog lovišta.

U Virovitičko-podravskoj županiji ima 21 županijsko lovište, te 12 državnih lovišta, a po prispjelim podacima Lovački savez VPŽ ima 1459 lovaca.

Predsjednik je izložio i problematiku s pomanjkanjem divljači i problemom predatora od kojih je najrašireniji čagalj koji pravi veliku štetu u lovištima na divljači. Tu je i problem s američkim metiljem od kojeg obolijeva srneća i jelenska divljač.

Na nama i dalje ostaje što veća aktivnost lovaca u lovištima čime možemo pridonijeti uzgoju, zaštiti, osiguranju hrane i čišćenja lovišta – istaknuo je predsjednik Buneta.

Nije zanemarivo ni napomenuti i izvješće lovne kinologije kinološkog povjerenika Vinka Blaškovića gdje od aktivnosti izdvajamo prijave legla lovačkih pasa i to 35 štenaca ptičara, 28 štenaca goniča i 8 štenaca jamara. Ocjena oblika i ispit prirođenih osobina položilo je 39 ptičara, 40 goniča i 9 jamara.

Aktivnosti udruga članica LS VPŽ koje valja istaknuti su sudjelovanje na Viroexpo sajmu u Virovitici, proslavi dana Sv. Huberta u Bjelovaru, organizacija ocjena trofeja divljači u udruzi Vepar Slatina za učenike 4. razreda srednje šumarske škole iz Virovitice. Sudjelovanje na projektu snimanja filma “10 minuta Slavonije” u cilju promicanja lovstva i pozitivne slike o lovcima. Obilježavanje godišnjice smrti (29. 3.) predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka na mjesnom groblju u Virovitici. Spomenut je i prvi Memorijalni turnir “Berislav Martinčević Bero” u disciplini letećih meta, koje je organizirala LU “Sokol” Čađavica u kojem je sudjelovalo 9 lovačkih udruga.

Nakon pročitanog financijskog izvješća i izvješća nadzornog odbora prešlo se na program rada i financijskog plana za lovnu godinu 2024./2025.

Iz plana rada izdvajamo:

  • Provođenje pravilnika o izobrazbi lovaca, organiziranje stručnih predavanja vezano uz provođenje LGO te predavanja i ispiti radi stjecanja uvjerenja o osposobljenosti za obavljanje lovočuvarske službe, ocjenjivanja trofeja divljači i lovnika.
  • Raditi na promidžbi lovstva (lovna etika, ekologija, medijska promidžba).
  • Suzbijati nezakoniti lov i krivolov i surađivati s državnim službama te raditi na prevenciji među samim lovcima.

Na skupštini su bili zamjenik župana Marijo Klement, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Boris Mijok, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor i predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Ante Blažević koji su pozdravili sve prisutne pohvalivši rad i djelovanje Lovačkog saveza VPŽ i lovačkih udruga.

Budući da su sve točke dnevnog reda pročitane i jednoglasno usvojene, skupština se mogla zaključiti. Svi lovci i gosti su mogli nastaviti priče i druženje uz pravi lovački gulaš i janjetinu, kako lovcima i priliči.

Lovački savez Virovitičko-podravske županije djeluje od daleke 1997. godine i kroz sve to vrijeme stekao je ugled, uspjehe i poštovanje. Lovna etika, bonton i prijateljstvo čine dobrog lovca, udrugu i savez.

(nm/Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button