NASLOVNICAUDRUGEŽUPANIJA

Održana 2. redovna Skupština Lovačkog saveza Virovitičko-podravske županije

U Lovačkoj kući Repić u petak, 12. svibnja 2023. godine, održana je druga po redu redovna Skupština Lovačkog saveza Virovitičko-podravske županije s početkom u 19 sati.

Od 37 uzvanika, prisustvovalo je ukupno 30 predsjednika i izaslanika lovačkih udruga od 33 udruge koje djeluju u sustavu Lovačkog saveza Virovitičko-podravske županije.

Bitan podatak je da na području VPŽ djeluju 33 Lovačke udruge i jedan lovozakupnik zajedničkog lovišta, a županijski Lovački savez po prispjelim podacima ima 1455 lovaca.

Skupštinu je otvorio tajnik Lovačkog saveza VPŽ Antonio Repić, pozdravio sve prisutne i predao riječ predsjedniku LSVPŽ Miroslavu Buneti koji je i predsjedao skupštinom.

Nakon usvajanja dnevnog reda, usvojen je poslovnik o radu redovne Skupštine i izvješće povjerenstva za verifikaciju.

U uvodnom dijelu predsjednik Miroslav Buneta je u cijelosti izvijestio o radu upravnog odbora za 2022/2023. godinu.

Istaknuo je rad Upravnog odbora u skladu sa statutom i pravilnikom Lovačkog saveza te zakonskim i podzakonskim aktima na provedbi usvojenog financijskog plana za 2022. godinu održavši tri sjednice u listopadu i prosincu 2022. godine, te travnju 2023. godine.

U tom razdoblju je ukupno 83 lovna pripravnika položilo lovački ispit.

U 2022. godini izdane su 652 lovačke iskaznice za strance i turiste.

Na 7. Kupu Slavonije i Baranje u lovnom streljaštvu, upravo je Lovački savez VPŽ osvojio prvo mjesto.

– Kako ove, tako i svake godine možemo napomenuti da, prema našim saznanjima u lovačkim udrugama nema dovoljno divljači, te stanje u našim lovištima nije zadovoljavajuće. I dalje će se morati voditi više brige o odstrelima predatora, a najvažniji među njima je čagalj koji se nastanio u svim našim lovištima. Ove godine imamo najviše problema s jelenskom i srnećom divljači koja obolijeva od Američkog metilja, te zbog promjene staništa i čišćenja kanala i puteva imamo sve manje fazana i zečeva. Na nama je velika odgovornost i moramo biti što aktivniji i pridonositi uzgoju, zaštiti, osiguranju hrane i čišćenju lovište te odstrelu predatora, – istaknuo je Miroslav Buneta.

Prema izvješću povjerenika za lovnu kinologiju Vinka Blaškovića u 2022. godini ukupno je prijavljeno 56 šteneta iz legla lovačkih pasa, a ocjenu oblika i ispit prirođenih osobina položilo je 12 pasa.

Iznesen je i usvojen i plan rada za 2023/2024. godinu iz kojeg izdvajamo:

– provođenje pravilnika o izobrazbi lovaca,
 -organiziranje stručnih predavanja vezano za provođenje LGO, te predavanja za stjecanje osposobljenosti za
   lovočuvarsku službu, ocjenjivanje trofeja divljači i lovnika,
– rad na promidžbi lovstva,
– nastavak liječenja srneće i jelenske divljači u suradnji sa Virovitičko-podravskom županijom i Hrvatskim lovačkim
   savezom,
– suzbijanje nezakonitog lova i krivolova,
– pomoći zainteresiranim udrugama pri izložbi trofeja,
– pomoći lovačkim udrugama pri organizaciji lovno kinoloških utakmica,
– sudjelovati na državnom prvenstvu u lovnom streljaštvu i Kupu Slavonije i Baranje, te Kupu Đure Dečaka,
– provoditi suradnju s Hrvatskim lovačkim savezom i međužupanijskim i međunarodnim lovačkim institucijama.

Pod točkom razno predsjednik Lovačke udruge “Fazan” Špišić Bukovica Zdravko Dijaković uputio je svima usmeni i pismeni poziv za natjecanje u Trap ligi koja će se ove godine odvijati u tri termina, te se na kraju zbrajaju natjecanja i dobivaju pobjednici (6 pojedinaca i 3 ekipe).

Poseban gost skupštine bio je predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Petar Dobik, koji se zahvalio na gostoprimstvu i pohvalio rad Lovačkog saveza VPŽ.

Također, poseban uzvanik skupštine je bio i predsjednik Brodsko-posavske županije Mato Grgić koji je sveprisutnima osvježio sjećanje na preminulog predsjednika HLS -a Đuru Dečaka kojemu je tom prigodom odana počast minutom šutnje.

Skupština je bila sadržajna i uspješna. Usvojene su sve točke dnevnog reda, a nakon prave lovačke večere druženje se nastavilo uz lovačke priče.
mf (Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button